MİNİASİVRİHİSAR(MİNYATÜR SİVRİHİSAR PARKI) - Eskişehir Haber

MİNİASİVRİHİSAR(MİNYATÜR SİVRİHİSAR PARKI)

MİNİASİVRİHİSAR(MİNYATÜR SİVRİHİSAR PARKI)
Yayınlama: 21 Nisan 2011 Perşembe - 10.613
A+
A-

Saygıdeğer Hemşehrilerim, Değerli Okurlarım! Hepinizi saygıyla selamlarım. Bu yazımda sizlere Sivrihisar’ın ufkunu açacak olan “MİNİASİVRİHİSAR” projesini dilimin döndüğünce anlatmaya çalışacağım.
 
“MİNİATURK” İstanbul’da 60.000 M2 alanıyla dünya da en geniş alana kurulmuş, Türkiye’deki çeşitli eserlerin maketlerinin sergilendiği minyatür parktır. Parkta şu anda 105 eser sergilenmektedir. Bunlardan bazıları; Ayasofya, Nemrut Dağı, Çifte Minare, Pamukkale, Kapadokya, Safranbolu, Amasya, Mevlana, Aspendos vb.dir. Miniatürk gideceğiniz yerlerin minyatürlerini görüp, sağlıklı seçimler yapmanızı kolaylaştırır.
 
Sivrihisar’la yatıp Sivrihisar’la kalktığım için bazen ulaşılması çok zor olan bazen nostalji tadında rüyalar görüyorum. Fakat bu anlatacağım olayı rüya olarak değerlendirilmeyip gerçekçi insanların elinde Sivrihisar’ın ufkunu açacak veya geliştirebilecek proje olarak görmelerini diliyorum. Bu noktadan hareketle Sivrihisar’ımızın tüm değerlerin maketlerinin sergilendiği bir açık hava müzesini ilçemize kazandırılması yönünde çalışmalara başlanmalıdır.
 
Değerlerimiz derken; Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Hızırbey gibi dünyanın tanıdığı kişileri,
Saat kulesini, Kiliseyi, Gâvur(Ecnebi)Hamamını, Pessinus açık hava müzesini, Balıkdamı kuş ve balık cennetini, Çardak termal tesislerini, Zaimoğlu konağını, Akbaş köpeğini, Ulu camiyi, Uçağı, Gemimizi, Alemşah türbesini vb. değerlerimizi bu parkta sergilemenin, Türkiye’nin geçiş yollarındaki merkeze yapılmasının ilçemizin gelişimi ve tanıtımı adına çok yararlı olacağını düşünmekteyim. Bunun yanında 2.nci Miniatürk olması açısından da oldukça fazla yerli turist çekeceğine inanıyorum.
 
MİNİASİVRİHİSAR’ ın yeri ise Dörtyol Toplu Konutlarının, Eskişehir –İzmir yollarının kesişme noktasına yapılmalı. Bunun nedeni ise Ankara’dan gelirken tepeden seyir güzelliği Eskişehir’den gelirken sağda görsel güzellik ve İzmir’den gelirken de solda yüzeysel güzellik olmak kaydıyla tüm sürücü ve yolculara hitap eder konumda yapılmalı, tüm yollardan parkımıza girişler verilmelidir.


MİNİASİVRİHİSAR(MİNYATÜR SİVRİHİSAR PARKI): “maket alanı”, “yeşil ve açık alan”, “kapalı alan”, “havuz ve suyolu”, “otopark” olarak dizayn edilmelidir. Alanın peyzaj planı ve altyapı çalışmaları eşzamanlı olarak başlatılmalıdır. Kullanılacak bitki türleri, iklim şartlarına uygun olarak seçilmeli, suyolları ve göletler parka ayrı bir hava katılarak, bazı yapılar suyla (Balık damı kuş ve balık cenneti, Çardak termal ve Gemimizi )güzel ilişkilendirilmelidir. Genel bir yürüyüş yolu yapılarak bütün park dolaştırılmalı, ziyaretçiyi yönlendiren bir gezi güzergâhı (Çıkışı hediyelik eşya dükkânının içinden verilecek) şekilde oluşturulmalıdır.
 
MİNİASİVRİHİSAR’DA ”Sivrihisar’ı hatırlatacak hediyelik eşyaların satışa sunulduğu alışveriş merkezi, küçük ziyaretçilerimizin ilgisini çekecek oyun alanı, kahvelerini ve çaylarını içebilecekleri kafeteryalar, gözleme evleri, Sivrihisar tarih kültür ve yöresel yemeklerini tanıtan tanıtım ofisleri kurulmalı, burada gördükleri maketlerin gerçeklerini görmek isteyenler için ücretsiz ring servisler düzenlenerek ilçeye getirilip, götürülmeleri sağlanmalıdır. Kolaylık ve sosyal tesisler çok hâkim noktaya yerleştirilerek parkın yüksekten gözlemleme imkânı sağlanmalıdır.
 
Maketlerin yapımında sanayide kullanılan plastik bazlı ve açık hava şartlarına uygun malzeme kullanılmalı, gece gündüz 24 saat esasına göre faaliyette olmalıdır. Bunun yanında gündüz tanıtım levhaları ve yön oklarıyla, gece ise gerek parkın tamamının projektörlerle gerekse yol güzergâhında ışıklı levhalarla cazibe merkezi haline getirilmesi sağlanmalıdır.
 
Anadolu, Osmangazi, Hacettepe, Gazi ve ODTÜ üniversitelerinin ve büyük heykeltıraşımız Sayın Metin YURDANUR danışmanlığında bir kurul oluşturulmalı, eserlerin maketi yapılabilir nitelikte olmalarına özen gösterilmeli ve her biri ait oldukları dönemin sanatını ve kültürünü yansıtmasına dikkat edilmelidir. Daha sonra eser eklenebilmesi için de boşluklar bırakılmalıdır.
 
Değerli Hemşehrilerim! dilimin döndüğünce güzellikleri ve karşılıksız sevgiyi anlatmaya çalıştım. Bu rüya değildir. Bizim ilçemizin çağ atlamaya ihtiyacı vardır. Bunu da genç jenerasyondan bilgisiyle, görgüsüyle, aklıyla, fikriyle, ekip ve takım ruhunun gerçekliğine inanan, tarihine ve kültürel değerlerine sahip kişi ve kişiler yapacaktır.
 
Sivrihisar için bardağın dolu olan tarafından bakan mutlu azınlıktanım. Bizim gibi düşünen ve Sivrihisar sevdasını yüreklerinde yaşayan değerli hemşehrilerimi saygıyla selamlar, işlerinde kolaylıklar dilerim.
 
 
SAYGILARIMLA  Necmi GÜNAY

necmigunay@hotmail.com





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024