SİVRİHİSAR MÜZESİ - Eskişehir Haber

SİVRİHİSAR MÜZESİ

SİVRİHİSAR MÜZESİ
Yayınlama: 15 Haziran 2010 Salı - 7.836
A+
A-


Saygıdeğer hemşehrilerim, kıymetli okurlarım, hepinize saygılar sunarım. Bu yazımda sizlere ilçemizin en büyük eksiğinden biri olan “ŞEHİR MÜZESİ” konusunu işlemeye çalışacağım.

Müze; Kültürel veya tarihsel değeri olan nesnelerin toplanarak halka gösterilmek için sergilendiği yer veya yapılardır. Müzeler, toplumların bilim ve sanat ürünlerini, tarihin eski dönemlerinde yaşamış toplumları bilim ve sanat açısından inceleyerek, hem günümüzü hem de geleceği aydınlatmak, bireylerin geçmişi daha iyi tanımalarına olanak sağlamak amacıyla oluşturulmuş kurumlardır.

SİVRİHİSAR çok sayıda medeniyete ev sahiplik yapmış bir yer, tarihin her sayfasında olan bir bölgedir. Yeri gelmiş ilim, irfan yurdu olmuş, yeri gelmiş sancak ve uç beyliği olmuş, yeri gelmiş tarihe ve kültüre kucak açmıştır. Daha da önemlisi Cumhuriyet kurulurken birçok önemli görüşmelere ev sahipliği yapmış, SİVRİHİSAR halkının kahramanca ve vefakârca durumu ordumuza güç vermiştir. Tüm bu sebeplerden dolayı SİVRİHİSAR’ da bir “ŞEHİR MÜZESİ” olması adeta bir zorunluluktur.

Aslında ilçemiz tam bir “AÇIK HAVA” müzesidir. Ama tarihi eserler ve kültür varlıkları tam koruma altında değildir. İlçe halkının iyi niyetinden ve güveninden dolayı tüm bu kültür varlıkları ve tarihi eserler bu güne kadar ayakta kalmayı başarmıştır.

Burada yaşayan medeniyetlerin yok olmasını önlemek ve her zaman tarihle yüzleşmek açısından “SİVRİHİSAR MÜZESİ” çok önemli bir kaynak olacaktır. Nitekim SİVRİHİSAR’ a gelen yerli ve yabancı turistler gezecekleri yerleri ilk önce müzeden görerek, daha sonrada yerinde görüp olayı pekiştireceklerdir. Bu eserlerin değeri ve ifade ettikleri anlam, ancak SİVRİHİSAR’ta kurulacak bir müzede saklanmaları durumunda anlaşılabilir.

Müzemiz olsaydı bu güne kadar bölgede bulunan ya da çıkarılan tarihi eserler bu müzede sergilenecekti ve dolayısıyla SİVRİHİSAR’ ın dünyadaki evrensel önemi daha da artacaktı. Bugün ilçemizden çıkarılan pek çok tarihi eser İl kültür müdürlüğü ve Eskişehir müzesinde korunmaktadır. Bu da ilçe sevdalısı olan beni derinden yaralamaktadır. Oysa yıllar önce yapımına başlanan ve henüz tamamlanmayan Belediye ye ait kültür merkezi binasında ilk etapta bu eserlerin korunması gerçekleştirilebilir.

SİVRİHİSAR’ da Kültür Bakanlığıyla koordineli olarak yaptırılacak karma bir müzede, buradan çıkarılan ve halen başka müzelerde sergilenen materyallerin getirilerek sergilenmesi halinde, özellikle dış dünyanın ilçemize olan ilgisi çok daha artacaktır. Çünkü Etnografya, Tarih ve Güzel Sanatlar gibi kültürel izlerin önem ve anlamı, bulundukları bölgeye saygınlık kazandırmakta ve turizmi de büyük ölçüde teşvik etmektedir.

Sivrihisar’ın çağ atlamaya ihtiyacı vardır ve o atlatacak malzeme vardır. Bu meseleye ciddi yaklaşarak profesyonelce çözümler üreten ekip ve yönetimler sayesinde bunun en kısa zaman da gerçekleşeceğine olan inancımı hala muhafaza etmekteyim.

Bu duygularla başta Eskişehir ve Ankara’da bulunan hemşehrilerim, yerel ve ulusal basın olmak üzere tüm SİVRİHİSAR sevdalılarının müze konusuna katkı yapmaları gerekir. Hepinize saygılar sunar, işlerinizde kolaylıklar dilerim.

SAYGILARIMLA Necmi GÜNAY

necmigunay@hotmail.com

05072183066






Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024