SİVRİHİSAR KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ - Eskişehir Haber

SİVRİHİSAR KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ

SİVRİHİSAR KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ
Yayınlama: 4 Ekim 2010 Pazartesi - 8.375
A+
A-

Saygıdeğer hemşehrilerim hepinizi saygıyla selamlarım. Bu yazımda sizlere ilçemizin en büyük eksikliği olan “KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ” konusunu işlemeye çalışacağım.

KÜLTÜR: Bir toplumun tarihsel süreç içinde ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı her türlü maddi ve manevi özellikler bütünüdür. Kültür, bir toplumun kimliğini oluşturur, onu diğer toplumlardan farklı kılar. Kültür, toplumun yaşayış ve düşünme tarzıdır.

Böyle bir açıklamadan sonra neden konunun üzerinde bu kadar durduğumu dilimin döndüğü, beynimin ürettiğince ifade etmeye çalışacağım.

Evliyalar ve Enbiyalar diyarı, tarih ve kültür kokan SİVRİHİSAR’ ın tanıtımının yanlış yapıldığı, tarihin ve kültürün ehil ellerde olmadığı görülmektedir. Resmi kurumlardan hiç birinin bu olayın tarafı olmak gibi! Lüksün içinde olmadıklarını biliyoruz. Basit devlet geleneği ve mantığı olarak günümüzü dolduralım, mesaimizi bitirelim, kısa zamanda tayin olalım, burayı basamak olarak kullanalım gibi sığ düşüncelerden dolayı görev almamış veya korktukları için bu çalışmalara katılmamışlardır.

Bunun yerine “Sivrihisar Belediyesi” tekel olma yolunda bırakılmış, Belediyemiz de yanlış, hatalı tutum ve davranışın içine girmiştir. Belediyenin bu davranışı tamamen bilinçsizcedir. Konunun önemi anlaşılmamış, bilinç oluşturulamamıştır. Konunun altını önemle çizmeliyim. Maalesef ”SİVRİHİSAR tarihi ve kültürü unutulmuş, unutturulmuştur” .

Sivrihisar’a çok sık giderim. Çalışmalar var doğru. Ama çok zayıftır. Olsa da tanıtım yetersizdir. Maalesef SİVRİHİSAR’ ın tanıtımı için hiçbir faaliyetin içine girilmemiştir. Sonuçta bizim ilçemizin tarihi güzellikleri sözde tanıtımcılar tarafından kötü niyetle kullanılmış, tanıtım! adı altında gelenler gözü kapalı kabul edilmiştir.

—Avrupa tv. gibi uluslararası,

—TRT, Samanyolu, Meltem, Flaş gibi ulusal kanallar,

—Kanal 26, ES tv, Kanal 3 gibi yerel kanallar’

Yukarıdaki kanalarda yayınlanmak üzere yapım ve tanıtım filmi çeken sözde tanıtımcılar ki ben onlara tarih ve kültür hırsızları diyorum, İlçemizin çekimi veya tanıtımı! adı altında belediyemizi ziyaret ederler. Belediyenin görevlendirdiği bir personel gözetiminde “ilçemizin tanıtımı” adı altında kültürel ve tarihi eserleri çekerek, belgeseller yaparak ilçemizden elini kolunu sallayarak, hatta misafirperverliğimizden yararlanıp, yemeklerini de yiyerek ayrılırlar. Bu olaya ne olursa olsun DUR! Demeliyiz.

Değerli dostlarım örnek olması açısından orta ölçekli televizyonlar da bir ilçenin tanıtım filmlerinin yayımı için;

—Flaş tv de 5 dakikalık gösterim için 1.250 TL,

—Meltem Tv de 1000 TL,

—10 dakikalık görünmesi için ise 2000 TL. ödendiğini çoğumuz bilmeyiz.

Diğer pencereden bakacak olursak çekilen bu belgesellerle, tarih ve kültürümüz dış ülkelere, tur şirketlerine veya tur operatörlerine para karşılığı pazarlanmaktadır. Bunun tam tersini de ifade edenler olacaktır. Yani tanıtım olsunda nasıl olursa olsun. Bu düşünce sakat düşüncedir. Tanıtım olmalı ama en çok da biz sebeplenmeliyiz. Bize girdi sağlayacak tanıtıma EVET ama tarih ve kültür hırsızlığına HAYIR…

Uluslararası, ulusal ve yerel çekim ekipleri para karşılılığı bizim kültürümüz ve tarihimiz üzerinden büyük kazanç elde etmektedirler.

