Tıp Fakültesi Hastane binası depreme dayanıklı çıktı

Uzun süredir gündemde olan Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin depreme dayanıksız olduğu yönündeki haberler ile ilgili olarak ESOGÜ Rektörü Prof.Dr. Kamil Çolak düzenlediği toplantı ile açıklık getirdi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Esogü otelinde gerçekleştirilen basın toplantısında bilgiler paylaşan Rektör Çolak, hastane binası ile bilgiler ve yapılan incelemeler hakkında bilgi verdi.
5 bin sayfalık rapor hazırlandı
Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin Deprem Performans Analizi’ne ilişkin sonuçlar ESOGÜ Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. Toplantıda sonuçlara ilişkin genel bir değerlendirme yapan Rektör Prof. Dr. Kamil Çolak, söz konusu analizin toplamda 5 bin sayfayı bulan profesyonel bir analiz olduğunu kaydetti. Üniversite Hastanesi klinikler binasının (ana bina) eski bir bina olmasına rağmen yapıldığı döneme göre oldukça sağlam bir yapı olduğunu belirten Prof. Dr. Çolak, analizler neticesinde binada güçlendirme çalışması yapılmasına karar verilen bölümleri de çizimler üzerinden basın mensupları ile paylaştı. Prof. Dr. Çolak güçlendirme çalışmalarının tamamlanması ile birlikte, hastane binasının daha uzun yıllar hizmet verebilecek bir duruma geleceğini de sözlerine ekledi.
2018 deprem yönetmeliğine uygun güçlendirmeler yapılacak
Özetle binanın 1976 yılında yapılmasına rağmen radyal temel kullanıldığını, yıllar sonra kullanılması zorunlu olan demirler kullanıldığını, perde betonlar ile binanın dönemine göre çok üstün bir inşaat kalitesinde yapıldığını belirten Rektör Çolak. bina ile ilgili yapılan teknik incelemelerde, tek tek duvarların röntgenlerinin çekilerek demir durumunun tespit edildiğini, alınan beton numuneleri ve yapılan çekiç testleri ile beton kalitesinin incelendiğini belirtti. Ancak 2018 yılında değişen deprem yönetmeliğine göre 2018 yılında önce yapılan tüm binalar gibi eksiklerin olduğunu ifade eden Çolak, binada küçük güçlendirmelerin yapılacağının altını çizdi. Mevcut durumun ile binanın depreme dayanıksız olduğu yönünde haberlerin raporlarla da asılsız iddialar olduğunu belirtti.
Toplantıda ayrıca konuşan, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Altunel ise Üniversite arazisinden fay hattı geçtiğine yönelik iddialar ile ilgili bir bilgilendirme yaptı.
Herhangi bir aktif fay araştırılırken uydu görüntüleri, tarihsel deprem kayıtları, jeolojik ve jeomorfolojik yüzey gözlemleri ve jeofizik çalışmalarından yararlanıldığını, hendek çalışmaları yapıldığını belirten Prof. Dr. Altunel, Eskişehir’de 2001 yılında hazırlanan raporda ise bütün bu çalışmalar yapılmadan Üniversitemiz arazisinden fay hattı geçtiğine yönelik doğru olmayan bir tespitte bulunulduğunu söyledi. Prof. Dr. Altunel, yaptıkları çalışmalarda Üniversitemiz Kampüsü içerisinde faylanmayı gösteren herhangi bir veriye rastlamadıklarını ifade etti.
2001 yılında bir çok anlamda eksik olarak hazırlanan rapor sonrasında 2002 yılında üniversite kampüsü ile ilgili 5 kişilik bir ekip tarafından yapılan çalışmalarla hazırlanan raporun da bakanlık tarafından onaylandığı ve kampüs içindeki yapılaşmanın da bu rapora göre yapıldığını ifade eden Altunel, 2001 yılında çizilen fay hattı ile ilgili de sert eleştiriler yaptı. “Özellikle belediye buna göre önlem amaçlı bizim yapacağımız binalara izin vermezken Karabayır’da yapılaşmaya nasıl izin verdi?” diyen Altunel daha sonraki yıllarda şehirdeki güvenli yapılaşma içinde önemli olan fay hattını araştırmak için çalışma başlatmak istediklerinde Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerinin destek vermesine karşın Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in “ne gerek var diyerek” incelemeye destek vermemesi nedeniyle Eskişehir’de aktif fay hattının yerinin hala tam olarak tespit edilemediğini ifade etti.
Gönderen: journal