EĞİTİMİN TEMEL SORUNU - Eskişehir Haber

GÜNDOĞDU YILDIRIM

GÜNDOĞDU YILDIRIM
GÜNDOĞDU YILDIRIM

EĞİTİMİN TEMEL SORUNU

EĞİTİMİN TEMEL SORUNU
Yayınlama: 6 Mayıs 2012 Pazar - 14.253
A+
A-

EĞİTİMİN TEMEL SORUNU

Halk dilinde bir söz vardır;”Boşa koydum dolmadı, doluya koydum almadı” diye. Bizimde eğitimdeki temel sorunumuz böyle bir şey. Ne yapsak olmuyor. Hep bir yerleri eksik kalıyor. Eğitimin sorunları bir türlü çözülmüyor. Her getirilen eğitim sistemi, bir şeyleri yine eksik bırakıyor.

Ne diyoruz; “Avrupa’daki uygulanan eğitim sisteminin aynısını aldık.””

Hani işin içinde Avrupa olunca akan sular durur ya. Avrupa sözü geçince kimsenin söyleyecek bir sözü olmaz ya; genel geçer tek bir doğru vardır oda Avrupa’dır.

Diyelim İran’da, Suriye’de veya herhangi bir Ortadoğu ülkesinde uygulanan eğitim sistemini ülkemize getirmeye kalksak. Ülkemizde uygulasak ne olur? Ülkede herkes ayağa kalkar, değil mi?

Etiket Avrupa’dır.

Kötü bir şeyde yapsanız; “Yahu Avrupa’da da böyle” deseniz, tüm mesele biter.

Ama maalesef nerenin eğitim sistemini getirirsen getir ülkede eğitimin sorunu bitmiyor…

Her ülkenin öznel koşulları farklıdır, farklıda olacaktır. O nedenle alınan eğitim sistemleri bize uymuyor.

Eğitim sistemleri ülkenin göstermiş olduğu faaliyet alanlarına göre şekillenecektir. Diyelim Almanya’da motor sanayisi çok fazladır. Meslek Liseleri, üniversiteler vb bu meslek alanlarına yönelik yapılanacaktır.

 Japonya’da teknoloji çok ileri düzeyde olduğu için, teknoloji alanına yönelik meslek liseleri ve üniversiteler oluşturulacaktır.

 Ülkemizde Uzay mühendisliği diye bir bölüm açılsa. Ne olur oradan mezun olan?

Temel mesele İnsanların karnını doyurabileceği bir iş bulabilmesidir.

 Gerisi teferruattır.

İnsanın temel ihtiyaçları ve sosyal ihtiyaçları vardır. Önce karın doyurmak için bir işi olmalıdır. İş bulundu mu artık sosyal ihtiyaçlar gündeme gelir.

Ülkemizin iş alanları az, iş arayanı çoktur. İnsanlar, “can benim can” demekteler.

Bir yere memur mu alınacak, binlerce insan başvuru kuyruğundadır.

Meslek liselerinin orta kısmı açılırsa sorun çözülürmüş. Erken yaşta meslek eğitimine başlanmalıymış. Sekiz yıl çok uzunmuş. Kocaman çocuk nasıl meslek edinecekmiş.

 Bunların hepsi hikâye…

Ülkemizde ağır sanayi, orta ölçekli sanayi yoktur. Teknoloji, tamamen dışarıdan temin edilmektedir. Tarım ve hayvancılık ilkel ve geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır.

Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip olan ülkemiz, bu genç nüfus potansiyelini iş alanlarının yetersizliğinden doğayı yeterli ölçüde değerlendirememektedir. 

Hani deniyor ya eğitimde; bu olmadı şu olsun! Şu olmadı diğeri olsun, diye. Hangi eğitim sistemi uygulanırsa uygulansın, eskinin yerine hangi yeni eğitim sistemi getirilirse getirilsin sonuç hiç değişmeyecektir.

Ülkemizde, işsizler ordusu hep var olacaktır.

 





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024