SİVRİHİSAR MİSAFİRHANESİ - Eskişehir Haber

SİVRİHİSAR MİSAFİRHANESİ

SİVRİHİSAR MİSAFİRHANESİ
Yayınlama: 6 Aralık 2010 Pazartesi - 10.880
A+
A-

SİVRİHİSAR’da, yaşam tarzı zamanla zorluklar, ekonomik sıkıntılar ve modern yaşama olan hevesin de etkisiyle vazgeçilmeye başlanmış, bunun yerine kısa süreli gelip işlerini alel acele yaparak memleketten ayrılan yayla gibi kullananların çoğaldığı görülmektedir. Son   yıllarda ilçemizde de ”yayla kültürü” olarak kullanan bir yaşam tarzının benimsendiğini üzülerek ifade etmeliyim.

İşte bu insanlar ekmek derdine SİVRİHİSAR’ı terk edip büyük şehirlere, gurbet ellere yerleşmişlerdir. Ama gönülleri ve kalpleri hep memleket hasreti ile dolu dolu çarpmış, akılları ise, eşsiz mistik ortamın, bağların ve o güzelim kayaların, kokularında   kalmış, unutmaları zor olmuştur. 

İlçemiz dışındaki hemşehrilerimiz sadece bayramlarda, düğünlerde, izinlerde, kabir ziyaretlerinde ve özel günlerde geliyor, Çarşamba günü, bulgur, dene, lahana, pekmez, salça, tereyağı, yoğurt, mercimek almak veya yazın gelip makarna, tutmaç, erişte kesmek, yufka, kartalaç gibi  kış hazırlıklarını yapmak için  geliyor, kısa zamanda da ayrılıyorlar. Yani ”Kışın orda Yazın burada”.  

Şöyle bir ufuk turu yaptığımda eskiden kesilen makarnalar daha mı lezzetliydi? Sevgiyle tadına varılarak ve insan sevgisi  katılarak yapılırdı. Şimdi ise hemen yapıp bitirelim, şehre dönelim düşüncesi hakim olduğu için birde zamandan da tasarrufla  içine sevgi katılmıyor. Bunun yanında babadan kalan tarlaları kısa zamanda ekip, biçip, harmanı yapıp, beklide aynı gün mahsulünü satıp döndüklerini gördüm. Tarım yıl içinde devam eden ve süreklilik isteyen bir meslektir. İnsanımız maalesef  temiz havayı ciğerlerine bile çekemeden dönüyor. Oysa yedikleri kendi doğal ürünü, hava temiz, su temiz , ”Üstelikde bedava.”

Bu insanların bulundukları yerden ayrılarak ilçemize gelmeleri ve orada konaklayarak tüm ihtiyaçlarını temin etmeleri bazen zorlaşıyor. Dışarıdan gelen insanlarımıza burada konaklamaları için neler yapılmalı dediğinizi duyar gibiyim,

Bu noktada ilçemizin resmi ve yerel yöneticilerine düşen bazı görevler vardır. Bu görevler; Koordineli çalışılarak dışarıdan gelen misafirlerimize öğrenci yurtları, oteller veya öğretmenevi açılarak, uygun fiyata konaklamaları sağlanmalıdır. İleri aşamada ise ilçemizden bir şekilde ayrılıp evini barkını satıp tekrar dönemeyen, mezarları burada olan atalarını ziyaret için gelen günü birlik işini halledip dönenlere SİVRİHİSAR MİSAFİRHANESİ inşa edilmelidir. Eğer inşa edilmesi güç ise eski Jandarma Komutanlığını binası, şimdinin Öğretmen Evi bu iş için en idealidir..İçinde okuma salonu, oyun salonu, yatmak için odaları, şehre olan yakınlığıyla aranılan yerdir. Dışarıda yaşayan Sivrihisar ’lı hemşehrilerimizinde böyle modern ve çağdaş bir yapıya ihtiyacı vardır.

Bu duygularla herkesi “SİVRİHİSAR SEVDASI” adına kucaklar, saygılar sunar, işlerinde kolaylıklar dilerim.

SAYGILARIMLA                      Necmi GÜNAY

necmigunay@hotmail.com

 

05072183066





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024