Türkiye Cumhuriyeti Ülkesi ve “Başkanlık Sistemi” - Eskişehir Haber

Türkiye Cumhuriyeti Ülkesi ve “Başkanlık Sistemi”

Türkiye Cumhuriyeti Ülkesi ve “Başkanlık Sistemi”
Yayınlama: 17 Ocak 2017 Salı - 5.744
A+
A-

Başkanlık sistemi yeryüzünde modern olup demokratik siyasetin zeminini en iyi şekilde kabul edendir. Siyasi düzlemde “Başkanlık Sistemi’ne” bakıldığı zaman Türkiye Cumhuriyeti milletinin egemenliğine yaslanan demokratik bir yönetim şeklidir. Bundan dolayı başkanlık sistemi, parlamenter sistem ve yarı olan başkanlıkla beraber modern demokratik bir yönetim sistemini ortaya koymaktadır.

 

Başkanlık sistemi diğer sistemlerin hepsinden apayrı ve doğru olan bir yönetim sistemidir. Başkanlık sistemi, yarı başkanlık ve parlamenter sistemlerden çok önemli ölçülerde ayrışmaktadır. Başkanlık sistemini diğer sistemlerden ayıran en önemli ve de temel hususlar, kesinlikle daha kesin sonuçların alındığı, istikrarın geldiği, çok daha net ve keskin güçler ayrılığı öngörmesi ve de ülke yönetiminde ciddi manada istikrara yaptığı en önemli vurgulardan bir tanesidir.

 

Başkanlık sistemi Türkiye Cumhuriyeti Ülkesinin vazgeçilmez sistemlerden biri olmalıdır. Başkanlık sistemi diğer sistemlerden ayıran ciddi manada en iyi avantajlarla donatılmıştır. Başkanlık sisteminin bütün yönetimlere ciddi manada hız getirmesi en güzel ve de en başarılı avantajlardan biridir. Ülkemizin yönetimine dair olan kararların yürütme erkinin içerisinde parlamento süreçlerinin hiçbirine takılmadan alınması, yönetimin bu bağlamda çok hızlı olmasını sağlamaktadır. Burada, özellikle kararların çok hızlı bir şekilde hem sağlıklı olması hem de uygulanmaları gerektirilen olağanüstü durumlarda ve kriz anlarının tümünde yönetimde büyük avantajlar sağlanmaktadır.

 

Başkanlık sisteminde bir tek karar alıcı mercinin olması durumunda, karar süreçlerinin dolandırılmadan, fazlaca bir şekilde yayılmadan gerçekleşmesi yönetimde alınan kararların etkinliğini ve de tutarlığını en iyi şekilde artırmaktadır. Başkanlık sisteminin içerisinde, yürütmenin de tek bir kişinin elinde olması yani tek elde toplanması da daha hızlı, daha etkin ve de daha iyi bir yürütmeyi de ortaya çıkarmaktadır.

 

Başkanlık sisteminde Cumhurbaşkanı, başbakan ayrımlarının olmaması muhtemel yetki karmaşalarının, sorumluluk paylaşımlarının, iki yönetim başlılığına neden olacağı olan yavaşlık ve de yürütmeyi oluşturmakta olan kişilerin ya da aktörlerin arasında iktidar ya da ideolojik çatışmaların yaratacağı hükümet krizlerinin belli başlı sorunların önüne en iyi şekilde geçilmiş olur. Öyle ki, başkanlık sisteminde, başkan tarafından da en iyi donanımlı uzmanlar tarafından seçilmiş olan bakanlar getirilir.


Başkanlık sisteminde seçimlerin sona ermesiyle beraber hükümetin de otomatik bir şekilde kurulmuş olması da apayrı güzel bir durumdur. Parlamenter sistemde rastlanmakta olan hükümet kurma çalışmalarının her daim siyasi gruplar arasındaki pazarlıkların sürekli devam edip sorunların çıkması ve parlamento süreçlerinin uzaması sebebiyle ve de karmaşıklaşmasına sebep olacak olan iktidarsızlığın önüne geçmiş olacaktır. Bununla beraber, kurulan hükümetlerin parlamento içerisinde güvenoylarının alınmaması yanı sıra hükümetlerin kurulmasından kısa bir süre sonrasında dağılmasının yol açacağı hükümet krizlerinin ve de otorite boşluklarının olmaması sebebiyle de istikrarlı bir yönetim öngörülmektedir. Öngörülen bu istikrarlı yönetim de başkanlık sistemidir.

 

İstenilen başkanlık sisteminde yürütmenin başı olan başkanın da doğrudan birer halk tarafından seçilip belirlenmesi yönetimin demokratik olan bir meşruiyetini daha da arttırmaktadır. Sizler de bilirsiniz ki; şu anki parlamenter sistemde öncelikli olarak parlamento seçimleri yapılır, yapılan seçimler sonrasında da parlamentoda çoğunluğu oluşturan siyasi parti ya da grupların yürütmeyi kurmakla görevlendirilmektedir. Yasamanın da yürütmeye etki ettiği bu durumda, yürütmenin de demokratik bir meşruiyet açısında yasamanın da gerisinde kalmasını meydana getirmektedir. Tabi burada da parlamenter sistemde hükümetlerin kurulması sürecinde, halkın istemediği benimsemediği bir hükümetin parlamentodaki dengeler ve siyasi mühendislik sonucu hükümetin başına gelmeleri ihtimalleri de vardır. Bu durumda, yönetimin demokratik meşruiyetini en kötü, en olumsuz yönde etkilenme riskini fazlasıyla taşımış olur. Aslında kaç dönemdir en iyi şekilde yönetilen partinin hükümetin başında olması Türkiye Cumhuriyeti Ülkesi için fazlasıyla güzel bir durumun belirtisi olduğunu hepimiz tarafından onaylanmaktadır.

