UZUN SÜRE TOK TUTAN 10 SAĞLIKLI BESİN - Eskişehir Haber

UZUN SÜRE TOK TUTAN 10 SAĞLIKLI BESİN

UZUN SÜRE TOK TUTAN 10 SAĞLIKLI BESİN
Yayınlama: 9 Mart 2018 Cuma - 6.802
A+
A-

Gün içerisinde tercih edeceğiniz hangi besinler sizi tok tutuyor ? İşte tok hissetmenizi sağlayacak sağlıklı 10 besin ;

Avokado: Avokadonun içerisinde bulunan tekli doğmamış yağ, potasyum, E vitamini ve folik asit kişiyi, diğer besinlere nazaran daha çabuk doyuruyor ve uzun süre tok tutuyor.

Fasulye ve mercimek: Bu iki besinden birini tükettiğiniz zaman uzun bir süre başka bir yemek istemediğinizi fark edeceksiniz. Üç yemek kaşığından oluşan bir porsiyonda kolay kırılmayan kompleks karbonhidratlardan oluşan yedi gram protein yer alıyor. Tüm bu içerikler de bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı oluyor.

Çorba: İçerisinde su bulunduğu için özellikle de ev yapımı olanlar çok uzun süre kendinizi tok hissetmenize neden oluyor. Başlangıç olarak çorba tüketirseniz, ana yemeğe geçtiğinizde beyin kısa sürede ‘yeteri kadar yediniz’ sinyali vermeye başlıyor.

Yumurta: Sadece 70 kalori olan yumurtanın içerisinde bulunan altı gram protein kendinizi daha uzun süre tok hissetmenize neden oluyor.

Badem, ceviz: Yağlı kuru yemişlerden olan badem ve ceviz birçok vitamin, mineral ve posadan zengindir. Tok tutma özelliklerinin yanı sıra kalp sağlığını koruyan omega-3 yağ asitlerini de içerirler. Elma Sirkesi: Salatalara veya söğüş sebzelere ekleyeceğiniz elma sirkesi tokluk süresini uzatabilir.

Elma sirkesi yediğiniz yiyeceklerin glisemik indekslerini düşürmeye yardımcıdır ve mide boşalmasını geciktirir. Yapılan bilimsel çalışmalar, sirkenin içinde bulunan asetik asidin sindirim hızını yavaşlattığını ortaya koymuştur. Böylece kan şekerin daha dengeli yükselir ve daha uzun süre kendinizi tok hissedersiniz.

Salata ve çiğ sebze: Sahurda salata veya çiğ sebze tüketmek, yüksek posa içeriği ile midede yer tutarak daha çabuk doymamıza yardımcı olur. Ayrıca ramazanda görülebilecek bir sorun olan kabızlığın da çözümünde önem taşırlar. Salatanıza salatalık, dereotu ve taze kırmızıbiber eklerseniz eğer tok tutma süresi uzar.

Tam tahıllı ekmekler: Beyaz ekmeğin glisemik indeksi yüksektir. Bu yüzden çabuk acıkmanızı sağlar. Bir öğünde tükettiğiniz 2 dilim beyaz ekmek yeterli gelmezken aynı dilimde tam tahıllı ekmek size fazla gelebilir. Çünkü; tam tahıllı ekmeklerin posa içeriği yüksek ve glisemik indeksleri düşüktür. Bu yüzden gün içerisinde tercih edeceğiniz tam tahıllı ekmek sizi uzun süre tok tutacaktır.

Yulaf ezmesi: Besleyici olduğu kadar düşük kalorilidir. Yulafta bulunan çözünür lif, uzun süre tok kalmanızı sağlar.

Tarçın: Kan şekerini düzenleyerek iştahı azaltır ve tok tutar.

 

DİYETİSYEN BATUHAN ÇİTEMEL





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024