TARİH VE KÜLTÜR PENCERESİNDEN SİVRİHİSAR - Eskişehir Haber

TARİH VE KÜLTÜR PENCERESİNDEN SİVRİHİSAR

TARİH VE KÜLTÜR PENCERESİNDEN SİVRİHİSAR
Yayınlama: 13 Aralık 2011 Salı - 9.944
A+
A-

 

Saygıdeğer Hemşehrilerim, Kıymetli Okurlarım! Hepinizi saygıyla selamlarım. Bu yazımda sizlere “TARİH VE KÜLTÜR PENCERESİNDEN SİVRİHİSAR” konusunu dilimin döndüğünce anlatmaya çalışacağım. Sürç-i lisan edersem affola…

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış SİVRİHİSAR’ın değişik medeniyetlerin bıraktığı tarihi, kültürel izleri koruma ve yaşatma konusunda çok ta başarılı olduğu söylenemez.

Ülkemizin değişik bölgelerinde son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan “Kültür ve Tarih turizmi” ne yazık ki SİVRİHİSAR’ da yeterli seviyede olmamakla birlikte ve hak ettiği ilgiyi de görememektedir. Genel olarak ilgi gören yerler kültür yozlaşmasına terk edilmiş, ilgi görmeye başlayan yerlerde kısa zaman sonra unutulmakta, kaderine terk edilmektedir.

“Geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez” olgusundan hareketle, toplumlarda tarih ve kültürlerini korumayı, yaşatmayı beceremezse geleceğine ışık tutacak yetenekten mahrum kalırlar. Gelecek nesillere bu mirasın ulaşabilmesinin yolu bu eserlere sahip çıkmakla olur.

SİVRİHİSAR’ın tarihi dokusu, büyük oranda bozulmadan günümüze kadar ayakta kalmıştır. İlçemizde başlayan kültür ve tarih turizmi henüz istenilen seviyede değildir. 2007 yılında Kağnı Pazarında başlatılan  “Sivrihisar Evlerini Yaşatma projesi” ile bir çığır açılmıştır.

Tarihi ve kültürel yapıları koruma amaçlı yapılan Restorasyon çalışmaları devam ederken SİVRİHİSAR insanına turistik amaçlı gelir getirecek ve o eserleri yaşatma kültürü, mimarisi, folklorik değerleri yeme içme kültürünü yaşatmak ve gelen konuklara bu değerleri tam anlamlıyla yansıtabilmek için sivil toplum kuruluşları ile insanımız bilinçlendirilmelidir.

Restorasyonu yapılan konutlar işlevsel hale getirilmeli, sadece yerel yönetimlerin inisiyatifine bırakmadan SİVRİHİSAR’ı tarihi ve kültürüyle yaşatma politikası haline getirilmelidir. SİVRİHİSAR’da profesyonel rehberlik hizmetleri geliştirilmeli, gelen konukların rahatça kullanabileceği temiz, hijyenik ve genel alanlar oluşturulmalıdır.

Çevre temizliğine özen gösterilmeli, Yöresel yemek vb. ürünlerin sunulduğu mekânlar yaratılmalı, yöresel ürünlerin satışa sunulduğu otantik pazarlar geliştirilmeli, bu satışları yaparken de alış veriş yapanlarda bir seferlik parası alınacak müşteri gözüyle değil evimizin misafirleriymiş gibi hareket edilmelidir.

SİVRİHİSAR’ın tarihi ve kültürünü anlatan broşür belge vb.döküman hazırlanıp bilgiler anlatana göre değişen değil standart hale getirilmelidir. SİVRİHİSAR ve çevre köylerde bulunan ve değişik medeniyetlerin bize bıraktığı zenginlik olan arkeolojik değer taşıyan tarihi ve kültürel varlıklarımızı toplayıp gelen konukların görüp inceleyebileceği açık ve kapalı tarihi müze oluşturulmalıdır.

SİVRİHİSAR’ın tarihi ve kültürünü anlatan broşür belge vb. doküman hazırlanmalıdır. Resterasyonu devam eden kilise bir an evvel işlevsellik kazandırılmalı. Bir yandan bu ve benzeri konuların eksikliği tamamlanırken basın yayın yolu ile SİVRİHİSAR’ın tanıtımı yapılmalı SİVRİHİSAR ismini marka yapmak için olanca gücümüzle çalışmalıyız.Bir yandan bu ve benzeri konuların eksikliği tamamlanırken basın yayın yolu ile SİVRİHİSAR ın tanıtımı yapılmalıdır.

Birlik ve beraberlik içinde daha çok çalışarak istenilen hedefe varacağımıza yürekten inanıyorum.Bu duygularla hepinize saygılar sunar, işlerinizde kolaylıklar dilerim.

 

SAYGILARIMLA     Necmi GÜNAY

 

 

necmigunay@hotmail.com

 





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024