SİVRİHİSAR’IN MODERNİZASYONU VE POTUOĞLU AİLESİ - Eskişehir Haber

SİVRİHİSAR’IN MODERNİZASYONU VE POTUOĞLU AİLESİ

SİVRİHİSAR’IN MODERNİZASYONU VE POTUOĞLU AİLESİ
Yayınlama: 11 Ekim 2010 Pazartesi - 12.502
A+
A-

Saygıdeğer hemşehrilerim; hepinizi saygıyla selamlarım.Bu yazımda sizlere modern Sivrihisar’ın kurulmasında emeği geçen, Sivrihisar’ın en köklü ailesi olan POTUOĞLU ailesinden bahsedeceğim. Bu aile bireyleri kimlerdir ve ne gibi hizmetleri geçmiştir.

POTUOĞLU Hacı Süleyman Efendi:(1892–1903) Sivrihisar belediye Reis’liği yapmıştır.

POTUOĞLU Mustafa Efendi: (1903–1904)Sivrihisar Belediye Reis’liği yapmış aynı zamanda Abidin POTUOĞLU’ nun babasıdır.

Abidin POTUOĞLU (Zeynel Abidin POTUOĞLU) : Mustafa ve Ayşe den olma 1890 Sivrihisar doğumludur,Ortaokul mezunu, Eskişehir İl Genel Meclisi Daimi üyeliği, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti üyeliği,8 nci ve 9 ncu dönem DP Eskişehir milletvekili, 14.1.1947 günü DP Grup Haysiyet Divanı üyeliğine seçilmiş ardından da Demokrat Parti Meclis Grup başkan vekilliği görevi yapmıştır. İstiklal madalyası sahibi, 1924–1945 yılları arasında tam 21 yıl(en uzun süre görev yapan) Sivrihisar belediye başkanlığı yapmış, 27.05.1977 de vefat etmiştir.

Muzaffer POTUOĞLU: Abidin POTUOĞLU’nun oğludur.1955 yılı yerel seçimlerinde Sivrihisar belediye Başkanı seçilmiş, bu görevini 1960 yılına kadar devam ettirmiştir. Bu kısa zaman da Sivrihisar’ın çok büyük sorunlarını çözerek ilçemize damgasını vurmuştur. Burada en büyük övgü Babası Abidin POTUOĞLU’na  aittir. Mecliste milletvekili ve gurup başkan vekili olması sebebiyle ödenekler yerinde çıkarılmış, Sivrihisar’ımızın önemli ve öncelikli çok büyük sorunları halledilmiş, modern Sivrihisar’ın yeniden yapılanmasında önemli hizmetleri geçmiştir. Muzaffer Potuoğlu’nun Belediye Başkanlığı dönemi babasının da yardımlarıyla ilçemizde,

—NATO üssü(Hava meydanını) 1955–1956 yıllarda Sivrihisar ‘a aldırılmıştır.

—Sivrihisar yeniden imar planına kavuşturulmuştur.

—Caddeler çok dardı hepsi yeniden genişletilerek düzenlendi.

—Alt yapı köklü olarak yeniden yapıldı.(pis su ve yağmur suyolları) Hala kullanılmaktadır.

—Kanalizasyonlar yeni döşendi.(koku ve pislikten kurtulmuştur.) Hala kullanılmakta.

—Küçük Sanayi sitesi(çarsısı)yapılmıştır.

—Su şebekesi(terkos) yapılarak her evin musluğuna su getirilmiştir.

—Cadde ve sokaklara Arnavut kaldırımı döşenmiştir.

—Sivrihisar Otogarı yapılmış, otobüsler tamamen yenilenmiştir.

Yukarıdaki işlerin hepsi yerel yönetimlerin öncelikli sorunlarıdır. Bunlar kısa zamanda çözüme kavuşturulmuş, ilçemiz hala bu insanların modernize ettikleri alt yapı ve belediyecilik mirasının ve mimarisinin üzerinde oturmaktadır.

Potuoğlu ailesinin ilçemize katkıları oldukça fazladır. Hepsinden Allah razı olsun. Hepsinin “Mekânı cennet olsun” İlçem adına tüm aile üyelerine sevgi ve saygılarımı iletirim.

Sivrihisar’ın yine ve yeniden kalkınması için önümüzdeki yıl yapılacak milletvekili seçimlerinde siyasi parti ayrımı gözetmeksizin ilçemizin tüm sorunlarını (organize sanayi, turizm)yatırım ve teşviklerini var olan potansiyelini gün ışığına çıkarılması için gecesini gündüzüne katarak çalışacağına inandığımız bir vekili meclise göndermek için çalışmalar yapmalıyız. Bu vekil Sivrihisar’ı en iyi şekilde anlatmalı,bizim cılız çıkan sesimizi tüm Türkiye'ye duyurmalıdır.

“Sivrihisar sevdası” adına herkesi Sivrihisar’ın çehresini ve imajını değiştirecek birer “Potuoğlu” gibi hizmet etmeye davet eder, saygı ve sevgilerimi sunar, işlerinizde kolaylıklar dilerim.

 

SAYGILARIMLA   Necmi GÜNAY

necmigunay@hotmail.com

05072183066





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024