TCG SİVRİHİSAR (P-115) MAYIN DÖKME GEMİSİ - Eskişehir Haber

TCG SİVRİHİSAR (P-115) MAYIN DÖKME GEMİSİ

TCG SİVRİHİSAR (P-115) MAYIN DÖKME GEMİSİ
Yayınlama: 27 Aralık 2011 Salı - 19.047
A+
A-

 

Saygıdeğer hemşehrilerim Kıymetli Okurlarım; Bu yazımda sizlere SİVRİHİSAR isminin verildiği Deniz kuvvetleri saflarında uzun yıllar hizmet etmiş SİVRİHİSAR MAYIN DÖKME GEMİSİNDEN bahsedeceğim.

SİVRİHİSAR MAYIN DÖKME GEMİSİ: Gemi Komutanı: Yüzbaşı Mehmet Sabri Bey. Sivrihisar 1906… I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale'de görev yaptı. Set bataryalarının kurulmasına paralel olarak 18 Mart 1915'e kadar Selanik, İntibah, Sivrihisar ve Nusrat gemileri ile Çanakkale boğazına toplam 403 mayın, geçiş yoluna dik 11 hat halinde döşendi. İlk hat 4 Ağustos 1914 günü Selanik gemisi tarafından 22 mayınla tesis edildi. Diğer hatlar ihtiyaca ve sağlanan mayınlara göre döküldü.

I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale'de seyir etmekte olan zırhlı, 8 Ağustos 1915 günü Kaptan Nasmith komutasındaki İngiliz E-11 denizaltısı tarafından vuruldu. Gemide görevli askerler denizaltıyı görmüş, ama nişan almaya vakit bulamadan 40 mil hızla gelen torpidonun hedefi olmuşlardır. Geminin orta bölmesindeki cephanenin de tahrip olmasıyla geminin batışı hızlanmıştır. Yaklaşık 600 kişilik mürettebatın ancak 270'i Sivrihisar ve Basra torpidobotları tarafından kurtarılmıştır.

Deniz kuvvetlerimizin 4 kahraman gemisi bu olan biten arasında boğazı mayınlarla döşemişti. Harekât öncesinde Selanik, İntibah, Sivrihisar ve NUSRAT boğaza tam 403 mayından oluşan 12 mayın hattı oluşturmuştu.

Aslında Denizaltı savaşı için alınmışlardı ama yaşlanınca karakol görevi yaptılar. Yaşlı bedenleri bu kez de Ege sahillerimizi korudu.

Hisar sınıfı gemiler; Sultanhisar, Demirhisar, Akhisar, Yarhisar, Koçhisar ve Sivrihisar‘dır.

"HİSAR" Sınıfı Karakol Gemileri

Hisar sınıfı karakol gemisi ( PC-1638 sınıfı):
TCG Sultanhisar (P-111) eski USS PC-1638
TCG Demirhisar (P-112) eski USS PC-1639
TCG Yarhisar (P-113) eski USS PC-1640
TCG Akhisar (P-114) eski USS PC-1641
TCG SİVRİHİSAR (P-115) eski USS PC-1642

 

SİVRİHİSAR Kurtuluş Savaşı yıllarında isim ve mekân olarak çok önemli görevler yüklenmiş hepsinden de yüzünün akıyla çıkmayı başarmıştır. Atalarımızın değerli birikimlerinden topladıkları para ve yardımlarla Kurtuluş savaşının kazanılmasında etkili olan “KEŞİF UÇAĞINI” ordumuza hediye eden kuşağın torunları olarak gemimizin de olması ve SİVRİHİSAR isminin verilmesinden son derece mutluyum.

Sivrihisar; ismini her alanda altın harflerle yazdırmış, tarihte çok önemli olan yerini almıştır. İyi ki Sivrihisar’ lıyım. Onur ve gurur duyuyorum.

Sivrihisar ismini ve sevgisini gelecek kuşaklara miras olarak bırakmak isteyen tüm hemşehrilerime saygılar sunar, işlerinde kolaylıklar diler, 2012 yılının sağlık, mutluluk, başarı dolu geçmesini temenni ederim.

SAYGILARIMLA Necmi GÜNAY

necmigunay@hotmail.com

 





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024