ALPU AĞAÇHİSAR YENİ ASPİR ÇEŞİDİ OLAN "BALCI" İLE TANIŞTI - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

ALPU AĞAÇHİSAR YENİ ASPİR ÇEŞİDİ OLAN "BALCI" İLE TANIŞTI

ALPU AĞAÇHİSAR YENİ ASPİR ÇEŞİDİ OLAN "BALCI" İLE TANIŞTI
Yayınlama: 14 Mart 2023 Salı
A+
A-

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce 09 Mart 2023 Perşembe günü Alpu İlçesi'nde Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nce "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE)" Projesi kapsamında "Eskişehir'de Kıraç Alanlar Aspir ile Değerleniyor Projesi" kapsamında çiftçilere aspir tohumu teslim töreni düzenlendi.

Eskişehir Vali Yardımcısı Ali Çetin ve Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş ile beraberinde Bitkisel Üretim Şube Müdürü Nizamettin Çetiner, Alpu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cemal Sönmez Baş, projede görevli İl İlçe Müdürlüğü personeli ve projeden faydalanan çiftçiler katıldı.

Proje kapsamında Alpu İlçesi Ağaçhisar Köyü kıraç ve verimli olmayan kırsal alanlarını tarımsal üretim zincirine katmak amacıyla; Ağaçhisar Köyü'nde 733 dekarlık alanda çiftçi eliyle ekilmek üzere 31 çiftçiye toplam 4400 kg. Balcı çeşidi Aspir tohumu dağıtılarak bölge çiftçisi bu yeni çeşitle tanıştırıldı.

Böylelikle bölgeye uygun çeşit olan Balcı Aspir bitkisi üretiminin artmasıyla, hem kıraç ve verimli olmayan araziler değerlendirilmiş olacak, hem de kurağa dayanıklı olması nedeni ile sulama olmaksızın diğer yağlı tohumlu bitkilerin yetişemeyeceği yerlerde yetiştirileceği için ülke ekonomisine değer katması hedeflenmiştir.

Aspir, (Carthamus tinctorious L.) farklı kullanım alanlarına sahip, yalancı safran, Amerikan safranı gibi isimlerle bilinen tek yıllık bir bitkidir. Günümüzde tanelerinin içerdiği yüksek kalitede yağ nedeni ile genellikle yağ bitkisi olarak kullanılmaktadır. Uzun yıllardan beri Ülkemizde tarımı yapılan bu bitki, kurağa dayanımı nedeni ile özellikle kurak ve yarı kurak alanlarda yayılış göstermiştir. Türkiye'de uzun yıllardan beri devam eden bitkisel yağ açığı nedeni ile her yıl giderek artan miktarlarda döviz kaybı söz konusu olmaktadır. Aspir, bu soruna çözüm getirebilecek en önemli yağ bitkilerinden birisi olup; kurağa dayanımı nedeni ile sulama olmaksızın diğer yağlı tohumlu bitkilerin yetişemeyeceği yerlerde yayılış göstermektedir.

Geçit Bölgesi Aspir çeşidi olarak tanımlanan BALCI çeşidi ise YEKTAY çeşidi ile beraber 2015-2019 yılları arasında yürütülen uzun çalışmalar sonucunda Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiştir.

Yapılan bu proje çalışması ile kuraklığa dayanıklı BALCI ve YEKTAY aspir çeşitlerinin kısa sürede çiftçilere tanıtılması da amaçlanmıştır.

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024