TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil: Milli Muharip Uçak 2022’de bitecek - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil: Milli Muharip Uçak 2022’de bitecek

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil: Milli Muharip Uçak 2022’de bitecek
Yayınlama: 11 Kasım 2021 Perşembe
A+
A-

Türk Havacılık-Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, katıldığı canlı yayında Milli Muharip Uçağı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Milli savaş uçağının hangardan çıkacağı tarihi açıklayan Kotil, 'Bu uçak 18 Mart 2023'te motorunu çalıştıracak. Gelecek sene 2022'de bitecek.' dedi.

Temel Kotil, üzerinde çalıştıkları uçağın F16'lardan kıyaslanmayacak kadar üstün olduğunu, üzerindeki mühimmatın gövdenin içinde olmasından dolayı radarlara görünmeyeceğini belirtirken uçağın ABD'nin dünyada hiçbir ülkeye satmadığı F35'in de üstünde olan F22'ye yakın teknik özelliklere sahip olacağını söyledi. 

DÜNYADAKİ İLK BEŞ ÜLKEDEN BİRİ TÜRKİYE OLACAK

Kotil üzerinde çalıştıkları uçağın bir benzerini Çin, Rusya ve ABD ile Japonya'nın yaptığını, Türkiye'nin de 2022'de uçağı hangardan çıkarması halinde de bu alanda ilk 5 ülke arasına gireceğine dikkat çekti. 

MİLLİ MUHARİP UÇAKTAKİ YAZILIM ALTYAPISI 

Uçağın hangardan çıktıktan sonra  havacılıktaki kural gereği  2 yıl yer, 3 yıl da hava testlerinin süreceğini ve ondan sonra seri üretimine geçeceğini anlatan Kotil, 2028'den itibaren de  uçağa takılacak yerli uçak motorunun da üretimine başlayacaklarını söyledi. Uçağın Milli Muharip Uçak olması dolayısı ile bilgisayarlarını TÜBİTAK Bilgem yaptığını anlatan Kotil " ASELSAN'la radar, pilotun kaskı hiçbir ülke Türkiye'ye vermez, ASELSAN yapıyor. Proje 5 milyon satırlık yazılımla gerçekleşiyor. Pilot  bir küre içinde tüm dünyayı görüyor.  bir ihbar geldiğinde radarlar görmeden hedefi vurması demek. Bu f35 gibi uçakların teknolojini çok geride bırakan bir sistem. İlk uçuş yapılsa bile işimiz bitmeyecek. " dedi. 

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024