30 yılda demir yollarına 197 milyar dolar yatırım yapılacak. - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

30 yılda demir yollarına 197 milyar dolar yatırım yapılacak.

30 yılda demir yollarına 197 milyar dolar yatırım yapılacak.
Yayınlama: 11 Kasım 2022 Cuma
A+
A-

Türkiye’yi 30 yılda demir yolu ağı saracak

”Karaismailoğlu: “Hedef önümüzdeki 30 yılda demir yollarında taşınan yolcu sayısını 19.5 milyondan 270 milyona çıkarmak. Türkiye, sadece yolcu taşımak için değil yük taşımak üzere de tasarlanmış demir yolları ile örülecek. Türk sanayisinin ürettiği ürünler ülkenin en kritik limanlarına demir yolları ile taşınacak. Bugün demir yolları ile 38 milyon ton yük taşımacılığı yapılıyor. 30 yıl sonra bu rakam 448 milyon tona çıkacak.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ulusal basına demir yollarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 30 yılda 197 milyar dolar yatırım yapılacağını söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Yüzde 65 demiryolu ağırlıklı yatırım dönemine giriyoruz. 2023’te Ankara-İstanbul tren hattı 3.5 saate inecek” dedi.

Boydan Boya Yenilenmiş Hatlar

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu “Son 20 yılda çok konuşulan karayollarının, duble yolların, otoyolların yerini gelecek 30 yılda demiryolu yatırımları alacak. Hedef Türkiye’yi boydan boya yenilenmiş bir demiryolu ağına kavuşturmak. Hem yolcu taşımak için hem de daha önemlisi yük taşımak, üretilen malları ülkenin dört bir yanına ama en çok da ihracat kapısı limanlara ulaştırabilmek için. “diye konuştu.

Demir Yolu Ağı 29 Bin Kilometreye Çıkacak

Bakan Karaismailoğlu’nun mesajları şöyle:

- “Yüzde 65 karayolu ağırlıklı bir süreçten yüzde 65 demiryolu ağırlıklı bir yatırım dönemine girmiş bulunmaktayız. 

- Demiryolu ağı 13 bin kilometreden yaklaşık 29 bin kilometreye çıkacak. 

- Türkiye genelinde 4 bin 500 kilometre demir yolu inşaatı sürüyor. 

- Yaklaşık olarak Halkalı-Kapıkule 1 milyar Euro, Bursa’nın Ankara-İstanbul hattına bağlanması 1.2 milyar Euro. Bursa’dan hem İstanbul’a hem Ankara’ya gidilebilecek. Bursa’dan sonra Balıkesir’e kadar uzatılacak. 

- 2025 başında Mersin-Adana, 2026’da da Mersin-Aksaray hatlarını açmayı planlıyoruz. 

- Ankara-Sivas’ı nisan ayına yetiştireceğiz. 

-Ankara-İzmir’de son yaptığımız ihale 2.3 milyar Euro. Yaklaşık 3 milyar liralık bir yatırım olacak. Bunlar devasa bütçeler.

Hedef 270 Milyon Yolcu

- Hedef önümüzdeki 30 yılda demir yollarında taşınan yolcu sayısını 19.5 milyondan 270 milyona çıkarmak… 

- Türkiye, sadece yolcu taşımak için değil yük taşımak üzere de tasarlanmış demir yolları ile örülecek. Türk sanayisinin ürettiği ürünler ülkenin en kritik limanlarına demir yolları ile taşınacak. Bugün demir yolları ile 38 milyon ton yük taşımacılığı yapılıyor. 30 yıl sonra bu rakam 448 milyon tona çıkacak.”

Hızlı Trende Yeni Dönem

2053 hedeflerine ulaşmak için hazırlanan yatırım planlarına göre atılacak adımlar ise şöyle:

- Ankara-İstanbul hattındaki seyahat süresi 3.5 saate inecek.

- Ulaştırma sektöründe 2053 hedeflerine ulaşmak için yapılacak 197 milyar 900 milyon Doların ülke ekonomisine getirisi ise kat kat fazla olacak. Milli gelire 1 trilyon, üretime 2 trilyon dolar katkısı olması, 27 milyondan fazla kişiye ise istihdam yaratması bekleniyor.

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024