Bir örnekle açıklayacak olursak;

Afrika ormanlarında safari yapmak için vuracağınız hayvan başına çok büyük paralar ödersiniz veya oradaki aslanların, kaplanların veya herhangi bir hayvanın doğada çiftleşmesini canlı görüntülere almak için 7-10 gün arsasında, araç içinde kalarak o çok sabır gerektiren işleri yaparak hazırlanan belgeselleri dünya televizyonlarına para karşılığı satarlar.

Buradan konuyu SİVRİHİSAR’ da ki kültür ve tarih belgeselinin çalınmasına getirmek istiyorum. Yani çekimi yapan her basın kuruluşu misafirperverliğimizi de kullanarak yemeklerini yiyip oldukça karlı iş yapmanın gururuyla! İlçemizden ayrılırlar. Ayrıldıkları yetmezmiş gibi, giderken bize, bizim öz be öz malımız olan görüntülerden bile bırakmazlar. Neden bırakmazlar? Ya biz uyanırız da onların ekmeğini ellerinden alırsak. Anladınız siz onu.Bize işte şu televizyon, bu televizyon geldi, çekim yapacakmış diye umut pazarlanır işin açığı.

Değerli Dostlarım,

—Mal bizim

—Tanıt diye parayı veren biz,

—Misafirperverlik gösteren biz,

—Elimizle tanıtımcıya malımızı sunan biz,

—Gezdiren bilgilerin tamamını veren biz,

—Yemeklerini yediren biz,

—Her türlü ilgiyi gösteren biz,

AMA KAZANAN ONLAR… Olacak iş mi bu?

Şahsım olarak bu yağma ve talanın önüne geçilmesini istiyorum. Belediyecilik ve kültür çok farklı kavramlardır. Ne olursa olsun kültür, belediyeden ayrılmalıdır. İşte bu noktada Kültür Müdürü, Turizm Müdürü, Halkla İlişkiler veya Tanıtım Müdürü gibi bir birimin acilen kurularak tüm bu faaliyetlerin tek elden ve bilinçli bir şekilde yapılması sağlanmalıdır.

Yapılması gereken nedir?

Öncelikle Belediyeden bir personel veya protokol yapılarak (Sivil Toplum Örgütleri) ,Derneklerden faydalanarak bu birim acilen kurulmalı ve Sivrihisar Belediyesinin üzerinden bu yük alınmalıdır. Bu birimin işlevselliğini arttırmak için profesyonel olarak video ve resim çeken kişilerden oluşan ekip kurulmalıdır. Profesyonel olarak çekilen video ve resimlerden arşiv oluşturulmalı, bu arşiv ise Sivrihisar Belediyesi tarafından kayıt altına alınmalıdır.

Şimdi Profesyonelce yapılan bu çalışmaları paraya döndürme zamanı;

Elimizdeki bu görsel ve işitsel verileri dışardan ilçemizin tanıtımını yapmaya gelen basın-yayın kuruluşlarına para karşılığı satılarak belediyeye ek gelir elde edilmelidir. Basın yayın kuruluşları bunu televizyonlarda yayınlarken tanıtım içine alınan reklam gelirleriyle kendi masraflarını karşılayacaklardır. Kabul etmeyenler ise ilçe hudutları dışına davet edilmelidir. Görüntü ve çekim işi Kültür Müdüründen izinsiz asla yapılmamalıdır. Bu vesileyle ilçemizin tarih ve kültür belgeseli bizim üzerimizden pazarlanmalı, bu kültür ve tarih belgeseli hırsızlarının da önüne geçilmelidir.

Bu konu oldukça hassastır. Yerel ve resmi kurumların konuya hassasiyet göstereceklerine inancım tamdır. Çünkü “BAŞKA SİVRİHİSAR YOKTUR”…

Bize atalarımızın emaneti olan tarih ve kültür kentini bizim zamanımızda daha çok sahiplenerek hem atalarımıza olan vefa borcumuzu ödemeliyiz. Hem de gelecek kuşaklara daha yaşanır bir kent bırakmak için olanca gücümüzle çalışmalıyız.

Sivrihisar sevdasını gönüllerinde hisseden “GERÇEK SİVRİHİSAR SEVDALILARINA” selamlarımı iletir, herkese işlerinde kolaylıklar dilerim Yüzünüzde ve yuvanızda gülücükler eksik olmasın…

SAYGILARIMLA Necmi GÜNAY

necmigunay@hotmail.com

05072183066





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024