DİYABET SÜRECİNDE BESLENME KONUSUNDA DİKKAT EDİLECEK ALTIN NOKTALAR - Eskişehir Haber

DİYABET SÜRECİNDE BESLENME KONUSUNDA DİKKAT EDİLECEK ALTIN NOKTALAR

DİYABET SÜRECİNDE BESLENME KONUSUNDA DİKKAT EDİLECEK ALTIN NOKTALAR
Yayınlama: 7 Ocak 2015 Çarşamba - 7.651
A+
A-

Diyabet, pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik bir hastalıktır.

İyi bir kan şekeri kontrolü sağlamak diyabet tedavisinde öncelikli hedeftir. Diyabet tedavisinde kan şekeri kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması çok önemlidir. Kan şekerinin mümkün olduğunca normale yakın düzeylerde olması kalp hastalığı, felç, böbrek ve göz hastalıkları gibi diyabetle ilişkili komplikasyonların gelişme riskini büyük oranda azaltır.

Diyabetli bireylerin yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmesi ve öğrendiklerini günlük yaşamda uygulaması sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur. Yaşam tarzınızda yapacağınız değişikliklerinin en önemlisi mevcut beslenme alışkanlıklarınızın sağlıklı beslenmenizi sağlayacak şekilde değişmesidir. Bu değişiklikleri başlatmanın temelinde ise bilinçli gıda seçimi ve mutfak alışverişi yer alır. Çünkü evinize aldığınız veya dışarıda yemek yerken seçmiş olduğunuz besinlerin sağlıklı beslenmeniz için uygun olmaması durumunda kan şekeri kontrolünün sağlanması zorlaşır. 

Sağlıklı beslenmenin anahtarı dengedir. Önemli olan vücudunuz için gerekli olan besinlerin zaman ve miktar olarak belirli bir denge içinde alınmasıdır. Bu durum hipoglisemi ve hiperglisemiyi önleyerek kan şekeri kontrolünü sağlar, kan şekerinin kontrol altına alınması da kısa ve uzun dönemde gelişebilecek komplikasyonların önlenmesine ve geciktirmesine yardımcı olur.

Öğün saatleri ve sayısının belirli bir düzende olması kan şekeri regülasyonu için önemlidir. Diyabeti olan bireylerin sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olarak üç ana öğün ve öğünler arası ile gece yatmadan önce üç ara öğün olmak üzere günde altı öğün beslenmesi gerekir.

Ara öğünler diyabet hastaları için olmazsa olmazlardan biridir. Diyabet hastası kişiler genellikle ara öğün saatinde evde olmadıkları için ara öğünlerini tüketemediklerinden yakınırlar. Bu nedenle ara öğünler için hazırlıklı olmak alışkanlık haline getirilmelidir. Örneğin; yanınızda, çantanızda, arabanızda, işyerinde masanızın çekmecesinde daima kan şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olacak sağlıklı atıştırmalık besinler bulundurmak size bu konuda kolaylık sağlayacaktır.

Beslenme alışkanlıklarınızda yapmanız gereken değişikliklere sizin için en önemli olanlardan başlayabilirsiniz: 

- Öncelikle kan şekerinizin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olan şeker ve şeker içeren besinler ile kilo almanıza neden olacak yağ ve yağlı besinleri azaltın.

- Bir veya iki öğün yemek yerine günde en azından üç öğün yemeye çalışın. Ara öğünlerinize gereken önemi gösterin. Öğün saatlerinizi atlamadan düzenli bir şekilde tüketin.

- Alkolün tedavinize etkisini öğrenmeden, alkol tüketiminden sakının.

- Alışveriş yaparken almayı düşündüğünüz gıda ambalajında bulunan ‘içindekiler’ kısmını mutlaka okuyun. İçinde glikoz, sükroz, şeker bulunan gıdaları satın almadan önce marka ve çeşit olarak not ederek size uygun olup olmadığını öğrenmek için mutlaka diyetisyeninize danışmayı ihmal etmeyin.

Diyetisyeniniz sevdiğiniz besinleri içeren sağlıklı beslenme planınızın oluşmasında ve beslenme alışkanlıklarınızın en uygun şekilde değişmesinde size yardımcı olacak kişidir. 

Sağlıklı ve mutlu günler..

 

Dyt. ÖZLEM PÖLENT

 





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024