YERLİ ÜRETİMLE BÜYÜK TÜRKİYE - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

YERLİ ÜRETİMLE BÜYÜK TÜRKİYE

YERLİ ÜRETİMLE BÜYÜK TÜRKİYE
Yayınlama: 15 Haziran 2022 Çarşamba
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ekonomik kalkınma ve yerlileşmenin yolunun güçlü KOBİ’lerden geçtiğini belirterek, “Biz yerlileşmenin faydalarını, savunma sanayinde fazlasıyla gördük. Büyük ve güçlü Türkiye’ye giden yolun anahtarı yerli ve milli teknolojiden geçiyor.” dedi.

Bakan Varank, “İnovasyonla Yerli Üretim ve KOBİ’lerin Gücü Etkinliği”ne video konferans yöntemiyle katıldı. İhracat tarafında her ay yeni rekorların kırıldığını kaydeden Varank, şunları söyledi:

ATILIM YAPIYORUZ: Son 12 ayda 242 milyar dolarlık ihracat rakamını yakaladık. Ancak, biz bu başarıların sürdürülebilirliğini, işin esas zor kısmı olarak görüyoruz. Bu manada nereleri daha fazla geliştirmemiz gerekir noktasında çabalarımız her zaman devam ediyor. Özel sektörle istişare halinde, varsa eksiklerin üzerine gidiyoruz. Bu bağlamda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi ışığında sürekli atılım yapıyoruz.

TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ PROGRAMI: Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı ile yüksek katma değerli, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkân ve kabiliyetlerle üretilmesine destek veriyoruz. Yatırım yapılacak ürün için müstakbel yatırımcılarımızı yormadan tek bir pencereden işlemlerini bitiriyoruz. Fikirden ürüne kadar her aşamada yatırımcıyı biz yönlendiriyoruz. Bu yaklaşımın meyvelerini de almaya başladık. Firmalar şu anda daha önce Türkiye’de hiç üretilmemiş ürünlerin yatırımlarını yapıyorlar. Bir kısmında pilot üretime dahi geçildi.

MAKİNE SEKTÖRÜ: Program kapsamında bugüne kadar Makine, Mobilite, Üretimde Yapısal Dönüşüm, Sağlık ve Kimya Ürünleri ile Dijital Dönüşüm Çağrılarını açtık. Pilot çağrı olan makine sektöründe kabul edilen 20 projenin büyüklüğü 1,7 milyar lira düzeyindeydi. Bu projeler kapsamında Türkiye’de takım tezgâhları, 3 boyutlu yazıcılar, servo motorlar, dizel motorlar, ileri lazer sistemleri, yağ yakıt filtreleri ve özel maçlı makineler üretmeye başladık.

MOBİLİTE SEKTÖRÜ: Büyüklüğü yaklaşık 4 milyar lirayı bulan mobilite sektörü projeleri kapsamında da lidar, otonom taşıtlar, batarya taşıyıcı sistemler, akıllı kamera sistemleri, hava yastıkları gibi katma değeri yüksek kritik ürünlerin yatırımları gerçekleşecek. Üretimde Yapısal Dönüşüm, Sağlık ve Kimya Ürünleri ve Dijital Dönüşüm Çağrısı kapsamında ise değerlendirme süreçlerimiz devam ediyor. İnşallah bu çağrıların sonuçlarını da yakın zamanda ardı ardına ilan edeceğiz.

PROJELER HIZLA İLERLİYOR: Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında, Türkiye’nin Otomobili, elektrikli araç sistemleri, insansız hava araçları üretimi, milli muharip uçak üretimi, güneş paneli üretimi gibi üst düzey teknolojiler proje bazlı destek sistemi ile ya hayata geçti ya da şu anda bu projeler hızla ilerliyor.

