KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN - Eskişehir Haber

KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN

KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN
Yayınlama: 20 Ekim 2012 Cumartesi - 8.153
A+
A-

Saygıdeğer Hemşehrilerim Kıymetli okurlarım!

Hepinizi içtenlikle  selamlarım .Bu yazımda sizlere Kurban bayramı ve bayramlarla ilgili fikirlerimi sunacağım.Umarım beğenirsiniz.

 

Bayramlar, insanlar arasındaki karşılıklı sevgi ve saygının perçinlendiği, küslerin barıştığı, dargınlıkların unutulduğu, tüm insanlığın kardeşçe kucaklaştığı günlerdir. Bayramlar, milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulanıp sergilendiği, bir toplumda millet olma bilincinin şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir.

Her bayram aynı sözleri söyler olduk; “Nerede o eski bayramlar”?

Herkesin ”Nerede o eski bayramlar” derken hatırladığı anılar farklılık gösterse de eski bayramlara dair ortak hisler, yaşam alışkanlıkları, gelişen teknolojiyle birlikte insanların bayramlardan uzaklaşıldığı yönündedir. Biraz eskiye özlemi, biraz da toplumları ”hoş” kılan bazı geleneklerin etkisini yitirmesine duyulan sitemi içeren ”Nerede o eski bayramlar” sözü hiçbir zaman hafızalardan çıkmayacaktır.

Bayramlar eskimedi. Aslında değişen, eskiyen bayramlar değil, “Değişen biziz”. Bayram aynı bayram, kültürümüz aynı kültür. Gelişen teknoloji ile, eskiye özgü geleneklerde bitmeye, yok olamaya başladı. Biz eskilerde kaldık. Bayramları.kendi elimizle bizler kaybettik.

Yoğun iş temposu nedeniyle bayramlar tatil ya da dinlenme fırsatı olarak değerlendiriliyor. Hısım akraba ziyaretleri yapmak yerine tatile çıkılması ve bu yüzden de el öpenlerin azalması, büyüklerin bayramlarını daha”buruk” geçmesini sağlıyor. Acaba gelecekler mi, gelemeyecekler mi? diye son güne kadar içlerinden geçirdikleri oluyor.

İş hayatı sona ermiş bütün gününü evinde geçiren, yapacağı bir şey kalmamış hayatlarını çocuklarının torunlarının yolunu gözleyerek geçiren babalarımızı, yaşarken yapayalnız evinde ayaklarını sürüyerek iki lokma yiyecek hazırlamak için uğraşan analarımızı, bu bayram diğer zamanlardan daha sık düşünmeliyiz.

Uzun yıllar gurbette yaşadığım için bayramlar yaklaştıkça içimi tarifi mümkün olmayan, buruk ve sıcacık duygular sarar. Bir yerlerde çocuklarının, torunlarının yolunu gözleyen “ana, babalar gelir aklıma”. Yaşlıların elleri öpülünce “El öpenlerin çok olsun, yavrum!”demeleri en az onlar kadar beni de sevindirir.

Gelin bu bayramı kültürümüze uygun kutlayalım. Büyüklerimizi öksüz bırakmayalım, koşup ellerini öpelim. Valizleri kaldıralım, tatile çıkmayalım. Akrabalarımızı ziyaret edelim Dostlarımıza kalbimizde yer açalım.

Ramazan ve Kurban bayramlarında geleneksel hale getirdiğimiz Kurban Bayramının 2 nci günü saat 15.30 da yapılacak ”7 nci GELENEKSEL BAYRAMLAŞMA ETKİNLİĞİ” ne mutlaka katılalım. Karşılıklı sevgi ve saygının en üst düzeye çıktığı, küslerin barıştığı, dargınlıkların unutulduğu, tüm hemşehrilerimizin kardeşçe bayramlaştığı bu etkinlikteki yerimizi alalım.

Bu duygularla Mübarek Kurban Bayramınızı kutlar, sağlıklı, sevgi dolu mutlu ve bol tebessümlü nice bayramlar dilerim.

SAYGILARIMLA Necmi GÜNAY

necmigunay@hotmail.com





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024