SİVRİHİSAR’IN TOPRAĞINDAN ÇÖMLEK OLURMU? - Eskişehir Haber

SİVRİHİSAR’IN TOPRAĞINDAN ÇÖMLEK OLURMU?

SİVRİHİSAR’IN TOPRAĞINDAN ÇÖMLEK OLURMU?
Yayınlama: 26 Mayıs 2010 Çarşamba - 8.714
A+
A-

 
Doğup büyüdüğümüz,büyüyüp yetiştiğimiz, ekmeğini yiyip, suyunu içtiğimiz, kâh sevindiğimiz, kâh hüzünlendiğimiz, dünyanın öbür ucunda olsak bile aklımızdan bir an bile çıkarmadığımız, nice insanlar yetiştiren bu topraklardan çömlek olur mu?.Beyin düşünüp dil ne üretirmiş, bu konudaki kişisel görüşlerimi ifade etmek istiyorum. Sürç-i lisan edersem affola...

Çömlek neden olur? “Toprak, Su ve Ateş” Güzel bir çömlek yapmak için toprak zerrelerinin birbirine kenetlenerek su ile çamur haline getirilip, daha sonra şekil verilip gerekli ısıyla pişirilerek elde edilir. Buradaki benzetme çok güzel dikkat ederseniz. Çömlek olması için öncelikle toprağın birbirini tutması lazım. Sonra da Sivrihisar sevgisini de içine katmalıyız.

"Bizim toprağımızdan çömlek olmaz" veya “Sivrihisar’dan hiç birşey olmaz”diyenleri ciddiye almayın. Birlik ve beraberlik ruhunun tekrar yeşermesi ve bu yeşeren fidanın özenle büyütülmesi gerekir. Birlik ve beraberlik,ortak hareket edebilme ve alınacak kararlarda yaş olgusuna değil de baş olgusuna bakıldığında SİVRİHİSAR' da çok güzel şeylerin olacağına inancım tamdır.

Üzüldüğüm ve üzerinde durduğum konu; kişilerin SİVRİHİSAR’dan ayrı kalması değil, bizim toprağımızdan çömlek olmaz diyerek beyninden SİVRİHİSAR haritasını silmeleridir. “SİVRİHİSAR’ ın toprağından çömlek olmaz”.denilerek çömleğe değil, " SİVRİHİSAR’dan ve SİVRİHİSAR’ lıdan bir şey olmaz" demeye getirilmektedir. SİVRİHİSAR nın toprağından hiç çömlek yapmayan, buna niyetlenmeyen, yaparmış gibi yapıp uyutan, insanlarımızı kandıran, karamsarlığa iten hatta dedikodu ve boş laf üreterek ilçemiz için hiçbir katma değer katmayanlara da dikkat etmeliyiz..

Bu sevimsiz laf olumsuz gelişmeler, beklenmedik olaylar, kötü sonuçlar, tembellikler ve işlerin istediği yönde gitmemesi üzerine söylenir. Başarısızlıklarını SİVRİHİSAR’ ın üzerine yıkmaya çalışanların sıklıkla başvurduğu yoldur. Bizim ne olursa olsun bu sözü SİVRİHİSAR literatüründen çıkarmamız gerekmektedir. Bunun için öncelikle kıskançlığı, dedikoduyu, çekişmeyi, sen ben kavgasını bırakmalıyız.

Sivrihisar’ın toprağı çok sağlam, çok da güzel çömlek olur. Yeter ki Çömlek ustasını iyi seçelim. Bugüne kadar SİVRİHİSAR’ ı ileri götürdüğünü savunanlar hep geriye savurmuşlardır. Burada kabahat “Toprak” tamı? Yoksa “Bizler” de mi?

Tüm medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Dünyanın Merkezi ve Evliyalar diyarı bu topraklar Nasrettin Hoca, Yunus EMRE, Aziz Mahmut Hüdai, Fatih Sultan Mehmet’in Hocası İstanbul’un ilk kadısı ve Belediye Başkanı Hızır bey'i ve daha ismini sayamadığım birçok büyük insanı bağrından çıkarmıştır. Bu oldukça itici olan sözü kullanarak “Çömlek” yapın diye bırakıp giden atalarımızın kemiklerini sızlatmayalım.

Birleştirici, yapıcı, hoşgörü sahibi, sevgi dolu gönül eri Hacı Bektaş Velî’nin dediği gibi “Bir olalım, iri olalım, diri olalım”."AMAÇ ÇİÇEK DİKMEK DEĞİL,ESER VE ESERLER DİKMEKTİR"

SÖZ KONUSU SİVRİHİSAR’ A HİZMET İSE GERİSİ TEFERRUATTIR.


SAYGILARIMLA Necmi GÜNAY
 
 
05072183066




Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024