TÜBİTAK Başkanı Mandal, İnsansız Hava Araçları Yarışmalarının Ödül Törenine Katıldı - Eskişehir Haber

Eskişehir Bilim-Teknoloji

TÜBİTAK Başkanı Mandal, İnsansız Hava Araçları Yarışmalarının Ödül Törenine Katıldı

TÜBİTAK Başkanı Mandal, İnsansız Hava Araçları Yarışmalarının Ödül Törenine Katıldı
Yayınlama: 19 Eylül 2021 Pazar
A+
A-

TEKNOFEST’21 kapsamında düzenlenen İnsansız Hava Araçları Yarışmaları 6 gün boyunca süren yarışmaların ardından sona erdi. Yarışmalarda farklı kategorilerde 26 ödül sahiplerini buldu. 

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal İnsansız Hava Araçları Yarışmaları ödül törenine katıldı.

Bursa Yunuseli Havalimanında düzenlenen törende Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın mesajları okundu. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop mesajında, İHA’ların ülkemiz savunma sanayiinde sahip olduğu konumun önemine değindi. Şentop, “Bu alanda yaptığınız çalışmalar ülkemizin milletimizin ve dünyanın gelişimi için oldukça önemli. Siz kıymetli katılımcılarımıza ve kıymetli öğrencilerimize teşekkür etmek istiyorum. Çalışmalarınızın bereketli olmasını ve ülkemize milletimize hayırlı hizmetler yapmanızı dilerim. Hepinize başarılar dilerim yolunuz açık olsun” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay mesajında “TÜBİTAK’ın ev sahipliğinde düzenlenen uluslararası İHA Yarışması, Liselerarası İHA Yarışması ve Uluslararası Serbest Görev Yarışmasına davetiniz için teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı. Yarışmaların önemine işaret eden Oktay, “Uluslararası İHA Yarışmaları ülkemizdeki ve dünyadaki İHA teknolojileri hakkında farkındalığı artırırken gençlerimizin de bu konuda çalışmalar yapmalarını teşvik etmektedir.” cümlelerini kullandı. Oktay, yarışmacıları tebrik ederek “Hayırlara vesile olmasını diliyor, emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi.

“Bu yıl yarışmaya katılım rekor düzeyde arttı”

Törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, törene katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken bu yıl yarışmaya katılımın rekor derecede arttığını kaydetti. Lise kategorisinde 750 takımın, üniversite kategorisinde ise 570 takımın yarışmaya katıldığını ifade eden Mandal, geçen yıla kıyasla üniversite düzeyinde katılımın yüzde 70 oranında artış gösterdiğini vurguladı. TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen 36 yarışmadan en görkemlisinin İHA Yarışması olduğunu belirten Prof. Dr. Mandal, yarışmada farklı derecelerde ödül alan takımları tebrik ederken “Yarışmada elbette farklı dereceler var. Fakat burada kaybeden yok. Burada en çok duyduğum sözler ‘Buraya zorluklarla karşılaşmak için geldik. Fakat aynı zamanda o zorlukları aşacağımızı öğrenmek için geldik. Dolayısıyla başarılıyız’ sözleriydi. O yüzden hepinizi tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Milli Teknoloji Hamlesi’nde İHA alanında gençlerin tüketen değil üreten, geliştiren ve tasarlayan kategorisinde olduğunu vurgulayan TÜBİTAK Başkanı Mandal “Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank Eylül ayı için “teknoloji ayı” ifadesini kullanıyor. Kesinlikle öyle. Eylül ayı aynı zamanda benim için gençleştiğim ay.” dedi. 

Rehber öğretmenler ile değerlendirme kurulu üyeleri için de teşekkür isteyen Prof. Dr. Mandal, “Ben öğreniyorum, kurumum TÜBİTAK öğreniyor, danışmanlarımız, rehber öğretmenlerimiz öğreniyor. Gelecek yıl çok daha iyisini yapmak için sizlerle birlikte bu süreci geliştirmek için hazırız.” cümlelerini kullandı.

Prof. Dr. Mandal konuşmasının sonunda törende emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini iletti.

