AVRUPA’DA SÜPER LİG’E YÜKSELDİK - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

AVRUPA’DA SÜPER LİG’E YÜKSELDİK

AVRUPA’DA SÜPER LİG’E YÜKSELDİK
Yayınlama: 11 Haziran 2022 Cumartesi
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tıbbi cihazdan robotiğe, bilgi ve iletişim teknolojilerinden akıllı şehirlere kadar birçok temada faaliyet gösterecek Fark Labs Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin (TEKMER) açılışını gerçekleştirdi.

2021’de Türkiye’de 300’den fazla girişimin 1 buçuk milyar doların üzerinde yatırım alarak tüm zamanların rekorunu kırdığını ifade eden Bakan Varank, “2022’nin ilk çeyreğinde toplam 1 milyar 273 milyon dolarlık yatırımla Avrupa’da İngiltere’nin de içinde olduğu en yüksek lig olan Süper Lig’e yükseldik.” dedi.

Bakan Varank, Fark Labs Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin (TEKMER) resmi açılışını gerçekleştirdi. Açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Serdar İbrahimcioğlu, Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Fark Labs ve ARYA Kadın Yatırım Platformu kurucusu Ahu Büyükkuşoğlu Serter katıldı.

Bakan Varank, törende yaptığı konuşmada özetle şunları kaydetti:

YENİ NESİL EKONOMİ: 2020’de pandemi şokunun tüm dünyada en ağır şekil yaşandığı bir dönemde, Türkiye’den bir şirket ilk kez milyar dolar değerlemeye ulaşarak unicorn - ya da bizim tabirimizle Turcorn - oldu. Bu aslında ülkemiz için yeni nesil bir ekonominin başlangıcını simgeleyen işaret fişeğiydi. Bunun tesadüfi bir başarı olduğunu düşünüp potansiyelimizi küçümseyenlere inat, biz yolumuza devam ettik ve hamdolsun, 2022 yılı itibarıyla Turcorn sayımız 6’ya çıktı.

SÜPER LİGE YÜKSELDİK: 2021 yılında Türkiye’de 300’den fazla girişim toplamda 1 buçuk milyar doların üzerinde yatırım alarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu değer bir önceki yılın tam 10 katı. Yine, 2022’nin ilk çeyreğinde de bu trendin artarak devam ettiğini memnuniyetle takip ediyoruz. Ülkemiz, bu dönemde toplam 1 milyar 273 milyon dolarlık yatırımla Avrupa’da İngiltere’nin de içinde olduğu en yüksek lig olan Süper Lig’e yükseldi.

ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAK: Sanayi ve Teknoloji Stratejimizde kendimize 2023 yılına kadar 10 Turcorn çıkarma hedefi koyduk. Açılışını yaptığımız FARKLABS TEKMER’in de bu hedefe giden yolda ülkemize çok önemli katkılar sunacağına yürekten inanıyorum. Emin olun burası önümüzdeki dönemde girişim ekosistemimizin en gözde yerlerinden biri olacak. Çünkü bu güzel mekân, cevval girişimcilerimizin tüm ihtiyaçlarını göz önünde bulundurup çözümler üretecek şekilde tasarlandı. Eğitim, danışmanlık, mentörlük, ortak altyapılar, ofisler, iş birlikleri, sinerji ne ararsanız burada mevcut.

YATIRIMCISI HAZIR: Ama burayı özel kılan bir şey daha var. O da, merkezin kuruluşuna öncülük eden Fark Holding yönetiminin ve Ahu Hanımın başını çektiği yatırım platformundaki iş insanlarının projelerinizi desteklemek için hazırda beklemeleri. Yani burada faaliyet gösterecek girişimcilerin yatırımcısı şimdiden hazır! Emin olun buradan bir Turcorn çıkması benim için şaşırtıcı olmaz.

TEKMER MODELİ: KOSGEB Başkanımız Hasan Basri Bey de bahsetti. KOSGEB’in yenilenen İŞGEM-TEKMER programı ile teknoloji tabanlı girişimciliğin geliştirilmesine önayak olan inkübasyon merkezlerini odağımıza aldık.  Personel giderlerinden tefrişata, makine teçhizattan eğitim, danışmanlık ve organizasyon giderlerine kadar birçok kalemde kapsamlı desteklerimiz bulunuyor. Mesela bu merkeze tamamı geri ödemesiz olmak üzere 2 milyon 200 bin liranın üzerinde bir bütçe aktaracağız. Helal-i hoş olsun.

