SİVRİHİSAR KÜLTÜR EVİ - Eskişehir Haber

SİVRİHİSAR KÜLTÜR EVİ

SİVRİHİSAR KÜLTÜR EVİ
Yayınlama: 15 Temmuz 2010 Perşembe - 8.052
A+
A-

KÜLTÜR: Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünüdür. Kültür, okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden mâna çıkarmak, uyanık davranmak, düşünmek, zekâyı terbiye etmektir.

SİVRİHİSAR uzun yıllardır nüfusu 10 binlerde dolaşan bir ilçe. Geçmişte ilçemiz, bir ilim,irfan yuvası ve ticaret merkezi idi. Zamanında ilçemizde 32 medrese ve 1 üniversitesi varmış. Bu rakamlarda gösteriyor ki ilçemiz çok önemli bir tarih ve kültür merkezidir.

Bu sebepten dolayı SİVRİHİSAR Kültürü gerçekten de yaşatılması ve gelecek nesillere anlatılıp, aktarılması gereken zenginlikte bir kültürdür. Bu kültürün en güzel biçimde yaşatılması adına farklı projeler de hayata geçirilmelidir.

SİVRİHİSAR’a son ziyaretimde gerçekten de eksikliğini hissettiğim bir takım görüş ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. SİVRİHİSAR kültürünü ve zengin mutfağını tanıtmak, SİVRİHİSAR’ı bir “Kültür Turizmi” haline getirebilecek bir hizmet binasının olmamasının beni üzdüğünü söylemeliyim.

Yurt dışından ve ülkemizin diğer şehirlerinden gelen konukların kalabileceği yöresel motiflerle donatılmış bir misafirhane, leziz yemeklerimizi tadabilecekleri bir lokanta, ve kültürümüze ait bilgi edinebilecekleri bir “KÜLTÜR EVİ” Projesi tasarlanarak hayata geçirilmelidir.

Uzun yıllardır dışarı da yaşayan ve şehirdeki değişiklikleri bizzat yaşayarak takip eden biri olarak bu tür projelere halk tarafından sahip çıkıldığını söyleyebilirim. Buna en güzel örnekte Beypazarı ve Safranbolu’dur. Daha görsel ve ilçe halkımızın yakından bildiği Eskişehir’de Odunpazarı Evleri,tarihi Atlıhan Çarşısı ve Haller merkezi olarak adlandırılan bölgeyi gezip görenlerin söylediklerimi daha iyi anlayacaklarını düşünüyorum.

SİVRİHİSAR’da böyle bir projenin hayata geçirilmesinde lokomotif görevini üstlenebilir. Çünkü bu proje sürecini en iyi şekilde yönetebilecek kabiliyete ve bilgi birikimine sahiptir.

Eskişehir-Ankara Büyükşehir Belediyelerinin de destekleri alınarak, plan ve projelerin hazırlanarak yürürlüğe girmesi hiç de zor değildir. Yeter ki biz isteyelim. SİVRİHİSAR için olmayacak hiçbir iş yoktur…

Sivrihisar halkı her şeyin en iyisine ve en güzeline layıktır.

SAYGILARIMLA    Necmi GÜNAY

necmigunay@hotmail.com

05072183066





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024