TSE, BÖLGEMİZDEKİ ÜLKELERE LİDERLİK EDİYOR - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

TSE, BÖLGEMİZDEKİ ÜLKELERE LİDERLİK EDİYOR

TSE, BÖLGEMİZDEKİ ÜLKELERE LİDERLİK EDİYOR
Yayınlama: 31 Mayıs 2022 Salı
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TSE‘nin standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında biriktirdiği tecrübeyle hem bölgemizdeki ülkelere hem de İslam dünyasına liderlik ettiğini kaydederek, “Bizim nihai amacımız, TSE’yi uluslararası camiada daha fazla tercih edilen öncü bir kuruluş haline getirmek.“ dedi.

Bakan Varank, Türk Standardları Enstitüsü’nün (TSE) 61’inci Olağan Genel Kurul Toplantısına katıldı. Buradaki konuşmasında, TSE‘nin, sanayicinin ve üreticinin küresel pazarlardaki rekabet gücünü artıran yüz akı bir kurum olduğunu belirten Varank, şunları söyledi:

ÜRETİM ALT YAPISI: 68 yıla dayanan köklü geçmişiyle TSE, Türkiye’nin her geçen gün güçlenen ve çeşitlenen üretim alt yapısına yeni ufuklar sunma misyonunu sürdürüyor. Bu anlamda katma değerli ve yenilik odaklı üretim anlayışıyla ortaya koyduğumuz Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuza TSE’nin tecrübesi ve yetkinliğiyle verdiği ve vereceği katkı çok kıymetlidir.

YÜKSEK PERFORMANS: Üretim ve ihracatta kırdığımız rekorlar, ekonomik büyüme de elde ettiğimiz yüksek performans hepinizin malumu. Bu başarıları sürekli hale getirmek ve daha da ileriye taşımak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımızla topyekûn, ortak akılla hareket ediyoruz.

GLOBAL PAZAR: Bu noktada kritik rol oynayan kurumlarımızdan biri de takdir edersiniz ki Türk Standardları Enstitüsü. Enstitü, bir yandan geliştirdiği standartlarla sanayicilerimizin global pazarlara erişmesini sağlıyor. Diğer yandan da ülkemizde ihtiyaç duyulan tüm belgelendirme, muayene-gözetim, test-laboratuvar ve eğitim hizmetlerini yerine getiriyor.

20 BİN ÜRÜN BELGESİ: Sadece 2021 yılında TSE; 20 bin ürün belgesi, 9 bin sistem belgesi düzenledi. Periyodik muayeneler, endüstriyel, çevresel, yükleme gözetim hizmetleri ile hizmet yeri belgelendirme dâhil olmak üzere 229 bin belge ve rapor hazırladı. İthalatta uygunluk denetimlerinde 42 bin başvuruyu sonuçlandırdı. 21 bin deney raporu ve 27 bin kalibrasyon raporu hazırladı.

REFERANS JELATİN: TÜBİTAK iş birliğiyle Türk-İslam coğrafyasında ilk defa bir Ar-Ge ürünü olarak helal gıda analizleri için referans jelatin geliştirildi. Bilişim teknolojileri alanında Beyaz Şapkalı Hacker-Sızma Testi Uzmanı Eğitimleri kapsamında yaklaşık bin kişiye uzmanlık sertifikası düzenlendi.

AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ: Bildiğiniz üzere, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali Projesiyle ülkemizin sürekli artan enerji talebinin güvenli bir şekilde karşılanması noktasında büyük bir adım attık. Tabi, bu süreçte bizim en temel önceliklerimizden biri yerli sanayimizin bu devasa projeye azami katkı sunmasıydı.

SERTİFİKASYON: Bu amaçla gerekli girişimleri yaptık, TSE’nin santralde kullanılacak ekipman ve malzemelerin sertifikasyonu konusunda yetkilendirilmesini sağladık. Bu yetki sayesinde de yerli üreticilerimizi belgelendirerek ürünlerinin santral inşaatında kullanılabilmesinin önünü açtık. Şu anda; vanalar, borular, depolama tankları, donatı çelikleri başta olmak üzere birçok yapı malzemesi sanayicilerimizden temin ediliyor.

YERLİ ÜRÜN: Bugüne kadar projede 166 milyon dolar değerinde yerli ürün tedarik edildi. Proje tamamlandığında bu rakamın 1 milyar dolar civarında olacağını tahmin ediyoruz. Eğer enstitümüz bu alanda yetki almamış olsaydı emin olun bu ürünlerin tamamı ithal edilecekti. Ve üreticilerimiz de ülkemizde inşası gerçekleşen bu projeye hiçbir ürün tedariği yapamayacaklardı. İşte bu güzel örnek başlı başına TSE’nin sanayimiz için ne kadar önemli bir role sahip olduğunu gösteriyor.

STANDARDİZASYON VE UYGUNLUK: TSE, standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında biriktirdiği tecrübeyle hem bölgemizdeki ülkelere hem de İslam dünyasına liderlik ediyor. Tabi bizim nihai amacımız, TSE’yi uluslararası camiada daha fazla tercih edilen öncü bir kuruluş haline getirmek. TSE ne kadar güçlü olursa sanayicilerimiz de küresel pazarlarda o kadar rekabetçi olur. O yüzden, özellikle küresel rekabet koşullarının yeniden dizayn edildiği bu dönemde TSE’nin faaliyetlerine çok daha fazla önem veriyoruz.

HELAL BELGELENDİRME: Bunun yanında, helal belgelendirme konusu da TSE’yle ilgili olarak dikkat çekmek istediğim bir başka konu. Zira helal pazarını oluşturan; helal gıda, İslami finans, helal turizm, helal kozmetik gibi sektörlerdeki payımız ne yazık ki istediğimiz seviyede değil. Bunu geliştirmek üzere kolları sıvayan TSE, geçtiğimiz günlerde helal alanında görev yapacak kişilerin belgelendirilmesi noktasında Helal Akreditasyon Kurumu tarafından resmi olarak yetkilendirilen dünyadaki ilk kuruluş oldu.

İVME KAZANACAK: TSE’nin Helal Akreditasyon Kurumu ile koordineli bir şekilde yapmış olduğu bu çalışmalar inanıyorum ki yakın zamanda daha da ivme kazanacak.  Böylece helal ürün ve hizmet ticaretindeki gerçek potansiyelimizi ortaya çıkaracak ve küresel helal pazarındaki payımızı inşallah peyderpey artıracağız.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ EKOSİSTEMİ

TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin de “Dünya ekonomisine yön veren ülkelere bakıldığında bu ülkelerin standardizasyon faaliyetlerine büyük önem atfettiği açık bir biçimde ortadadır. Sanayimizi güçlü ve sürdürülebilir kılmak için birçok alanda strateji oluşturan Enstitümüz de sanayi ve teknoloji ekosistemimizin gelişimine standardizasyon boyutuyla önemli katkılar sağlıyor.“ ifadelerini kullandı.

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024