8(SEKİZ)OKKA YOĞURTTAN 9(DOKUZ) OKKA DARA ÇIKARMAK - Eskişehir Haber

8(SEKİZ)OKKA YOĞURTTAN 9(DOKUZ) OKKA DARA ÇIKARMAK

8(SEKİZ)OKKA YOĞURTTAN 9(DOKUZ) OKKA DARA ÇIKARMAK
Yayınlama: 20 Eylül 2010 Pazartesi - 10.086
A+
A-

Saygıdeğer hemşehrilerim hepinizi saygıyla selamlarım.Sivrihisar insanının ağzına sakız olan,

—Sivrihisar’ın toprağından çömlek olur mu?

—Övünmek gibi olmasında Sivrihisar’ lıyız,

— Sivrihisar’ lı olsunda çamurdan olsun,

— Araç akar Sivrihisar bakar,

— Kayalar burnumda tüter.

Gibi yazılarımdan sonra hepinizin çok yakından bildiği zaman zaman kullandığımız ama gerçeğini çoğumuzun bilmediği veya yanlış bildiği bize bu tekerlemeyi ithaf edildiğinde,karşılık veremediğimiz “8(sekiz) okka yoğurttan 9 (dokuz) okka dara çıkartmak” konusunu dilimin döndüğünce anlatmaya çalışacağım.

Teknolojinin ileri olmadığı zamanlarda yoğurt koyma kapları olarak topraktan yapılan çömlekler, bakır kalaylı kovalar veya tahtadan yapılan fıçılar kullanılırdı. Düz mantıkla düşünüldüğünde hepsinin darası içindeki yoğurttan ağırdır.

Tahtadan yapılan kaplar aralıklarından sıvı kaçırma ihtimaline karşı her gece suya yatırılır, yatırılan fıçıların aralıkları su içinde kaldığı için şişme yaparak o ince aralıklar kapatılma yoluna gidilirdi. Geceden ıslatılan fıçılara yoğurt sabah erkenden konarak zamanın ulaşım aracı olan kağnı, at ve eşek arabalarıyla uzun bir yolculuktan sonra Çarşamba günü müşterilerine satılmak üzere Sivrihisar pazarına o zamanki adı ile hepimizin yakından bildiği “Yoğurt Pazarı” getirilirdi.

Yoğurt almak için pazara çıkan Sivrihisar’ lı yoğurdun tadına bakar. Beğendiği yoğurdu almak için pazarlığını yapar ve fiyatta anlaşılır. Omuzdan tartılan kantarla içinde yoğurt dolu fıçı tartılır ve toplam 17 okka gelir. Yanında getirdiği kaba yoğurdu boşaltır. Yoğurdu boşaltılan fıçının darası tartılır ve fıçının ağırlığı 9 okka, içinden alınan yoğurt ise 8 okkadır. Hemşehrimiz parasını ödemiş, alışveriş sonuçlanmıştır.

Bu alışveriş yanlış anlaşılmış olup, zamanla Sivrihisar’lı”8 okka yoğurttan 9 okka dara çıkarır” şekline dönüşmüştür. Köylümüz veya dışarıdan gelen satıcı vatandaşımız sanki Sivrihisar’ lı hemşehrimize 8 okka yoğurt satmış ta parasını almamış, 1 okka parası da üste vermiş veya borçlu çıkmış gibi anlatılır. Hem yoğurdunu satacak parasını alamayacak, hem de üzerine borçlanıp 1 okka parası verecek. Bu olabilir mi? Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir alışveriş yoktur.Olmazda, olamazda. Bunu siz değerli okurlarımın takdirine bırakıyorum.

Bu tekerleme Sivrihisar’a ve Sivrihisar’ lıya yapılan kuru iftiradır. Bu sözü karşımızdakine iyi anlatır ve ikna edersek bu leke ilçemiz üzerinden süratle kalkacaktır.

Sivrihisar’lı zekidir, hesabını bilir, tasarrufludur. Hatta cimri bile derler. Ama köylüsünün ürettiği ürünü bedavaya getirecek, üstüne para alıp, köylümüzü borçlandıracak kadar alçalmaz.

Sivrihisar sevgisini” ceplerinde değil,gönüllerinde yaşayan "SİVRİHİSAR SEVDALILARI"nı saygıyla selamlar, işlerinizde kolaylıklar dilerim.

SAYGILARIMLA  Necmi GÜNAY

necmigunay@hotmail.com

05072183066

 

 





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024