Macaristan’ın medikal sektöründeki ilk yatırımı - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

Macaristan’ın medikal sektöründeki ilk yatırımı

Macaristan’ın medikal sektöründeki ilk yatırımı
Yayınlama: 4 Mayıs 2023 Perşembe
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Macaristan'ın Türkiye'deki ilk medikal yatırımı olan Medicor Yatırım Projesi'nin açılışını yaptı. Yeni doğanlar için başta kuvöz olmak üzere, gerekli tıbbi cihazların üretileceği fabrika; 45,8 milyon liralık yatırımla 4 bin metrekare alan üzerine kuruldu.

Bakan Varank, Türkiye'yi katma değerli üretimle büyütmek derdinde olduklarını belirterek, "Bunun için de hem yerli firmalarımızı hem de uluslararası firmaları yeni yatırımlar yapmak üzere desteklemeye, ülkemizdeki yatırım ortamını daha da iyileştirmeye devam edeceğiz." dedi.

Varank, Macaristan'ın Türkiye'deki ilk medikal yatırımı olan Medicor Medical'de, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, şirketin ülkeye yapacağı yatırım vesilesiyle mutluluk duyduğunu söyledi. Karşılıklı üst düzey ziyaretler, kurulan istişare mekanizmaları ve yapılan yatırımlarla, iki ülke arasındaki ilişkilerde her alanda ivme yakaladıklarını bildiren Varank, "Ülkemizin ekonomik potansiyeline ve siyasi istikrarına duyduğu güveni yaptıkları yatırımla gösteren Macar Medicor şirketinin değerli yetkililerine şükranlarımı sunuyorum. Bu yatırım, medikal sektöründe ülkemizde yapılan ilk Macar yatırımı olması sebebiyle önemli ve anlamlı." ifadesini kullandı.

MEDİKAL SEKTÖRÜNE DESTEK

AR-GE'den tasarım merkezlerine, ürün ticarileştirilmesinden üretime, bölgesel lojistik faaliyetlerine kadar 300'e yakın global firmanın faaliyetlerini Türkiye'ye taşıdığını anlatan Varank, "250 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırımı 21 yıllık iktidarımız döneminde çekmeyi başardık. Asya, Avrupa ve Afrika'nın kesişim noktasındaki konumumuz sayesinde küresel pazarlara kolayca erişebilme imkanımız var. Özel sektör yatırımlarını özendirmek ve desteklemek için kapsamlı bir teşvik sistemi uyguluyoruz. Teşvik sistemimizde bölgesel kalkınmayı, stratejik sektörleri ve ürünleri önceliklendiriyoruz. 2003'ten bugüne yaklaşık 3 trilyon liralık sabit yatırım ve 4 milyon istihdam öngören, 110 binin üzerinde yatırım için teşvik belgesi düzenledik. Öncelikli alanlardan olan medikal sektöründeki bu yatırımı da bu kapsamda desteklediklerimiz içine aldık.” diye konuştu.

KATMA DEĞER SAĞLAYACAK

Varank, “Medicor, Macaristan'daki üretiminin bir kısmını ülkemize taşıyarak, ürettiği ürünleri Türkiye'nin yanı sıra, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine de ihraç edecek, ülkemize katma değer sağlayacak. Türkiye'yi katma değerli üretimle büyütmenin derdindeyiz. Bunun için de hem yerli firmalarımızı hem de uluslararası firmaları yeni yatırımlar yapmak üzere desteklemeye, ülkemizdeki yatırım ortamını daha da iyileştirmeye ve cazip hale getirmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

YAKIN İŞ BİRLİĞİ

Varank, Macaristan hükümetiyle geliştirdikleri yakın iş birliği sayesinde, 2001'de yalnızca 356 milyon dolar olan ticaret hacmini 10 kat artırarak 3,5 milyar doların üzerine çıkardıklarını ifade ederek, kurulan işbirliği mekanizmalarının bundan sonraki süreçte meyvelerini vermeye devam edeceğini kaydetti.