YÜZDE 15 FİYAT AVANTAJI: Yerlileşme için kamu alımlarını kaldıraç olarak kullandığımız Sanayi İşbirliği Programı, orta ve yüksek teknolojili mal alım ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15 oranında fiyat avantajı sağladığımız Yerli Malı Belgesi, yerlileşmeye yönelik attığımız diğer adımlardan bazıları. Biz yerlileşmenin faydalarını, savunma sanayinde fazlasıyla gördük. Büyük ve güçlü Türkiye’ye giden yolun anahtarı yerli ve milli teknolojiden geçiyor.

KOBİ’LERİMİZ GÖZBEBEĞİMİZ: Büyümede aslan payı sanayinindir. KOBİ’lerimiz ise dönen çarkların en önemli dişlisidir. Göz bebeğimizdir. Ülkemizdeki 1000 işletmeden 998’i KOBİ’dir.

GÜÇLÜ KOBİ: Ekonomik kalkınmanın yolu da yerlileşmenin yolu da güçlü KOBİ’lerden geçiyor. Özellikle Ar-Ge, teknoloji ve inovasyon kabiliyetleri kazanmaları KOBİ’leri rekabetçilikte üç beş adım öne çıkarıyor. Bakanlık olarak KOBİ’lerimizin gücüne güç katmak için KOBİ’lerimizi inovasyon ve dijitalleşmeye yönlendiriyoruz.

HİBE DESTEKLERİ: TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç destek programı, Sanayi Ar-Ge Projeleri destek programı gibi programlar kapsamında hibe destekleri veriyoruz. Kendilerini geliştirmeleri ve tecrübe kazanmaları için büyük ölçekli işletmelerle buluşturuyoruz.

DESTEK PROGRAMLARI: Bu doğrultuda KOSGEB ve TÜBİTAK aracılığıyla, büyük ölçekli işletmelerin ihtiyaçlarının doğrudan KOBİ’ler tarafından karşılanmasını sağlayacak destek programları oluşturduk. KOSGEB ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı arasında bir işbirliği proje geliştirdik.

YERLİ EKOSİSTEM: TÜBİTAK Sipariş Ar-Ge Destek Programıyla teknolojiye ihtiyaç duyan firmalar ile teknolojiyi geliştiren KOBİ’leri buluşturuyoruz. Bu programla müşteri kuruluşların ihtiyaç duyduğu Ar-Ge tabanlı ürünler ya da süreçler, KOBİ’ler tarafından geliştiriliyor. Bu noktada Turkcell’in yerli ekosisteme, KOBİ’lere destek olma çabalarını da takdire şayan buluyorum.

YERLİLİK EKOSİSTEMİ: Bu doğrultuda oluşturulan tedarikçi eksenli inovasyon programı, yerlilik programı ve büyük ortağım programı yerlilik ekosisteminin gelişimine ivme kazandırır. Bu vesileyle diğer büyük ölçekli şirketlerimizi de ülkemizin geleceği olan KOBİ’lerimize yatırım yapmaya, tedarikçilerini geliştirmeye davet ediyorum.

YAPAY ZEKA VE SİBER GÜVENLİK: Bugünkü webinarın başlıkları arasında yer alan yapay zeka ve siber güvenlik, işletmelerimiz için hayati öneme sahip. Bu hususta Ulusal Yapay Zekâ Stratejimizi ilan ederek, yol haritamızı bütün sektörlerle paylaştık. TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde kurduğumuz Yapay Zeka Enstitüsü bu stratejinin eylemlerinin hayata geçmesinde katalizör görevi görecek.

KÖPRÜ GÖREVİ: Akademik araştırmalar ile endüstrinin ihtiyaçları arasında bir köprü görevi üstlenecek. Bir diğer önemli alan olan siber güvenlik hususunda da TÜBİTAK BİLGEM tarafından onlarca çalışma yürütülüyor. Bilhassa son dönemlerde tam zamanında doğru teknolojiye yatırım yapıyoruz.

KRİTİK TEKNOLOJİLERİN ÜRETİCİSİ: Ülkemizi kritik teknolojilerin pazarı değil, üreticisi yapmak için çalışıyoruz. Bu noktada KOBİ’lerimiz ülkemizin geleceği olacak. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak KOBİ’lerimizin sonuna kadar arkasında yer alacağız.

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024