Konuşmaların ardından takımlara ödülleri takdim edildi. 

Dereceye girenler ödüllerini TEKNOFEST’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden alacak

Birinci, ikinci ve üçüncü olmaya hak kazanan takımlar ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla TEKNOFEST’te gerçekleştirilecek olan ödül töreninde alacak.

Liseler Arası İHA Yarışmasında takımların centilmenlik, yardımseverlik, sportmenlik ve özgün yenilikçi teknoloji kullanımını dikkate alarak yapılan değerlendirme sonrasında Sabit Kanat kategorisinde İM-HA AR-GE takımına Döner Kanat kategorisinde ise  NEASTECH UAV takımına mansiyon ödülü verildi. 

Liseler Arası İHA Yarışmasında sabit kanat performans kategorisinde birincilik ödülünü Crew of Sky takımı aldı. Aynı zamanda TUŞAŞ ödülünün de sahibi olan ekip ödülünü Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş TUŞAŞ Teknik Yönetim Şefi Yener Çetin’in elinden aldı. 

Sabit kanat performans ikincilik ödülünü NOVA alırken Sabit kanat performans üçüncüsü SİMURG oldu. 

Liseliler arası Döner Kanat Performans Birincilik Ödülü VE TUŞAŞ özel ödülü KİTT Alaca Doğan takımının oldu. 

Liseliler arası Döner Kanat Performans ikincilik ödülü ROBİLSA’ya verilirken, üçüncülük ödülü de SİVAS BİLİŞİM ERB’in oldu. 

Uluslararası İHA Yarışmalarında, Sabit Kanat Performans Birincilik Ödülü ve TUSAŞ Özel Ödülünü kazanan Kaygusuz takımı oldu. Sabit Kanat Performans İkincilik Ödülünü ATA takımı kazanırken, üçüncülüğü BTU LAGARİ takımı aldı. 

Döner Kanat Performans Birincilik Ödülü ve TUSAŞ Özel Ödülüne ise GTU-AQUA takımı layık görüldü. Aynı kategoride İkincilik Ödülü SİMULAB İHA’ya verilirken, üçüncülük ödülünün sahibi GTU AVES oldu. 

Sabit Kanat Yerlilik Ödüllerinde; Sabit Kanat Yerlilik Birincilik Ödülü Hıdden Danger Arge’ye verilirken ikincilik ödülüne UHAWK takımı layık görüldü. Üçüncülük ödülü ise TEAM IMU FW’ye verildi. Aynı kategoride mansiyon ödülünü ZAFER İHA ve ABRA İHA aldı.

Döner kanat yerlilik birincilik ödülü,  AESK İHA’ya verildi. İkincilik ödülüne HUMA AR-GE İHA layık görülürken, üçüncü APHELION 42 oldu. Mansiyon ödülü ise ARTEK HYPERİON ve DRONOS’a verildi. 

Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışmasında Altın Performans Ödüllerinde birinci Vefa Havacılık takımı, ikinci Mekatronikci Tayfam, üçüncü ise White Eagle oldu. Gümüş Performans Ödüllerinde ise birinci PAK Shaheens olurken, ikinci sırada ITUNOM UAV TEAM, üçüncü sırada ise Dronos takımı yer aldı. 

Bronz Performans Ödüllerinde İTÜ Albatros B takımı birinci olurken, Rovense ikinci, FLYROSE ise üçüncü oldu. 

Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışmasında Mansiyon Performans Ödüllerinde birincilik ödülüne AKUFLYTECH, ikincilik ödülüne MÜHENDİS BEYİNLER, üçüncülük ödülüne ise DORUK takımı layık görüldü. 

Bu kategoride Lise Özel Teşvik Ödülü ASOTEK İHA ve ZÜBEYDE HANIMIN YILDIZLARI takımlarının oldu. 

Ödüllerin takdiminde Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Arif Karademir, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Sarıbıyık ve Bursa Büyükşehir Başkan Vekili Fethi Yıldız da sahnede yer aldı. 

 

'

Gönderen: esgundem



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024