MOBİLİTE ALANINDA 31 PROJEYE DESTEK - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

MOBİLİTE ALANINDA 31 PROJEYE DESTEK

MOBİLİTE ALANINDA 31 PROJEYE DESTEK
Yayınlama: 10 Mayıs 2022 Salı
A+
A-

Kritik teknolojileri yerli ve milli imkanlarla geliştirmeyi hedefleyen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile mobilite alanında 31 yeni proje desteklenecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Hamle Programı’nın Mobilite Çağrısı’nın sonuçlarını açıkladı.

Desteklenecek 31 projenin Türkiye’ye büyük kazanımlar sağlayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “3 buçuk milyar sabit yatırımla 161 milyon lira Ar-Ge harcaması yapılacak.” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kimya, eczacılık, elektronik gibi sektörlerle Hamle Programı’nı genişleteceklerini açıklayarak “Türkiye’yi kritik teknolojilerin pazarı yerine üreticisi haline getireceğiz.” diye konuştu.

102 PROJE DEĞERLENDİRİLDİ

Türkiye’nin teknoloji düzeyi yüksek alanlarda cari açık verdiği ürünleri yerlileştirme hedefiyle yola çıkan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nda 2021 yılında açılan ilk çağrı olan Mobilite Çağrısı’nda değerlendirme süreci tamamlandı. 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile On Birinci Kalkınma Planı hedefleri doğrultusunda hazırlanan Mobilite Çağrısı’nda değerlendirme sürecinin ardından 102 proje için karar verildi.

PROJELERİN BÜYÜKLÜĞÜ 3,6 MİLYAR LİRA

Bağımsız değerlendirme firmalarının yerinde ziyareti, komisyon ve komite incelemeleri sonrasında Ar-Ge ve üretime yönelik yatırım harcamaları içeren 31 projenin toplam büyüklüğü 3,6 milyar lira düzeyinde oluştu.

MÜSİAD TÖRENİNDE AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MÜSİAD 32. Kuruluş Yıl Dönümü Programı ve Geleneksel MÜSİAD Türkiye’nin Gücü Ödülleri töreninde Mobilite Çağrısı kapsamında desteklenecek projelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Atatürk Kültür Merkezi’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katılımıyla düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

KATMA DEĞERLİ VE YENİLİK ODAKLI: Türkiye’yi 2023 hedeflerine taşıyacak, 2053 vizyonuna kilitleyecek yolun katma değerli ve yenilik odaklı üretimden geçtiğinin çok iyi farkındayız. Bu amaçla başlatmış olduğumuz Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımızı, hamdolsun, yeni alanlara teşmil ederek bütün bu alanlarda başarıya kilitlenmiş vaziyetteyiz. Ar-Ge’sini ve üretimini ülkemizde gerçekleştireceğimiz, diğer bir deyişle yerlileştireceğimiz 919 yüksek teknolojili ürün belirledik.

3 BUÇUK MİLYAR LİRALIK SABİT YATIRIM: Hamle Programının Mobilite Çağrısı kapsamında yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonucunda, Türkiye’ye büyük kazanımlar sağlayacak 31 projenin desteklenmesine karar verildi. Bu projeler için 3,5 milyar lira sabit yatırım ile 161 milyon lira Ar-Ge harcaması yapılacak. İleri sürüş destek sisteminden akıllı kamera sistemine, elektrikli araçların batarya taşıyıcılarından yenilikçi teknolojiye sahip hafifletilmiş parçalara kadar pek çok ürünü yerli imkanlarla üretmeyi hedefliyoruz.

KRİTİK TEKNOLOJİLERİN PAZARI: İnşallah önümüzdeki dönemde bu kapsama kimya, eczacılık, elektronik gibi yüksek teknolojili diğer sektörleri de ekleyerek, Hamle Programımızı genişletmeyi sürdüreceğiz. Böylece Türkiye’yi, kritik teknolojilerin pazarı yerine üreticisi haline getirme idealimizi sizlerin de desteğiyle adım adam gerçeğe dönüştüreceğiz.

TÜRKİYE’NİN GÜCÜ ÖDÜLLERİ

Törende 9 kategoride verilen Türkiye’nin Gücü ödülleri sahiplerini buldu. Türkiye’nin Gücü ödülü MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a takdim edildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, da Üretimin Gücü ödülünü, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’ya verdi.

HAMLE PROGRAMI NEDİR?

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, teknoloji seviyesi yüksek veya yoğun dış ticaret açığı verilen ürünlerin yerli imkân ve kabiliyetlerle üretilmesi amacıyla hayata geçirildi. Katma değerli üretimin arttırılmasını hedefleyen program ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK, KOSGEB gibi bağlı ve ilgili kuruluşlar tarafından verilen destekler tek pencereden yönetiliyor.

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024