DERİN TEKNOLOJİ ÜSSÜ AÇILDI - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

DERİN TEKNOLOJİ ÜSSÜ AÇILDI

DERİN TEKNOLOJİ ÜSSÜ AÇILDI
Yayınlama: 11 Haziran 2022 Cumartesi
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Bilim, Teknoloji ve Araştırma Binası'nın açılışını yaptı. "Derin teknoloji üssü" adı verilen binanın ülkenin araştırma, geliştirme, yenilik ekosistemine çok önemli katkılar sağlayacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu teknoloji üssünü milli teknoloji hamlesi vizyonunun bir parçası olarak gördüğünü belirtti.

BİLGİNİN TEKNOLOYİJE DÖNÜŞÜMÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin her alanda olduğu gibi özgün araştırma faaliyetleri konusunda da gerçek kapasitesini kullanmaya adım adım yaklaştığını vurgulayarak, açılışı yapılacak, tamamı araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yönelik çalışan kuluçka merkezlerine ayrılan merkezin üretilen bilgiyi teknolojiye dönüştürerek ülkeye güç katacağını kaydetti.

BAKANLIK DESTEKLİ

Derin teknoloji üssünde yer alan altyapıların bir kısmının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle kurulduğunu belirten Erdoğan, "Mesela bunlardan biri biyoyakıttan gıda takviyesine, hayan yeminden gübreye kadar pek çok alanda uygulama imkanı olan, ülkemizin fosil yakıtlara bağımlılığını azaltacak çalışmalardır. Ülkemizin iklim değişikliği ve çevrenin korunmasıyla sıfır atık hedefine de destek verecek doğal kaynakların etkin kullanımına yönelik çalışmalar bu birimde yürütülecektir.” diye konuştu.

KOBİ’LERE YÖNELİK ARAŞTIRMA GELİŞTİRME DESTEK LABORATUVARLARI

Desteklenen bir diğer çalışmanın da sağlık sektörüne yönelik ilaç, aşı, tıbbi cihaz üretimi yapan KOBİ'lere yönelik araştırma geliştirme destek laboratuvarları projesi olduğun anlatan Erdoğan, “Bu çalışmaların gerçekleştirileceği yaşam bilimleri merkezimiz, sahip olduğumuz altyapı ve nitelikli insan kaynağıyla ülkemizin yüz akı teknoloji markalarından biri olacaktır. Hem ülkemizde hem dünyada sağlık sektörünün hızla gelişmeye devam etmesi, bu tür çalışmaları daha da önemli hale getirmektedir." dedi.

PEK ÇOK FARKLI ÇALIŞMA

Bu merkezden hizmet alacak KOBİ'lerin, akademisyenlerin ve araştırmacıların desteğiyle kısa sürede büyük ölçekli firmalarla rekabet edebilecek seviyeye çıkacağına inandığını vurgulayan Erdoğan, derin teknoloji üssünün ayrıca kömürden doğal gaz üretimi, deprem acil müdahale sistemi ve deprem güvenliği, genetik araştırmalar, nano malzeme, robotik araştırmalar gibi pek çok farklı çalışmaya da ev sahipliği yapacağını kaydetti.

YOL HARİTAMIZI PAYLAŞTIK

Erdoğan, sağlık ürünleri ve teknolojilerini ülkede geliştirmeye yönelik yol haritasını kısa, orta ve uzun vadeli hedefleriyle kamuoyuyla paylaştıklarını dile getirerek, "Yol haritamızda yer alan 9 stratejik hedefi, 5 stratejik amacı, 31 politika ve eylemi, 5 kritik projeyi titizlikle takip ediyoruz. Hizmete açtığımız bu teknoloji üssü gibi yatırımlar, yol haritamızın hayata geçmesinde bize önemli destek sağlıyor. İnşallah bu gayretlerimizin karşılığını aldıkça ülkemizin adım adım hedeflerine nasıl ulaştığına hep birlikte şahit olacağız." ifadelerini kullandı.

AR-GE EKOSİSTEMİNİN PARLAYAN YILDIZI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bugüne kadar attıkları adımlara bir yenisini eklediklerini belirterek, "Ar-Ge ekosistemimizin parlayan yıldızı Boğaziçi Üniversitesi'ne çok önemli bir eser kazandırıyoruz. Merkezi bütçeden sağlanan finansmanla inşa edilen ve değeri güncel rakamlarla 100 milyon lirayı aşan Bilim, Teknoloji ve Araştırma Binasını açıyoruz. Burası Boğaziçi'nin mevcut ve yeni yapılacak araştırma projelerinde yer sorununu çözmek üzere bir teknoloji üssü olarak tasarlandı. Merkezin iki bloğu derin teknoloji laboratuvarlarına ev sahipliği yapıyor. Bu laboratuvarlar da kamu kurumlarımızın destekleriyle oluşturuldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak biz de burada faaliyetlerini yürüten Yaşam Bilimleri Merkezi'nde iki önemli altyapının oluşturulmasına destek olduk." diye konuştu.

95 MİLYON TL DESTEK

Açılışını yaptıkları merkezde destekledikleri diğer önemli projenin Yaşam Bilimleri Ar-Ge Destek Laboratuvarları Projesi olduğunu kaydeden Varank, "95 milyon lira destek verdiğimiz projeyle, kanser tedavisinde kullanılan ilaç, aşı ve tıbbi cihazların üretimi için gerekli laboratuvarların kurulmasını sağladık. Araştırmacı hocalarımızın da üstün gayretleriyle, kanser tedavisinde dünya çapında ses getirecek araştırmalar Boğaziçi'nde başarılı bir şekilde yürütülüyor.” dedi.

KİMLER KATILDI

Açılışa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ve çok sayıda öğretim görevlisi katıldı.

BİLİM, TEKNOLOJİ VE ARAŞTIRMA BİNASINI ZİYARET

Tören alanında, Kandilli Bilim ve Teknoloji Binası'nın tanıtım filmi izletildi. Erdoğan'a törendeki konuşmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci tarafından tablo takdim edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindekiler ve öğretim görevlileriyle binanın açılış kurdelesini kesti. Açılışın ardından Erdoğan ve katılımcılar, Kandilli Bilim, Teknoloji ve Araştırma Binası'nı ziyaret etti. Erdoğan, giriş katında bulunan şeref defterini de imzaladı.

Daha sonra Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama Araştırma Merkezi (LifeSci) Laboratuvarları'nda "Araştırma Deneyimi"ne geçildi. Hazırlanan örnek numune SEC cihazına konarak cihazın ekranında numunenin sonucu gösterildi.

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024