ÖDEM GİDEREN BESİNLER - Eskişehir Haber

ÖDEM GİDEREN BESİNLER

ÖDEM GİDEREN BESİNLER
Yayınlama: 8 Ekim 2017 Pazar - 6.562
A+
A-

 

Ödem; özellikle kadınlarda sıkça ortaya çıkan, vücutta sıvı birikimi olarak tanımlanan, bazen de bazı ciddi hastalıkların belirtisi olan klinik bir durumdur. Kısaca vücutta anormal miktarda su toplanması olarak da tanımlayabiliriz.

 

Ödeme neden olan hastalıklar ;

" Böbrek hastalıkları

" Kalp ve damar hastalıkları

" Hormonal bozukluklar

" Karaciğer hastalıkları olarak sıralanabilir.

 

Ödemin kaynağı diğer nedenler ise ;

" Fazla kilolu olmak

" Stres

" Aşırı tuzlu yiyecekler tüketmek

" Az su tüketimi

" Yorgunluk, uzun süre ayakta durmak

" Fazla karbonhidratlı beslenmek

" Adet öncesi (pre-menstural) dönem

" Hamilelik sırasında oluşan ödem

 

Su: Günlük 2-2,5 litre su içmek ödem tutulmasını önlemek ve atımına yardımcı olmak için çok önemli. İçeceğiniz suyun içerisine çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprağı gibi besinleri serpiştirmeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasına ve ödem atılmasına hem de tadının daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor. Günlük tüketmeniz gereken su miktarı, kilogram başına 30 cc’dir. Örneğin 60 kilogram olan bir kişi, 60×30 = 1,800 cc (9 bardak) su içmelidir.

Yulaf: Yapısında bulunan beta glukan sayesinde bağırsak hareketlerinin artmasına, dolaşımın ve sindirimin hızlanmasına, dolayısıyla vücuttan ödemin atılmasına yardım ediyor.

Süt: Süt, yoğurt ve kefir içerdikleri zengin kalsiyum sayesinde vücut sıvılarında mineral dengesini sağlayarak ödemin oluşmasını önlüyor. Maydanoz: Maydanoz özellikle çiğ tüketildiğinde besin içeriği en zengin olan sebzelerden biri. İçeriğinde bulanan bol lif ve C vitamini ödemin atılmasında çok etkili oluyor.

Yeşil Çay : Çaylar içerisinde en sağlıklı çaylardan biri de yeşil çay. Yeşil çay ödem söktürücü özellik gösterirken bir o kadar da vücuda yararlıdır.

Beyaz Çay : Metabolizmayı hızlandırarak ödem atımına destek olur.

Salatalık: İçeriğinde beta karoten ve C vitamini gibi antioksidanlar bulunduran salatalığın yaklaşık yüzde 96'sı sudan oluşuyor. Salatalığı içilen suya doğramak ve bekletmek antioksidan kapasitesi yüksek bir su tüketilmesini, dolayısıyla ödem tulumunun engellenmesini sağlıyor.

Ananas: Ananasta bulunan bromelain maddesi selülit oluşumuna neden olan proteinlerin parçalanmasında yararlı oluyor ve bu sayede vücuttan su atımını artırıyor. Ayrıca içerdiği yüksek lif ile bağırsakların düzenli çalışmasına, böylelikle vücuttan daha kolay su atılmasına katkıda bulunuyor. Özellikle ödem oluştuğunu hissettiğiniz günlerde 1 porsiyon (1 halka kadar) ananas tüketmenizde fayda var.

Kivi : Vitamin zengini kivi az bilinen bir ödem söktürücüdür. Kivinin yapısında bulunan pektin maddesi toksinleri temizlerken ödem miktarını da azaltır.

 

DİYETİSYEN BATUHAN ÇİTEMEL





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024