DÜNYANIN MERKEZİ SİVRİHİSAR - Eskişehir Haber

DÜNYANIN MERKEZİ SİVRİHİSAR

DÜNYANIN MERKEZİ SİVRİHİSAR
Yayınlama: 25 Aralık 2010 Cumartesi - 12.240
A+
A-

Saygıdeğer Hemşehrilerim, Değerli okurlarım, hepinizi saygıyla selamlarım. Bu yazımda sizlere ” DÜNYANIN MERKEZİ SİVRİHİSAR” konusunu dilimin döndüğünce anlatmaya çalışacağım
 
Anadolu’daki bazı şehirler ve kasabalar vardır ki, oraya adım attığınız andan itibaren sizi birkaç yüzyıl geriye götürür. Gördükleriniz, orada yaşanmış tarih ve kültürü bildiklerinizle birleştirdiğinizde filmin karelerinde gibi gezinir, o zamana dönerek orada yaşarsınız.
 
Sivrihisar’da yukarıda anlattığımı birebir yaşayacağınız nadir güzellikte mekânlardan biridir. Tarihi dokusunu korumuş,. Osmanlı ve Selçuklu mimari eseri ile geçmişin tadını alabileceğiniz çok farklı bir yerdir. Kısaca tarihe dokunabileceğiniz, zaman tüneline girebileceğiniz bir kenttir.
 
Sivrihisar; Ankara'dan Ege, Marmara ve Akdeniz'e karayolu ile gidenlerin zorunlu kullandığı bir kavşak noktasıdır. Sivrihisar’a gelince Eskişehir yolunun sağında Sivrihisar'ı işaret eden Nasreddin Hoca’nın heykelini görürsünüz. Heykelin üzerinde:"DÜNYANIN MERKEZİ BURASIDIR" yazar.
 
Nasreddin Hoca, Dünyanın merkezinin ” TÜRKİYE”, Türkiye’nin merkezinin de “SİVRİHİSAR” olduğunu bundan 800 yıl önce söylemiştir. Kimse de bunun aksini ispat edemediğine göre, Sivrihisar dünyanın merkezidir.
 
Dönemin Belediye Başkanı Sayın Yaşar YURTTAŞ Bey, Nasreddin Hocanın kıvrak zekâsından olsa gerek “Patent Enstitüsü” nün 2008 00705-Ticaret Ve Hizmet marka numarası ile “DÜNYANIN MERKEZİ SİVRİHİSAR’ olarak “MARKA TESCİL BELGESİNİ“almış, Paten Enstitüsü kurumuna onaylatarak belgelemiştir. Bundan böyle kimse bu polemiklere giremeyecektir. Hem onaylı, hem de belgelidir. Bu konuya gösterdiği duyarlılık konusunda dönemin Belediye Başkanı Sayın Yaşar YURTTAŞ Bey’e teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
 
Nasreddin Hoca’nın o mizahi ve irfani derinliği buradan yükselen o engin kültürdür. Üstünden inmediği karakaçanın bastığı yeri dünyanın merkezi olarak işaretleyen, kazanları doğurtan hocanın bu topraklara ve bu topraklarda yaşayanlara bıraktığı miras çok büyük ve bir o kadar da önemlidir.
 
Sivrihisar özel mimariye sahip, kültürümüzün tüm güzelliklerini bünyesinde toplamış, geçmişte ilim ve irfan sahibi bilge insanlar yetiştirmiş muhteşem bir okuldur. Bu okulun öğrencileri, Yunus Emre’nin sevgi dolu yüreğine, Nasreddin Hoca’nın ince ve kıvrak zekâsına, Hızır bey’in ilmi adaletine, Aziz Mahmut Hüdai’nin edep ve hikmet dolu mirasına sahip çıktıkları takdirde, “Sivrihisar dünyanın merkezi” olmaya devam edecektir.“Yunus Emre’ler, Nasreddin Hoca’lar, Hızır Beyler, Aziz Mahmut Hüdai’ler… Yetiştirmiş bir kentin ‘DÜNYANIN MERKEZİ’ olmaması için hiçbir sebep yoktur.
 
Nasreddin Hoca’nın “Dünyanın merkezi burasıdır.” diye işaret ettiği Sivrihisar’ı aranır bir yerleşim merkezi yapma azim ve kararında olan “Sivrihisar sevdalıları ”nın sayıları arttıkça Sivrihisar’da yaşam daha da kolaylaşacaktır. 
 
İşte bu noktada yapmamız gereken İzmir, Eskişehir ve Ankara’dan  gelen yollar üzerine çok büyük tanıtım panolarıyla “Dünyanın Merkezi Sivrihisar’a Hoşgeldiniz” yazılarak tanıtımda bu argümanı kullanmaktan kaçınmamalıyız.

Nasreddin Hoca tesislerindeki"Dünyanın Merkezi Burasıdır" yazan heykelinin  altı doldurularak yükseltilmeli, hatta gerekli teknik donanımlarla tüm yol yönlerine uygun hale getirilerek "DÖNERLİ OLMASI" sağlanmalı,gecede projektörlerle aydınlatılarak "Sivrihisar'ımızın simgesi "haline getirilmelidir.


Her türlü “izm’,"hizip" ve "hasedin" olmadığı Sivrihisar insanı her şeyin en iyisine layıktır. Başka Nasreddin Hoca ve Sivrihisar olmadığına göre onu sahiplenmek ve yaşatmak bizim başlıca görevlerimizden biri olmalıdır.
 
Bu duygularla hepinize saygılar sunar işlerinizde kolaylıklar dilerim.
 
 
SAYGILARIMLA Necmi GÜNAY
 
necmigunay@hotmail.com
 
05072183066





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024