SİVRİHİSAR’IN KADERİNİ ESNAFLAR BELİRLER! - Eskişehir Haber

SİVRİHİSAR’IN KADERİNİ ESNAFLAR BELİRLER!

SİVRİHİSAR’IN KADERİNİ ESNAFLAR BELİRLER!
Yayınlama: 23 Kasım 2011 Çarşamba - 9.013
A+
A-

 

Saygıdeğer Hemşehrilerim, Kıymetli Okurlarım ve Değerli Sivrihisar Esnafı, hepinizi saygıyla selamlar işlerinizde kolaylıklar dilerim. Bu yazımda sizlere “Bir kentin kaderini esnaflar nasıl belirler” konusunu dilimin döndüğünce anlatmaya çalışacağım. Sürç-i lisan edersem affola…

 

Esnaf: İster gezici, ister dükkân veya bir sokağın belli bir yerinde sabit olsun, ekonomik faaliyeti parasal sermayeden çok, bedeni çalışmaya dayanan ve kazancı ancak geçimini sağlamaya yetecek derecede az olan sanat ve ticaret sahipleridir.

 

Esnaf, SİVRİHİSAR mozaiğini belirleyen en önemli etkendir. Bunun için her şeyden önce vatandaşlarla dayanışma içinde samimi ve güvenilir olup, birlikte hareket edip olumsuzlukları halka anlatarak SİVRİHİSAR’ın yol haritasın çizen kişi, kurum ve kuruluşlardır.

 

Esnaf, toplumun en alt tabakasından en üst tabakasına kadar, her türlü ihtiyacın karşılandığı bir yapıdır.

 

Esnaflar SİVRİHİSAR ekonomisini ve sosyal omurgayı oluşturduğu gibi SİVRİHİSAR kimliğini de değiştirecek en önemli kişi ve kurumlardır.

 

Esnaflık sadece kar amacı güden bir iş olarak algılanmamalı, aynı zamanda bir eğitim aracı olarak da düşünülmelidir. Esnaflık teşkilatı, SİVRİHİSAR’ın yaşam kaynağı, aynı zamanda kültürler arası etkileşimin bir aracıdır.

 

Esnaf, SİVRİHİSAR’ın kaderini değiştirebilir mi? Esnaf, SİVRİHİSAR’ın çevre, fiziki, sosyal, hukuki vb. konularına duyarlı olursa tabii ki değiştirir.

 

Bütün bu nedenler gösteriyor ki; esnaflar, SİVRİHİSAR’ın fiziki, sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel yapısında söz sahibi olan en önemli etkendir. İnsanlar arası etkileşimin en yoğun yaşandığı yerler, esnafların ve vatandaşların ortak kullanım alanlarıdır. Bu nedenle esnafların iletişim tarzı, müşteri ve vatandaş memnuniyetine göre olmalıdır.

 

SİVRİHİSAR’ın gerek yerli gerek yabancı turistler tarafında tercih edilmesinin ya da edilmemesinin en önemli nedeni esnafların yaklaşım tarzıdır. Yani SİVRİHİSAR’ın tarihi kültürel bir ilçe olması, doğal ve fiziki özellikleri tek başına o kentin kalkınmasına ve bir cazibe merkezi haline gelmesine yetmez. Burada esnafların kullanmış olduğu dile çok büyük görevler düşüyor.”Tatlı dil, yılanı deliğinden çıkarır” atasözümüz dilin ne derece önemli olduğunu bize gösteriyor.

 

SİVRİHİSAR’ın sorunlarının giderilmesi, değişimi, gelişimi, yerli, yabancı turizme açılması alış veriş ve sosyal donatı merkezlerinin çoğaltılması konusunda kararlı adamlar atılması için “SİVRİHİSAR Esnaflar Kefalet Ve Kredi Kooperatifleri ” ,“SİVRİHİSAR Genç İşadamları Derneği” ve bunun yanında SİVRİHİSAR’ın tarihini, kültürünü ve tanıtımını daha etkin yapmak için kurulmuş SİV-DER(SİVRİHİSAR KÜLTÜR,TURİZM,SOSYAL YARDIMLAŞMA VE TANITIM DERNEĞİ) gibi STÖ”leri ile koordineli çalışılmasında yararlar vardır.

 

SİVRİHİSAR’ın tanıtımı için en büyük mücadeleyi esnafların vermesi gerekir. Esnafta bu bilinç oluşması halinde büyük başarılara imza atmak daha kolaydır. Bunun için birlik ve beraberlik içinde olmak gerekir. Gerekirse toplantı, panel, seminer gibi bilgilendirme toplantılarıyla esnaf ve meslek odalarımız bilgilendirilip, bilinçlendirilmelidir.

 

Esnafımız eğer ‘‘Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın’’ mantığıyla hareket ederse SİVRİHİİSAR’ın tanıtımında ve gelişmesinde başarılı olamayız. Esnaflar, bu düşünceyle hareket edip, bazı konularda duyarsız kalırlarsa güzel şeyler havada kalır. Sonunda kaybeden “SİVRİHİSAR ESNAFI” olur. Çünkü başkalarına dokunan yılan bir gün mutlaka kendisine de dokunacaktır.

 

Bu duygularla hepinize saygılar sunar, işlerinizde kolaylıklar dilerim.

 

SAYGILARIMLA     Necmi GÜNAY

 

necmigunay@hotmail.com





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024