Karaismailoğlu, Bakanlık Bünyesinde Staj Yapan Öğrencilere Ulaştırma ve Altyapı Yatırımlarını Anlattı - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

Karaismailoğlu, Bakanlık Bünyesinde Staj Yapan Öğrencilere Ulaştırma ve Altyapı Yatırımlarını Anlattı

Karaismailoğlu, Bakanlık Bünyesinde Staj Yapan Öğrencilere Ulaştırma ve Altyapı Yatırımlarını Anlattı
Yayınlama: 19 Ağustos 2022 Cuma
A+
A-

Karaismailoğlu: Ulaştırma ve altyapı yatırımlarına toplam 183 milyar dolarlık yatırım yaptık. Bunun 112,4 milyar dolarını karayollarına, yaklaşık 37 milyar dolarını da demiryoluna ayırdık. Bundan sonra demiryolu ağırlıklı yatırım dönemine geçtik. 2053 yılına gelindiğinde 52 ilimiz hızlı trenle birbirine bağlanmış olacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bakanlık bünyesinde staj yapan öğrencilerle bir araya geldi, Bakanlığın yatırımlarını anlattı.

Katıldığı programda Türkiye'nin dört bir yanında altyapı projelerinin şantiyelerinin bulunduğunu söyleyen Karaismailoğlu bölgelerin gelişmesi için öncelikle ulaşımın gerekli olduğunu ifade etti. Karaismailoğlu,  son 20 yıldaki büyük projeler sayesinde artık ülkenin kendi mühendislik çözümlerini üreten, yaptığı işleri dünyaya da ihraç eden konuma geldiğini dile getirdi.

Ulaştırma ve altyapı yatırımlarına toplam 183 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Karaismailoğlu, bunun 112,4 milyar dolarını karayollarına, yaklaşık 37 milyar dolarını da demiryoluna ayırdıklarına işaret etti. Bundan sonra demiryolu ağırlıklı yatırım dönemine geçtiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, 2053 yılına gelindiğinde 52 ilin hızlı trenle birbirine bağlanmış olacağını ifade etti.

“Türkiye’nin her köşesinde mühendislik açısından çok değerli projelere imza attık”

Gelecek yıllarda çıkacak engelleri tespit ettiklerini ve önceden önlem aldıklarını ifade eden Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Havalimanı’nın önemli projeler arasında yer aldığını anlattı. İstanbul Havalimanı'nın bir gurur projesi olduğunu belirten Karaismailoğlu, burada yıllık 120 milyon yolcu kapasitesi olduğunu, ilerleyen dönemlerde bunun 240 milyona çıkabileceğini söyledi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nda devletin kasasından bir kuruş çıkmadan 10 milyar avroluk yatırım yapıldığını, işletme süresince devlete 26 milyar avro kira geliri sağlanacağını belirtti. Anadolu'da da birçok altyapı yatırımı yaptıklarını kaydeden Karaismailoğlu, Türkiye’nin her köşesinde mühendislik açısından çok değerli projelere imza attıklarını bildirdi.

“2024’te projelerin gelir ve giderleri dengelemeye başlayacak”

İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Antalya Havalimanı, Malkara-Çanakkale Otoyolu ve Çanakkale Köprüsü gibi dev yatırımların çevreye ve ekonomiye olan etkilerini anlatan Karaismailoğlu, "2024'e geldiğimizde bütün projelerin gelir ve giderleri birbirini dengelemeye başlayacak. 2024 yılından sonra bu projelerden artık gelir almaya başlayacağız. Biz 2036'dan sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak artık kamu bütçesinden hiçbir kaynak almadan kendi gelirimizi üreten bir bakanlık haline geleceğiz" diye konuştu.

Haberleşme yatırımlarına da değinen Karaismailoğlu, Türksat'ın pandeminin zorlu koşullarına rağmen bir yılda uzaya iki uydu fırlattığını, 2023 yılında da yerli ve milli Türksat 6A'yı göndereceğini söyledi.

Merkezi yönetim bütçesiyle altyapı ihtiyaçlarında kullanılacak finansman için KÖİ projeleri yaptıklarını ifade eden Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, bunların tasarım, yapım, işletme, bakım-onarım ve devlete devredileceği sırada da yenileme maliyetlerinin olduğunu, söz konusu unsurları özel sektörün karşıladığını dile getirdi. Bu yatırımların zaman ve yakıt tasarrufu, emisyon azalımı, trafik rahatlığı gibi çok sayıda avantaj sunduğunu belirten Karaismailoğlu, "20 yılda bu kadar büyük işler yaptık ama bizim hedeflerimiz büyük. 2053'e kadar neler yapacağımız, hangi sektöre, ne kadar yatırım yapacağımız belli" dedi.

Karaismailoğlu, yaptıkları işlerin arkasında olduklarını, Türkiye'nin ihracat rakamlarının 250 milyar dolarlara yükselmesinin ve dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerden biri olmasının bu altyapı yatırımları sayesinde olduğunu vurguladı.

“Ülkemizin büyümesi için katkı vereceksiniz”

Stajyerlere tavsiyelerde de bulunun Karaismailoğlu, “Aramıza katıldığınız zaman sizler de ülkemizin büyümesi için katkı vereceksiniz. Çalışma hayatım başlayalı yaklaşık 28 yıl oldu, geriye baktığınızda uzun yıllar geçiyor. Bu süreçte önünüze taş koyanlar olacaktır ama siz motivasyonunuzu bozmadan, azimle, kararlılıkla devletinizin, milletinizin menfaati doğrultusunda çalışarak bir yerlere geleceksiniz. Sabır ve çalışmak gerekiyor, hepinize hayatınızda başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin de sorularını yanıtlayan Karaismailoğlu, haberleşmeye her geçen gün daha fazla önem verdiklerini, bunu aynı zamanda bir güvenlik meselesi olarak gördüklerini söyleyerek, konuşmasını tamamladı.


 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024