YERLİ BİLİŞİM EKOSİSTEMİNİ GELİŞTİRECEK - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

YERLİ BİLİŞİM EKOSİSTEMİNİ GELİŞTİRECEK

YERLİ BİLİŞİM EKOSİSTEMİNİ GELİŞTİRECEK
Yayınlama: 30 Haziran 2022 Perşembe
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kamu bilişim projelerinde yer alacak firmalar için yetkilendirme sistemini hayata geçiriyor. Sistem ile kamunun bilişim alımlarında kalite getirilmesi ve başarı performansının artırılması hedefleniyor. Sistem, yerli bilişim ekosisteminin gelişimine de katkı sağlayacak.

RESMİ GAZETE’YE YAYIMLANDI

Kamu Bilişim Hizmet Alımı Kapsamında Katılımcıların Yetkilendirilmesi Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik, kamu idarelerinin bilişim hizmet alımı projelerinde görev alacak bilişim firmalarının yetkinliklerini tespit edecek.

KİK DÜZENLEME YAPACAK

Bu amaç doğrultusunda bilişim firmalarına yetki belgesi verilmeye başlanacak. Düzenlenecek yetkinlik belgeleri, Kamu İhale Kurumu’nun (KİK) ilgili mevzuatında yapacağı düzenleme sonrasında kamu ihalelerinde aranmaya başlayacak.

BİLİŞİM FİRMALARINA SÜRE

KİK’in Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenecek yetki belgelerini kamu ihalelerinde zorunlu hale getirecek düzenlemeyi önümüzdeki günlerde yayınlaması bekleniyor. KİK tarafından yapılacak düzenlemenin uygulamaya alınması için ise bir yıl gibi bir süre öngörülüyor. Bu sayede, bilişim firmalarının gerekli hazırlıkları yaparak belgelerini almaları için yeterli süre tanınmış olacak.

KURUMSAL GELİŞİMİ TETİKLEYECEK

Kamu bilişim alımlarında yetki belgesi sistemi ile projeleri üstlenecek firmaların belli nitelikleri taşımasının sağlanması; bu sayede kamunun bilişim projelerinde başarı oranının ve sürdürülebilirliğin artırılması hedefleniyor. Yönetmelikte belirlenen kalite belgeleri ile yerli bilişim firmalarının da kurumsal gelişimi tetiklenmiş olacak. Bakanlık, bilişim firmalarının gerekli kalite belgelerini temin etmek için yapacakları masrafları da KOSGEB vasıtası ile destekleyecek.

3 TİP BELGE

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ilk aşamada 3 tip belge düzenleyecek. Bunlar tüm bilişim hizmet alımlarında dikkate alınacak temel yetkinliği gösteren “Kamu Bilişim Yetki Belgesi”, yazılım projelerine yönelik olan “Yazılım Yetki Belgesi” ve sızma testi hizmetlerine yönelik olan “Sızma Testi Yetki Belgesi” şeklinde olacak.

SIRADA BAŞKA BELGELER VAR

Bakanlık uygulamanın ilerleyen safhalarında diğer bilişim konuları için de belge düzenleyebilecek. Bakanlık yetki belgesi başvurularını almaya 3 ay içinde başlayacak. Bakanlık tarafından verilecek yetki belgeleri ise KİK tarafından yapılacak düzenleme sonrasında, yaklaşık bir yıl gibi bir süre içinde kamu ihalelerinde zorunlu hale getirilecek.


'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024