SİVRİHİSAR DÖRTYOL VE SANAYİ - Eskişehir Haber

SİVRİHİSAR DÖRTYOL VE SANAYİ

SİVRİHİSAR DÖRTYOL VE SANAYİ
Yayınlama: 7 Temmuz 2010 Çarşamba - 7.590
A+
A-

 
Değerli hemşehrilerim. Bu yazımda sizlere Dörtyolumuzun ilçe merkezinin altından geçmesi, Sivrihisar’da bacalı ve bacasız sanayi hakkında görüşlerimi paylaşacağım.

SİVRİHİSAR tarihin çeşitli evrelerinde bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, her medeniyetin izlerini üzerinde barındırarak kültürel yapısını oluşturmuş, özünde önemli bir kültür ve tarih kenti kimliğindedir.

Ancak barındırdığı kaynaklarla hala ayakta durmaya çalışan, bir anlamda süregelen olumsuz gelişime inat eden ve keşfedilmeyi bekleyen bir karaktere de sahiptir. SİVRİHİSAR'ın bulunduğu coğrafi konum, tarihi ve kültürel zenginliği ile sosyo-kültürel yapısı tasarımın en önemli kaynaklarını oluşturmuştur.

Bazı gelişmiş il,ilçe ve beldelerin "içinden geçen yollar " bulundukları yöreye ekonomik anlamda oldukça fazla değer katarlar.Bunları örneklendirdiğimizde bir Polatlı, bir Bozüyük, bir İnegöl ve zamanında Kırıkkale.. Bu kentlerin nüfus artış hızı ve ekonomide hızlı kalkınmalarını yıllara göre yükselerek arttığına şahit oluruz.

Bunun yanında ekonomik anlamda yerinde sayan hatta geriye giden belde ve kentlere de rastlamak mümkündür. Bunlar genelde ana yollara uzak veya kenarından geçen yolları olan bölgelerdir.
Bu iki veriyi karşılaştırdığımızda birinin ekonomik ve nüfus olarak büyüdüğü ama; tarihi ve kültürel anlamda çöktüklerini, diğer tarafta ise ekonomik anlamda gelişimini yavaş ve güçlükle tamamlayan kentlerde ise; tarihi dokunun ve kültürel mirasın bozulmadığı gözlenmektedir.

SİVRİHİSAR'ımızda bu söylediğimiz son maddeye uymaktadır.

Büyüklerimizin Ankara-Eskişehir yolunun ilçemizin içinden geçtiğini, zamanında Ankara-Eskişehir tren yolunun ilçemiz yakınlarından geçirilmesini o dönemin büyüklerinin bunu "namusumuz, çocuklarımızın ahlakı bozulur" diye reddettiklerini çoğumuz bilmekteyiz. İlçemiz yöneticilerinin bunları kabul etmemesindeki gerçek düşüncenin sadece NAMUS ve AHLAK olmadığıdır. Bu kararı o dönemin gelişen şartları ve o günkü dengeler gereği alınmış karar olarak görüyorum. Günümüze bu düşünceyi uyarladığımızda ise çağın gerisinde kaldığımızı da kabul ediyorum.Öyle ise ne yapmalı;Sivrihisar’ın çok acil çağ atlaması gerekir.

Sivrihisar'ımın gelişmesi için 2 yol vardır

1-BACALI SANAYİ(Organize sanayi)

2-BACASIZ SANAYİ(Turizm)

Bacalı sanayi; İlçe halkının kendi başına yapabileceği bir oluşum değildir. Oldukça büyük yatırımların yapılması ve devletin bu konuya el koymasıve onun yatırımlara yön vermesi gerekir. Bacalı sanayi Küresel ekonomiden etkilenir,çevreyi kirletir, zarar ettiğinde geri dönüşü yoktur, kapatılır.İşgücümüzde yeterli olmadığı için dışarıdan kaliteli/kalitesiz insanların geldiği yer halini alır.Yıllar geçtikçe hatta kısa sürede nüfus ve etnik yapıda değişimler olur.Bu da asla istenmeyen durumdur.

Bacasız sanayi; Daha az yatırımlarla, ama ne olursa olsun ilçe halkının birleşmesi, bütünleşmesi sonucu dönüşümün ve kazancın bacalı sanayiye göre çok daha büyük getiriler getireceği bir yatırım şeklidir. Bacalıya göre çevreye vereceği zarar da daha azdır, devamlılık arz eder, geri dönüşüm vardır zarar etmez, kapatılmaz.

SİVRİHİSAR' ı tüm Türkiye ye bağlayan yollar ve DÖRTYOL kavşağının ilçemizin altından geçmesinin kendi kanımca iyi olduğunu savunanlardanım.

Tüm bu sebeplerden dolayıdır ki;

İlçemize ait tarih ve kültür bir şekilde yok edilmemiş ve kültür varlıkları yabancı işgaliyle tahrip edilmemiş kilisemiz, hamamlarımız, saat kulemiz camilerimiz, Osmanlı evlerimiz, kümbetlerimiz ve türbelerimiz bugün hala dimdik ayaktadır. İlçemiz turizme vereceği katkılarla önümüzdeki yıllarda ülke turizminin gözdesi olmaya adaydır. Buna tüm kalbimle inanıyorum. Tüm hemşehrileriminde inanmalarını diliyorum.

İlçemiz yolunun aşağıdan geçmesinin Sivrihisar'ımıza katkıları ileride çok büyük olacaktır. Zamanındaki büyüklerimizin verdiği kararla yolun aşağıdan geçmesi, tren yolunun ilçe sınırları dışına alınması beklide bu yönünü bilmeden SİVRİHİSAR' ımıza çok büyük katkılar sağlayacaktır. Bunu zaman gösterecektir. Umarım yanılan ben olurum.


SAYGILARIMLA Necmi GÜNAY
 
 
05072183066




Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024