SİVRİHİSAR’DA ATATÜRK SÜLİETİ (YANSIMASI)‏ - Eskişehir Haber

SİVRİHİSAR’DA ATATÜRK SÜLİETİ (YANSIMASI)‏

SİVRİHİSAR’DA ATATÜRK SÜLİETİ (YANSIMASI)‏
Yayınlama: 1 Nisan 2010 Perşembe - 10.969
A+
A-

Modern Türkiyenin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün sülietleri(yansıma)ve bu yansımaların Türkiyemizde bir kaç yerde görüldüğünü bilmekteyiz. 

Bunlardan ilki;ARDAHAN ili  Damal ilçesi  Yukarı Gündeş köyü Karadağ eteklerine her yıl 15 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında Atatürk’e benzetilen bir siluetin  düşmesidir Dikkat buyrun sadece “17 55--18 10”saatleri arasında ve hava güneşli olursa yani bulutlu havada kesinlikle görünmeyen,güneşli havada sadece gölgenin yansımasıdır..

Bu doğa olayının tanıtımını yapmak amacıyla her yıl "Atatürk’ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenlikleri" festivali düzenlenmektedir.Bu yıl Şenliklerin 11’incisi icra edilecektir.Belki inanmayacaksınız ama Damal Kaymakamlığı’na ait internet sitesinde ilçenin coğrafi özelliklerinin anlatıldığı bölümde “İlçemizin, en önemli doğal güzelliği Damal Dağları’na yansıyan Atatürk’ün sülietidir” diye bir ibare var. Belediye Başkanı Gülcemal Fidan’ın “Atatürk'ün izinde ve gölgesinde Damal Şenlikleri” için 200 bin TL harcayacaklarını basında okumuştum.Yani 20 gün için 200 TL.Tanıtım yaparsa karşılığını mutlaka alır diye düşünüyorum.

Diğeri ise;Balıkesir ili Burhaniye ile Ayvalık ilçeleri arasında Madra dağının Gömeç yakınlarında bulunan onlarca kayanın meydana getirdiği Atatürk’ün kafasının yatar gibi sülieti görülmektedir.Kayaların adı “Atatürk kayaları”dır. Gömeç Belediye Başkanı Naim Kocabıyık, “Atatürk Kayaları İzleme Noktası"nı ziyaretçilerin hizmetine açarken bir kafeteryayı hizmete sokup, misafirlerimizin bölgemizde kısa süre dinlenmelerini sağladık. Bölgeyi ve tabelaları ışıklandırıp yolculuklar esnasında ziyaretçilerin ilgisini çekip bölgenin ve Gömeç ilçesinin tanıtımını yapmaya özen gösterdik” dedi. 

Bir diğeride tarih ve kültür kokan Eskişehir ili SİVRİHİSAR” ilçesidir.Bu yansıma değildir.tamamen doğa olayıdır.Dağda yıllardır bu şekilde durmaktadır.Bu süliet Sivrihisar-Ankara karayolu 14 ncü km den sağa,Günyüzü ilçesine dönen yolda yaklaşık 3 km ileride,Ankara’dan ,Eskişehir’e gelirken Bademlik dinlenme tesislerini 1 km geçince sağa ayrılan yol olan “Gökbel Bayırında” bulunmaktadır.

Yılların ilgisizliği,sadece yöre insanının tanıması ve tanıtımın yeteri kadar  yapılmamasından dolayı unutulup gidecek olması içimi acıtıyor.Öncelikli yapılması gereken bölgenin tamamen sit alanı kapsamına alınması,tel örgülerle çevrilmesidir.Yol üzerinde tanıtım ve yön levhalarıyla süliet bölgesine yönlendirilmeli,gece ise sülietin çevresi ışıklandırılarak 24 saat çok yoğun olan trafikteki araçlara ulşarak bölgeye çekmeye çalışmalıyız.Turizm bakanlığına yazılar yazarak turizme kazandırılması yönünde girişimlere acilen başlanması gerekmektedir.

Tabiki herkes şunu düşünebilir.Buradan ne kazanacağız ?Buradan ne kazanacağımızın en güzel cevabı yukarıdaki belediyelerin yaptıkları gibi yöremizi, SİVRİHİSAR'ımızın tanıtımıın yapılması ve yeterli teknik donanımlar yapılarak oradan Sivrihisar Belediyesine girdi sağlanmasını hedeflenmelidir.Teknik donanım derken Atatürk sülietinin yerden kalkarak sülieti kapatacak branda ile kapatılması ve istenildiğinde uzaktan kumanda ile açılarak yerli ve yabancı turiste gösterilmesi sağlanabilir. Bu vesileyle hem süliet korunur,hemde ek gelir sağlanabilir.Diğer teknik donanımlar ise sülietin çevresi tamamen ışıklandırılırak gecede gündüzde yurt içi turizmine acilen kazandırılmalıdır.

Damal ilçesinin bunu ulusal festivale dönüştürdüğü,Gömeç belediyesi ise tanıtım için kafeterya ve tanıtım bürosu açtığı, bizim ise bu doğa olayı için kılımızı dahi kıpırdatmadığımızı bunun yanısıra çoğumuzun yerini dahi bilmediğimizi,tanıtamadığımızı ve kullanamadığımıza şahit olmaktayız.

Peki neler yapmalıyız?.Aklıma gelen bazı konuları yazmak isterim.

-Atatürk siluetinin rahatça izlenebilmesi için seyir terasları yapılmalı.

-Sosyal tesis yapılması konusunda çalışma başlatılmalı.

-Atatürk siluetini yaşatma ve koruma kampanyası başlatılmalı

-Turizm kaynakli reklamlar da kullanılmalı.

-Çeşitli yarışmalar ve konserler düzenleyerek,festival havasında yöremize bir değer daha katabiliriz.

-Bu festivale yöreden,yurt içinden ve yurt dışından  birçok vatandaşımızın katılımını sağlayabiliriz.

Sivrihisar, Sivrihisar’lı ve Sivrihisar Belediyesi bu olaya sahip çıkmalı ve önce ulusal sonra da ‘uluslararası festivale’ dönüştürme beceresi göstermeli ve yerli ve yabancı turistlere sergilemelidir.

Sivrihisar'ın ve hemşehrilerimizin en büyük sorunu;"Sivrihisar'ın büyüklüğünün farkına varamamalarıdır".Farkına varan ve farkındalığı hisseden,kalbi Sivrihisar için atan gönül dostlarima en içten sevgi ve saygılarımı sunar,işlerinde kolaylıklar dilerim.

 

SAYGILARIMLA     Necmi GÜNAY





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024