BÜTÜN YÖNLERİYLE “ORHAN KESKİN” - Eskişehir Haber

BÜTÜN YÖNLERİYLE “ORHAN KESKİN”

BÜTÜN YÖNLERİYLE “ORHAN KESKİN”
Yayınlama: 10 Aralık 2010 Cuma - 10.493
A+
A-

Saygıdeğer Hemşehrilerim, Değerli Dostlarım! Hepinizi saygıyla selamlarım. Bu yazımda size Sivrihisar’ın belli bir dönemine damgasını vurmuş, Çağdaş Sivrihisar için mücadele vermiş, Tarihin ve kültürün ne kadar önemli olgular olduğunu bizlere öğreten değerli Avukatımız Sayın Orhan KESKİN ’i anlatmaya çalışacağım. Sürç-i lisan edersen affola…

 

Sayın Orhan KESKİN 17 Nisan 1933 yılında Sivrihisar da doğmuş, ilkokulu Sivrihisar’da ortaokul ve liseyi (Atatürk lisesi)Eskişehir’de okumuştur. Yüksek tahsilini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş, Eskişehir adliyesinde stajını tamamlamıştır.1961 yılından itibaren Sivrihisar’da avukatlık yapmaya başlamış, ilçedeki öğretmen yetersizliğinden bazı okullarda “Yurttaşlık Bilgisi” ve “İslam Tarihi” derslerine girmiştir.

 

1971 yılında Emirdağ’da noterlik, 1972–1976 ise Sivrihisar’da noterlik yapmıştır. 1976 yılında Akhisar’da 1982 yılında Eskişehir’de 2.nci Noter olarak çalışmış,1998 yılında emekli olmuştur. Sayın Orhan KESKİN evli olup 5 kız çocuk babasıdır.

 

Orhan KESKİN’ in önemli eserleri;

 

—1956 yılında Sivrihisar kütüphanesinin (Hızır bey kütüphanesi) temellerini atmıştır.

 

— 1962 yılında Sivrihisar Tarihi Eserleri Koruma Derneğinin yönetim kuruluna girerek Tarihi eserlere sahip çıkmış ve ilçedeki birçok tarihi eserin restoresi yaptırmıştır.1965 yılındaki genel kurulda dernek adının “Tarihi Eserleri Koruma ve Turizm Derneği” olarak değiştirilmesini sağlamıştır.

 

—1971 yılında İmam Hatip ve Müftülük Derneğini kurmuş, zamanın ve koşullarının getirdiği riskleri göze alarak 1973 yılında “İslami İlimler Vakfı”na dönüştürmüştür. Vakıf 18 kişinin imzasıyla 1974 yılında tescil edilmiştir.

 

— 4 yıl Türk Ocağı’nın Başkanlığını yapmış, Sivrihisar İslami İlimler Vakfı, Cafer Akıllı İlter Vakfı, Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı ve Eskişehir Yunus Emre Kültür ve Sanat Vakfı’nın kuruculuğunu yapmıştır.

 

.— 2001 yılında basılan “Bütün yönleriyle SİVRİHİSAR” isimli eseri uzun bir döneme ışık tutması ve Sivrihisar’la ilgili yazılan kitaplardan alıntılarla, daha derli toplu, çok yönlü, en az 40 (kırk)yıllık bir çalışmanın ürünüdür. Sivrihisar’a ait tüm verileri içinde bulundurmasıyla, bugüne kadar yazılan kitaplar arasında içerik olarak en doyurucu olanıdır.

 

Orhan KESKİN’ in kişiliği;

 

—Orhan KESKİN; İlçemizde dernek kurma konusunda öncülük yapmış birçok derneğin kurulmasına ön ayak olmuştur. En önemlisi “Sivrihisar İslami İlimler Vakfı”dır.

 

— Orhan KESKİN; Sivrihisar’a ve tarihine olan sevdasını kuruluşunda büyük katkılar sağladığı “Sivrihisar Tarihi Eserleri Koruma Derneği” nde görev almış, bu eserlerin davaları ile ilgili olarak “Vakıflar Genel Müdürlüğü”nün fahri avukatlığını sürdürmüştür. Sivrihisar tarihine ve kültürüne gösterdiği aşırı ilgi sayesinde Sivrihisar’daki birçok tarihi eser kurtarılmıştır.

 

—Orhan KESKİN; Sivrihisar’ın tarihi dokusuna en hâkim insanların başında gelen, bilgisiyle kültürüyle kendini en iyi şekilde yetiştirmiş, vakarlı duruşu ile kendini hissettiren saygın bir kişidir.

 

— Orhan KESKİN; Yaptıkları ve eserleriyle Sivrihisar tarihine adını altın harflerle yazan, sessiz duruşu ve çok konuşmayı sevmeyen kişiliğiyle  az laf, çok iş” felsefesini kendine hedef edinmiş biridir.

 

—Orhan KESKİN; özünde, ruhunda Sivrihisar sevgisini benimsemiş ve bu sevgisi hepimize ilham kaynağı olmuştur.

 

—Orhan KESKİN; Sivrihisar'a hizmet onun hayat tarzıdır. Sivrihisar için özveri ile çalışan bir mimar, işini bizzat takip eden kalite bir ustadır.

 

—Orhan KESKİN; çevresi tarafından sevilen, saygıyla anılan değerli insan, Noter olarak çalıştığı dönemde bile Sivrihisar’ın tarihini ve kültürünü ön plana çıkarma hedefi güden ve yazdığı kitabıyla kalıcılık sağlayan, kılıcıyla değil de kalemiyle zafer kazanan komutandır.

 

— Orhan KESKİN; Sivrihisar Tarihine ve kültürüne değer veren, hatta kendi öz malı gibi koruyup kollayan biri olarak günümüzde bile eşine az rastlanır kişiliktir.

 

—Orhan KESKİN; Her şeyini Sivrihisar için feda edebilecek, makam ve mevkide gözü olmayan, gösterişsiz ve temiz bir yaşam tarzını ilke edinen büyüğümüzdür.

 

—Orhan KESKİN; “Geçmişi olmayanın geleceği de olmaz” bilinciyle hareket eden, mevcut eserlerin korunması, yıkılmaya, yok olmaya yüz tutmuş eserlerin imarı ile gün yüzüne çıkarılmasındaki çalışmaları olağanüstüdür.

 

Saygıdeğer büyüğümüz Orhan KESKİN ‘in tarihimize ve kültürümüze gösterdiği önemi kavrayan gençler olarak açtığı yolda, onun bıraktığı yerden daha ileri götüreceğiz. Bu sizden bize kalan mirastır. Bu mirasın yüceliğini içimizde hissediyoruz. Bizde sizden aldığımız emaneti ve dalgalandırdığınız bayrağı gelecek kuşaklara daha iyi şartlarda teslim edeceğiz. “Gözünüz arkada kalmasın”.

 

SİVRİHİSAR SEVDALILARI” olarak Orhan KESKİN ustamıza, büyük değerimize Allah’tan uzun ömür dileriz. Bireyler olarak bizimde Sivrihisar için bir şeyler yapma, üretme ve bunları uygulama zamanının geldiğini düşünüyorum.  Bu duygularla hepinize içten saygılar sunar, Sivrihisar hasretiyle kucaklar, işlerinizde kolaylıklar dilerim.

 

SAYGILARIMLA Necmi GÜNAY

 

necmigunay@hotmail.com

 

05072183066





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024