STRATEJİK ORTAK

Atılacak adımlarla iki ülke arasındaki 6 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine kısa sürede ulaşılacağını bildiren Varank, "Macaristan, soydaşımız, kadim dostumuz ve stratejik bir iş ortağımız. Tarihi çok eskilere dayanan siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerimiz var. Bu açıdan Bakanlar olarak, liderlerimizin ortaya koyduğu iş birliği perspektifinde görev yaptığımız süre içinde bu ilişkilere pozitif katkı sağlamayı bir vazife bildik. Buna göre hareket ettik. İlişkilerimizi daha da ileriye taşımak ve derinleştirmek için Türkiye ve Macaristan güçlü bir irade ortaya koyuyor." diye konuştu.

DÖNÜM NOKTASI

Varank, iki ülke arasındaki ilişkilerin katlanarak ilerlemeye devam edeceğini belirterek, hem Türk yatırımcıların Macaristan'daki hem de Macaristan menşeli firmaların Türkiye'deki yatırımlarının gelecek dönemde daha da artacağını dile getirdi. İki ülke olarak üçüncü ülkelerde de yatırımlara devam edeceklerinin ifade eden Varank, "Bununla ilgili adımlarımızı da atmaya devam ediyoruz. Medicor firmasının ülkemize yaptığı yatırımın iki ülke sanayisi için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, hayırlı olmasını diliyorum. Bu iş birliği için Sayın Szijjarto başta olmak üzere tüm Macar yetkililere şükranlarımı sunuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRK VE MACAR FİRMALARI BİR ARADA

Medikal sektöründeki Türk ve Macar firmaları bir araya getirdiklerini anlatan Varank, “Türkiye'nin otomobilinde yakaladığımız başarıyı medikal sektöründe hangi alanlarda gerçekleştirebiliriz, bunun bir değerlendirme toplantısını yaptık. Biz inanırsak, güvenirsek uluslararası anlamda iş birliklerimizi sürdürürsek hem Türkiye hem Macaristan kendi bölgelerinde iki önemli üretici güçlü ülke olarak daha fazla ön plana çıkacak." dedi.

SZİJJARTO: “TIBBI CİHAZLARIN GELİŞTİRİLMESİNDE ÖNCÜ ROL OYNAYACAK”

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Szijjarto, Medicor'un yalnızca Macaristan'da değil tüm Avrupa'da yeni doğanlar için gerekli tıbbi cihazların geliştirilmesinde öncü rol oynadığını belirterek firmanın ana ürünlerinin bebeklerin bakımı için gerekli kuvözlerin oluşturduğunu dile getirdi. Firmanın ürünlerinin daha çok Orta Doğu'ya ihraç edildiğini kaydeden Macar bakan, firmanın yeni tesisini de burada kurma kararı aldığını kaydetti.

45,8 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Szijjarto, Medicor'un Türkiye'de yeni açılan bu merkezinin 4 bin metrekare alan üzerine kurulu bir fabrika olduğunu belirterek "Burada kuvözler üretilecektir. 45,8 milyon liralık büyük bir yatırımdır. Macar hükümeti buna 27,4 milyon liralık teşvik desteği vermiştir. Üretim bu yılın 2. yarısında başlayacak." bilgisini verdi. Burada yalnızca üretim değil, araştırma ve geliştirme de yapılacağını kaydeden Macar bakan, firmanın Ar-Ge çalışmalarıyla çok gelişmiş kuvözler üreteceğini vurguladı.

Ortak basın toplantısının ardından Varank ve Szijjarto, Macaristan'ın Türkiye'deki ilk medikal yatırımı olan Medicor Yatırım Projesi'nin açılışını yaptı, ardından fabrikayı ziyaret etti.

'

Gönderen: alfa_turk



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024