 

İçinde bulunduğumuz dönem itibariyle parlamenter sistemin işleyişinde hükümetin seçimlerden sonra parlamentonun içerisindeki süreçlerle belirlenmesi, halkın da yapılan seçimlerde tam olarak kimin ya da kimlerin yürütmenin başına geçtiğini ya da kimi yürütmenin başına seçtiğinden emin olamamasına yol açmaktadır. Bu durum, yönetimin içerisinde belirsizlik durumuna ve ciddi ölçülerde demokrasi açığına sebep olmaktadır. Böylelikle bu durum çok daha kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Başkanlık sisteminde durum çok daha farklıdır. Başkanlık sisteminde başkanlık seçimlerinin parlamento seçimlerinden apayrı bir şekilde yapılması, yani başkanın da doğrudan halkı tarafından seçilmesi parlamenter sistemlerde karşılaşılan kötü durumların, karışıklıkların, belirsiz durumların tamamen önüne geçmiş olur. Tabi burada da halk, en baştan kimin için oy’larını kullandıklarını, kimi seçmek için seçime girdikleri konusunda çok daha ileri bir düzeyde güzel bir şekilde fikir sahibi olurlar. Şuan ki, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep TAYYİP ERDOĞAN Reisimizin seçilmiş olması gibi. Öyle ki, aynı şekilde başkanlık sistemi içerisinde “Başkanlık Koltuğuna” aynı kişi oturacaktır.

 

Başkanlık sisteminin içerisindeki yönetimin sabit olan bir süre için seçilmesiyle beraber, tek bir kişinin olması, istikrarında en ön planda tutulması ülkemiz ve toplumumuz için daha uzun süreli dönemlerin yapısal planlar yapılmasının ve de uzun vadeli olmasıyla beraber yararlı olacak politikaların devreye sokulmasını mümkün kılan bir sistemdir. Kısa dönemli olup da popülist olan politikaların ve topluma hiçbir şekilde dokunmayan sıradan bir siyaset yerine uzun süreç içerisinde ciddi manada tüm topluma en iyi şekilde fayda gösterecek bir siyasete zemin sunmaktadır. Bu sebepledir ki, Başkanlık Sisteminin gelmesi kesinlikle olması gereklidir.

 

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin başkanlık sistemine çok ihtiyacı vardır ki; Sayın Cumhurbaşkanımız Recep TAYYİP ERDOĞAN liderliğin de olan bir başkanlık sisteminin olması da Türkiye Cumhuriyeti Devleti için çok önemli ve de gurur verici olacağını fazlasıyla tahmin ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin koalisyonlardan kurtulmanın tek yolu da başkanlık sisteminin olması gerektiğini bilmemiz gerekir.

 

Türkiye Cumhuriyeti Ülkesinde anayasaların hep darbeler sonrası yazılmıştır. Milletin kendisinin anayasayı yazma zamanının geldiğini bilmemiz ve buna bütün milletimizin gerçek anlamda sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum.

 

Başkanlık sisteminin yasama, yargı ve yürütme dengesinin üzerine kurulu olduğu bir gerçektir. Lakin Parlamenter sistemde öyle değildir. O sebepledir ki, başkanlık sistemi tam da bu ülkenin dengesini korumakta olan bir sistemdir. Bu dengeyi de ancak ve ancak bir lider korumaya alır. O lider de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep TAYYİP ERDOĞAN başkanımızdır.

 

Parlamenter sistemin mayası bozuk bir mayadan ibarettir. Bu ülkenin artık başkanlık sistemine adım atması gerçekten de çok gereklidir. Türkiye Cumhuriyeti Ülkesi parlamenter sisteme artık yer verilmemesi gerekir. Hele ki bizim büyük, güçlü, her yönden muhteşem bir donanımla donatılmış olan Türkiye Cumhuriyeti gibi bir ülkede asla parlamenter sisteme yer verilmemelidir. Çünkü sizler de bilirsiniz ki, bu parlamenter sistemin kökü, bozuk mayası İngiliz tipi bir sistemdir. Bu yüzdendir ki; ülkemizin insanları, değerli milletimiz, kardeşlerimiz yani hep birlikte gerçek aklın çizdiği en doğru yol olan başkanlık sistemini derin bir şekilde desteklememiz gerekir. Kendi ülkemize ait muazzam bir başkanlık modeli tip oluşturmamız gerekir. O model de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep TAYYİP ERDOĞAN ile beraber kurulabilir.

 

Türkiye Cumhuriyeti Ülkesinin bir ferdi bir vatandaşı olarak tek isteğim şudur; Başkanlık Sisteminin bu ülkede bir an önce tesis edilmesi ve güçlü olan başkanımız ve liderim olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep TAYYİP ERDOĞAN Reisimizin yolu en iyi şekilde açılmasıdır. Ülkemiz için, kardeşlerimiz, ailelerimiz için ve bu ülkenin bütün insanları için sizlerde başkanlık sistemine destek verin. İyi düşünün ve de sonuna kadar destek verin.

 

Başkanlık sistemi, gerçek bir lider olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep TAYYİP ERDOĞAN liderimizin başkanlığında toplanılması gururu ve de mutluluğu dileğiyle…

 

Vesselam.

 

“Mehmet Kızılkaya”

 

 

 

 

 





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024