SAĞLIK VE MOBİLİTE YOL HARİTALARI: Dün, sağlık ve mobilite teknolojileri konusundaki yol haritalarımıza ilişkin genelge resmî gazetede yayımlandı. Bugün de bu belgeleri Bakanlığımızın web sayfasında yayımlayacağız. Bu stratejiler, önümüzdeki 8 yıl boyunca, her iki alandaki yerli ve milli teknoloji dönüşümüne yön verecek. O nedenle, sağlık ve mobilite sektörlerindeki tüm paydaşlarımızın bu belgeleri detaylı bir şekilde incelemelerini ve kendilerini burada öngörülen politikalara hazırlamalarını rica ediyorum.

KOSGEB Başkanı Kurt, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

KÖKLÜ REVİZYON: KOSGEB 1990 yılında kurulduktan sonra TEKMER programını üniversitelerle birlikte kendi işleticisi olduğu bir yapıyla gerçekleştiriyordu. Teknoparkların bunu daha ileriye taşınması ile bu kuluçka merkezi yapısı farklı bir şeye dönüşmüş oldu. 2019 yılından itibaren yeni bir TEKMER yapısının ortaya çıkartılması için bir model geliştirmek üzere çalıştık. Köklü revizyonlar yaptık. Daha önce sadece üniversite bünyesinde olan bu kuluçka merkezlerini artık özel sektöre, yerel yönetimlere, organize sanayi siteleri, ticaret odaları gibi alanlara taşıyarak girişimlerini hızlı bir şekilde büyütmesini sağlamayı hedefledik.

YÜZDE 100 DOLULUĞA YAKLAŞTI: İşte içinde bulunduğumuz bu yapı da bunun en güzel örneklerinden bir tanesi. Biz daha önce kendimiz burada işletici şirket rolünde bulunuyorduk ama artık bunu profesyonel bir şekilde yapan işletici şirketler var ve bunlar eliyle de biz Türkiye’de TEKMER’leri geliştirmek için çalışıyoruz. Özellikle genç girişimcilerin ilgi gösterdiği bu TEKMER kısa sürede yüzde 100 doluluğa da yaklaşmış oldu. Özel sektörümüzün kuluçka yapılanma ilgisinin en güzel örneklerinden biri burası. Hayırlara vesile olmasını diliyorum, inşallah güzel sonuçlar elde edeceğimiz Türkiye’deki ekosisteme, Türkiye’deki ekonomik ortama çok ciddi katkılar verecek.

DÖNÜŞÜM MERKEZİ

Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serter, Fark Holdingin 1968 yılından bu yana otomotiv sektöründe hizmet verdiğini belirterek “En iyi bildiğimiz otomotiv sektörünün sürekli iyileştirme perspektifi ile Fark Labs TEKMER’i dönüşüm merkezi olarak konumlandırdık.” dedi. “Better Future Path” programımız ile yeni iş modellerini ve yetenekleri keşfettiklerini anlatan Serter, “Partnerlerimizle, sanayi ve yatırımcı bakış açısıyla global, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir girişimleri her aşamada destekliyoruz. “ diye konuştu.

İSTANBUL TABLOSU

Konuşmaların ardından Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serter, Bakan Varank’a Sultanahmet manzaralı bir İstanbul tablosu hediye etti. Bakan Varank, Ankara’da yaşasa da İstanbullu olduğunu belirterek “Büyük bir mutlulukla” tabloyu kabul ettiğini söyledi.

GİRİŞİMCİLERLE GÖRÜŞTÜ

Daha sonra kurdele kesilerek Fark Labs TEKMER’in resmi açılışı gerçekleştirildi. Varank ve beraberindekiler, TEKMER’deki işlikleri gezerek girişimciler ile yürüttükleri faaliyetler hakkında bilgi alış verişinde bulundu.

FARK LABS TEKMER

Fark Labs TEKMER; tıbbi cihaz, medikal, robotik, bilgi ve iletişim teknolojileri, elektrik-elektronik, yazılım, dijitalleşme, akıllı şehirler, akıllı ulaşım ve yapay zeka alanlarında faaliyet gösterecek. 11 işlik ile 35 girişimciye hizmet edecek şekilde kurgulanan Fark Labs TEKMER, Okan Üniversitesi ile iş birliğinde İstanbul’da çalışmalarını yürütecek.

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024