DERSİMİZ SİVRİHİSAR - Eskişehir Haber

DERSİMİZ SİVRİHİSAR

DERSİMİZ SİVRİHİSAR
Yayınlama: 22 Mart 2010 Pazartesi - 8.192
A+
A-

Değerli okurlarım, Saygıdeğer hemşehrilerim hepinizi saygıyla selamlıyorum.

19 Mart 2010 Cuma günü vizyona giren "Dersimiz Atatürk" filminden bahsetmek istiyorum.Senaryosunu Atatürk'le ve yakın tarihimizle ilgili (Şu Çılgın Türkler, Diriliş ve Cumhuriyet vs) kitapların yazarı, hepimizin yakından tanıdığı Büyük Tarihçi Sayın Turgut ÖZKAMAN'ın yazdığı "Dersimiz Atatürk "filmini izledim.Filme gidenlerin gördükleri,gidemeyenlerin veya gitmeyi düşünen saygıdeğer hemşehrilerime filmde geçen tek karede olsa SİVRİHİSAR'dan bahsedeceğim.

"Dersimiz Atatürk" ilkokul beşinci sınıfta okuyan bir grup çocuğa Atatürkle ilgili bir ödev verilmesi ve bu ödev sayesinde çocuklarının Atatürk'ün hayatına yaptığı yolculuk anlatılıyor. Mustafa Kemal'in sadece hayatı değil, düşünceleri, kişiliği; hem büyük bir asker hem de 4 bin cilt kitap OKUMUŞ bir düşünür olduğu ve engin Vizyonu anlatılmış, ders kitaplarında okuduklarından öte, film çocukların akıllarında kalacak şekilde işlenmiş.

Sanarist Turgut ÖZAKMAN'a, Yapımcı Birol GÜVEN'e, Yönetmen Hamdi ALKAN'a ", Tarih Dede" Çetin TEKİNDOR'a, Atatürk'ü canlandıran Halit ERGENÇ'e ve filmde oynayan diğer sanatçılara, yapılması ve yayınlanmasında emeği geçen tüm personele içten saygılarımı iletirim.

Filmde Polatlı'daki Şehitlik, gözetleme Tepesi, Sakarya savaşlarının yapıldığı yerleri göstermesi bunun yanında yine Polatlı yakınlarındaki Alagöz Karargâhı "nın dış bölümü ve iç mekânlarının tüm çıplaklığıyla ortaya konmasını izledik.

Bunun yanında İnebolu'da kadınların, kızların yaşlı, genç, çoluk, çocuk tüm Türk insanının Ankara'ya, dolayısıyla cephedeki kahraman Türk ordusuna cephane yetiştirmelerini resimlerle ve karelerle anlatılması gerçekten etkileyici idi.

Sivrihisar filmde sadece Dörtyol civarından bir kare ile görüntülendi.Sivrihisar'la ilgili olan tek karenin ise çok kısa (2 sn) ve aniden geçmiş olması idi.

Sayın Turgut ÖZAKMAN Hocamızı yermek asla haddimize değildir. Sadece itirazim "Şu Çılgın Türkler" kitabında geçen ve daha önce "Şu Çılgın Türklerde Sivrihisar" başlıklı yazımda yayınladığım,içinde Sivrihisar'dan bahseden bölümleri çıkardığımda farklı bölümlerinde toplam 17 sayfada 35 defa ismi geçen ilçeye filmde çok kısa yer vermesidir.Kendinin yazdığı bir kitapta yukarıdaki verdiğim sayılar kadar yer verdiği Sivrihisar'ı bu kadar kısa bir kare de geçiştirmemeliydi.

Ulusal Kurtuluş Savaşı sırasında Sivrihisar halkının dişinden, tırnağından ayırdığı, kadınlarımızın çorap, eldiven örerek kazandığı ve aralarında topladığı paralarla aldıkları ve kahraman Türk ordusuna hediye ettikleri "SİVRİHİSAR TEYYARESİ" ni izlemeyi çok isterdim.Bu Sayın büyüğümüze sitem asla değildir.Sadece Kurtuluş Savaşı yıllarında çok büyük fedakarlık yapan halkın bir filmde ölümsüzleştirilmesi ve Tarih önünde hak ettiği saygınlığın ilçeye ve ilçe halkına teslim edilmesidir.

Bu yazıyı Sivrihisar'la yatıp kalkan Sivrihisar'la bazen rüyalar bile gören biri olarak "İlçemin haksızlıklara isyanı" olarak değerlendirmenizi diler,hemşehrilerime saygılar sunar, işlerinde kolaylıklar dilerim.

SAYGILARIMLA Necmi GÜNAY

05072183066

necmigunay@hotmail.com





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024