SİVRİHİSAR VE İNOVASYON - Eskişehir Haber

SİVRİHİSAR VE İNOVASYON

SİVRİHİSAR VE İNOVASYON
Yayınlama: 1 Mart 2013 Cuma - 6.599
A+
A-

 

Saygıdeğer Hemşehrilerim Kıymetli okurlarım!

 

Hepinizi içtenlikle selamlarım. Bu yazımda sizlere son zamanlarda moda olan ve herkesin kullandığı “İNOVASYON” sözünün ne anlama geldiğini Sivrihisar için ne ifade ettiğini dilimin döndüğü kadarıyla anlatmaya çalışacağım. Sürç-i lisan edersem affola…

 

İnovasyon: Türkçe karşılığı olarak “yenilenme” denilebilir. En basit tanımıyla inovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. Bu fikirler, daha önce çözülmemiş sorunları çözmek veya daha önce karşılanmayan ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla geliştirilebilir. Ya da zaten var olan pek çok hizmeti daha güzel, daha kullanışlı, daha çok insanın işine yarayacak hale getirmeyi amaçlayabilir.

 

SİVRİHİSAR’da ya da dışarıda yaşayanlar ilçemizin gelişmesiyle ilgili fikirler ortaya koyup, görüşlerini ön plana çıkarıp, girişimleri kamuoyu ile paylaşıyor. İcraat az olsa da yok demek inkâr olur. Kimisi de ‘nasıl olsa bir düşünen olur’ deyip tabiri caizse yan gelip yatıyor.

 

Üzerinde yaşadığımız topraklara karşı her zaman bir vefa borcumuz vardır. Bu borcu ne kadar çalışsak ödeyemeyiz. Kimi her zaman köyünü, beldesini, ilçesini, şehrini, bölgesini, ülkesini daha doğrusu insanı ve insanlığı düşünerek yeni fikir ve projeler geliştirir, kimi de tam tersine beleş geçinir.

 

Kişisel bazda ele alırsak kendimizi şöyle bir sorgulayabiliriz, ‘Bugün Allah için ne yaptın?’ gibi ‘SİVRİHİSAR için ne düşündün ne yaptın’ şeklinde hafızalarımızı yoklasak kimilerinin sayacağı onlarca madde sıralanırken kimileri koca bir hiç diyebilir.

 

Enerjimizi yaşadığımız topraklar, sahip olduğumuz değerler için faydalı bir şekilde harcasak kötü mü olur? İnovasyon süreci, bilginin ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürülmesi olarak tanımlandığına göre SİVRİHİSAR’la ilgili görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşmalıyız. İnternetin hayatımızın her alanına girdiği bir çağda yaşarken bu anlamda yaşanılan eksikliği gidermek daha kolaydır.

 

Zamanımızı faydasız yorum ve eleştirilerle geçirmek yerine hep artıda olmaya ayırsak, bizzat biz olmasa bile başkalarına fayda sağlasak kötü mü olur? İşsizlik azalır, insanımız daha çok kazanır, SİVRİHİSAR artan geliri, yeni gereksinimleri doğurur.

 

Bu fikirler, daha önce çözülmemiş sorunları çözmek veya daha önce karşılanmayan ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla geliştirilebilir. Ya da zaten var olan pek çok hizmet daha güzel, daha kullanışlı, daha çok insanın işine yarayacak hale getirilebilir. Bu fikirlerin hayata geçirilmesi ve ortaya hizmet veya iş yapış yöntemlerinin çıkarılması ve uygulanmaya başlanması öncelikli hedefler olmalıdır.

 

SİVRİHİSAR’ın yeni tanımlara ihtiyacı vardır. Aksi takdirde algılarımız ve alışkanlıklarımız onları köreltmeye devam ediyor. İnovasyon bu açıdan önemli ve bundan sonraki süreçte girişimcilerini SİVRİHİSAR’a çekecek bir etken olarak görüyorum.

 

Önümüzde tarih bilinci,turizm hareketliliği ve Meslek Yüksek Okullarıyla gelecek öğrencileri gibi hali hazırda iki potansiyel sektör var. Bakalım SİVRİHİSAR bu iki konuda neler yapabilecek. Başkalarından beklemek yerine kimler yeniliklere imza atacak.

 

Sanal ortamda konuyu tartışmaya açmak beyin fırtınası ile birçok yeni fikrin ortaya çıkmasına sebep olur. Bunlardan uygulanabilir olanları elenir ve projelendirilir. Bu konuda ise SİVRİHİSAR in yönetiminde söz sahibi olanlara büyük iş düşüyor.

 

Özellikle üniversite öğrencilerinden çok güzel fikirler ortaya çıkacağından eminim. Hem gençlere fırsat tanınmış olur hem de çözüm odaklı düşüncenin yerleştirilmesinde etkili olur.

Ömrümüz “elin adamlarına ve kentlerine özenmekle” geçmemeli. SİVRİHİSAR için şöyle bir düşleyecek olursak, Safranbolu, Beypazarı, örneklerini ele alarak yaşadığımız yerin sahip olduğu değerleri ve geleceğini hedefler koyarak daha güzel ve insanlara fayda sağlayacak biçimde şekillendirebiliriz.

 

Güzel SİVRİHİSAR’ım her şeyin en iyisini hak ediyor ve bu da ancak gönülden, yapıcı planlar dâhilinde ve çok çalışmayla olur. Bunu zamanla göreceğiz.

SİVRİHİSAR adını duydukça gözleri parlayan ve ” SİVRİHİSAR sevdasını” içinde hisseden tüm hemşehrilerime saygılar sunar, işlerinde kolaylıklar dilerim.

 

SAYGILARIMLA Necmi GÜNAY

necmigunay@hotmail.com

 

 





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024