Murat Karayalçın’ı CHP’nin eski genel başkanı sanıyorlar! - Eskişehir Haber

Eskişehir Politika

Murat Karayalçın’ı CHP’nin eski genel başkanı sanıyorlar!

Murat Karayalçın’ı CHP’nin eski genel başkanı sanıyorlar!
Yayınlama: 6 Eylül 2021 Pazartesi
A+
A-

Murat Karayalçın'ın Eskişehir ziyaretinde, CHP Eskişehir İl Başkanlığı ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin Karayalçın'ı "CHP eski Genel Başkanı" olarak duyurması büyük şaşkınlıkla ve merakla karşılandı!

medyamidas.com detay haberi:

Eski Dışişleri Bakanı, eski Başbakan Yardımcılarından, SHP eski Genel Başkanı, Ankara eski Büyükşehir Belediyesi Başkanı, CHP eski İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, CHP Tarihi ve Sosyal Demokrasi Konferansı’na konuşmacı olarak katılmak üzere Eskişehir'e geldi.

Recep Taşel de, Büyükerşen de "CHP eski genel başkanı" diye duyurdu 

CHP Eskişehir İl Başkanlığı ve CHP İl Başkanı Recep Taşel, Murat Karayalçın'ı yapılan duyurularda "Önceki dönem genel başkanlarımızdan" şeklinde duyurdu.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de, Karayalçın'ın Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e ziyaretiyle ilgili medyaya geçtiği bültende "CHP eski Genel Başkanı Murat Karayalçın" ifadesini kullandı. Hiçbir zaman CHP'nin genel başkanı seçilmemiş ve resmi olarak genel başkanı olmamış Murat Karayalçın ile ilgili yaşanan bu durum şaşkınlık ve merakla karşılandı... 

CHP'de kimler genel başkanlık yaptı?

CHP'nin şimdiye dek Genel Başkanlığını yapmış olan isimler ise yaptıkları dönemlere göre sırasıyla şöyle: CHP'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin, yeniden Deniz Baykal, Altan Öymen, yeniden Deniz Baykal ve son olarak da Kemal Kılıçdaroğlu... 

SHP ile birleşme sonrası genel başkan seçilememiş, 99'da da aday olmuş ama seçilememişti 

Murat Karayalçın'ın SHP Genel Başkanı olduğu dönemde, 1995 yılında SHP ve CHP birleşme kararı almıştı. Ancak Karayalçın o dönemde genel başkan seçilmemişti. Genel Başkanlığa Hikemt Çetin seçilmiş, Eylül 1995'te yapılan kurultayda ise Karayalçın genel başkanlığa seçilememiş, Deniz Baykal genel başkanlığa seçilmişti. 

CHP'nin resmi sitesinde de öyle bir ifade yok... 

CHP'nin resmi web sitesinde "CHP tarihi" bölümünde de o dönemle ilgili şu ifadeler yer alıyor: "SHP-CHP Birleşmesi… 18 Şubat 1995’te SHP ile CHP birleşerek, Genel Başkanlığa Hikmet Çetin getirilmiştir. 7 ay sonra 9 Eylül 1995’te yapılan Olağan Kurultay’da Deniz Baykal yeniden Genel Başkanlığa seçilmiştir. SHP’nin 4,5 yıldır DYP ile birlikte sürdürdüğü koalisyona son vererek seçim kararı alınmasını sağlayan CHP, DYP ile seçime kadar 54 günlük yeni bir seçim hükümeti kurmuştur. İki ayı bile bulmayan bu hükümet döneminde Kardak Krizi başarıyla yönetilmiştir."

Neden "CHP eski genel başkanı" diye duyurdular?

CHP Eskişehir İl Başkanlığı ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin Murat Karayalçın'ı "CHP eski Genel Başkanı" olarak duyurması günün konusu oldu, çok dikkat çekti... Siyasi kulislerde ve CHP'de "CHP Eskişehir yönetimi ve Yılmaz Büyükerşen, Karayalçın'ı eski genel başkan mı zannediyor, yoksa bir şey mi anlatmak istiyorlar" yorumları yapılmaya ve tartışılmaya başladı... 

Murat Karayalçın kimdir

Murat Karayalçın (1943, Samsun), Türk siyasetçi. 1993-95 arasında Başbakan Yardımcısı, 1994-95 arasında Dışişleri Bakanı ve 1989-93 yılları arasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptı.

Rize Çamlıhemşinli bir ailenin oğlu olarak Samsun'da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat-Maliye Bölümünden 1968 yılında mezun oldu. Devlet Planlama Teşkilatı'nda (DPT) uzman yardımcısı ve uzman olarak çalıştı, İngiltere'de kalkınma ekonomisi üzerine lisans derecesi aldı. 1978-1979 yıllarında Köy İşleri Bakanlığında Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüttü. Batıkent Konut Üretim Yapı Kooperatifleri Birliği'nin (Kent-Koop) kurucuları arasında yer alan Karayalçın, Kent-Koop'ta sırasıyla mali sekreterlik, genel sekreterlik ve 1981'den 1991 yılına kadar da Genel Başkanlık görevlerini üstlendi.

Karayalçın, 1986-1987 yılları arasında Uluslararası İskan Konseyi Yönetim Kurulu üyeliği, kurulduğu tarih olan 1988 yılından 1993 yılı Eylül ayına kadar olan Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği'nin Genel Başkanlığı görevlerini sürdürdü.Ankara şehir yerleşiminin rahatlamasını sağlamak amacıyla öncülüğünü yaptığı uydukent projesi "Batıkent" olarak hayata geçti. 1986 yılında İngiltere'de Dünya Konut Yılı Ödülü'nü alan Karayalçın, aynı yıl Nokta Dergisi tarafından yılın işadamı seçildi. 1987 ve 1991 yıllarında Türkiye'nin dış tanıtımına yaptığı katkılar nedeniyle Türk Tanıtma Vakfı (TÜTAV) Ödülüne, 1993 yılında da Fransız Hükümeti tarafından Légion d'honneur nişanına layık görüldü.

Siyasal Bilgiler Fakültesi'ndeki öğrencilik yıllarında sağ öğrencilerin kurduğu Hür Düşünce Kulübü'nde yer almış olan Karayalçın, 26 Mart 1989 tarihinde yapılan yerel seçimlerinde Sosyaldemokrat Halkçı Parti'den (SHP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Bu görevini SHP'nin 11 Eylül 1993'te yapılan 4. Olağan Kurultayında Genel Başkanlığa seçilmesine kadar sürdürdü. Genel başkanlığa seçilmesiyle, DYP-SHP Koalisyon hükümeti'nde Başbakan Yardımcısı, Devlet Bakanı ve Dışişleri Bakanı (1994-1995) olarak görev yaptı. 

1995 ve 99'da genel başkanlığa aday olmuş ama kazanamamıştı 

Şubat 1995'te SHP'nin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile birleşmesinden sonra genel başkanlıktan ayrıldı. 9-10 Eylül 1995 tarihlerinde yapılan CHP 27. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlığa adaylığını koydu, ancak Deniz Baykal'a karşı yenildi.

1995 genel seçimlerinde CHP listesinden Samsun Milletvekili seçildi.18 Nisan 1999 yerel seçimlerinde CHP'den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na adaylığını koydu fakat kazanamadı. 22 Mayıs 1999'da toplanan CHP IX. Olağanüstü Kurultayı'nda genel başkanlığa adaylığını koydu fakat kazanamadı. 2001 yılında CHP'den istifa etti ve Fikri Sağlar ile birlikte solda yeni bir oluşum için yola koyuldu, solda ittifak hareketi ile geniş tabanlı bir parti oluşturulmaya çalışıldı.

Mayıs 2002'de Sosyaldemokrat Halk Partisi adında yeni bir parti kurdu. 2004 Yerel Seçimleri'nde Sosyaldemokrat Halk Partisi'nden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına tekrar aday oldu ancak kazanamadı.2009 Yerel Seçimleri'nde CHP'den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday oldu; ancak seçimleri kazanamadı. 2012-14 arasında CHP Parti Meclisi üyeliği yaptı.17 Aralık 2014 tarihinde CHP İstanbul il başkanlığına atandı. Bu görevi Aralık 2015'e kadar devam ettirdi.

 

'

Gönderen: esgundem



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024