TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI ALANDA LOJİSTİK GÜCÜ BTK HATTI 4. YILINI TAMAMLADI - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI ALANDA LOJİSTİK GÜCÜ BTK HATTI 4. YILINI TAMAMLADI

TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI ALANDA LOJİSTİK GÜCÜ BTK HATTI 4. YILINI TAMAMLADI
Yayınlama: 9 Kasım 2021 Salı
A+
A-

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin uluslararası alandaki lojistik gücü BTK Demiryolu Hattı'nın 30 Ekim itibarıyla 4'üncü yılını tamamladığını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Orta Koridor’un en önemli halkalarından Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı’ndan bugüne kadar 1 milyon 360 bin ton yük taşındığını, hedefin orta vadede yıllık 3,2 milyon ton olduğunu bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin uluslararası alandaki lojistik gücü BTK Demiryolu Hattı'nın 30 Ekim itibarıyla 4'üncü yılını tamamladığını söyledi.

Hatta ilişkin bilgi veren Karaismailoğlu: "Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan iş birliğiyle 30 Ekim 2017'de BTK Demiryolu Hattı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve bölge ülkelerinin yöneticileri tarafından işletmeye açıldı. Toplam 829 kilometre uzunluğundaki hattın 504 kilometresi Azerbaycan, 246 kilometresi Gürcistan ve 79 kilometresi Türkiye sınırlarında yer alıyor." dedi.

Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'a uluslararası ulaşımda avantajlı konum sağlayan hattın, Orta Koridor'un da önemli bir halkasını oluşturduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, şöyle konuştu: “Hat, Marmaray ile beraber Çin ile Avrupa arasında kesintisiz demiryolu ulaşımına olanak sağlıyor. Demiryolu taşımacılığının getireceği güvenli ve ekonomik taşıma modeli, Avrasya Bölgesi'ndeki ülkelerin ticaret hacimlerinin artmasına ve zenginleşmesine katkıda bulunuyor. Hattan orta vadede 3,2 milyon ton, uzun vadede 6,5 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. TCDD Taşımacılık, 30 Ekim itibarıyla 4'üncü yılını dolduran BTK Demiryolu Hattı üzerinden Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan ve Çin'e blok trenlerle yük taşımacılığı gerçekleştiriyor."

"Uluslararası İş Birlikleriyle Etki Alanı Genişliyor"

BTK Demiryolu ile ilk ticari taşımanın 30 Ekim 2017'de Kazakistan-Türkiye hattında 4 bin 700 kilometrelik mesafede başladığını anımsatan Karaismailoğlu: "Demiryolu hattında Türkiye'den Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Rusya ve Çin'e inşaat malzemesi, demir cevheri, manganez, boraks, beyaz eşya, gıda maddesi, temizlik ürünleri, mermer, MDF, soya küspesi, yaş sebze ve meyve gönderilirken ülkemize tahıl, hububat, yem, ceviz, silikon, kâğıt, rulo sac, bakır katot, çinko, gübre, kimyasal ürünler, elektronik eşya taşınıyor. BTK Demiryolu Hattı kullanılarak 31 Ekim itibarıyla toplam 1 milyon 360 bin ton brüt yüke ulaşan taşıma rakamları, bölgenin uluslararası önemi sayesinde hızla artış gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Karaismailoğlu, Türkiye'nin lider demiryolu işletmecisi TCDD Taşımacılık AŞ'nin 15 Şubat 2018'de Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Güzergâhı Birliğine (TITR) üye olmasıyla BTK Demiryolu Hattı'nın etki alanının daha da genişlediğine dikkati çekerek, TCDD Taşımacılık AŞ'nin Nisan 2016'dan itibaren dâhil olduğu Ortak Transit Sözleşmesi ve Gümrük Kanunu hükümleri doğrultusunda ortak ve ulusal transit rejimlerinde demiryoluyla basitleştirilmiş usulde taşıma yapma yetkisi aldığını dile getirdi.

Yaklaşık 50 konteynerlik 1 treninin sınır geçiş işlemlerinin elektronik entegrasyonla gümrük idaresine gitmeden 15 ila 20 dakika arasında gerçekleştirilebilmesini sağlayan sistemin ticarette hız ve verimliliği beraberinde getirdiğini vurgulayan Karaismailoğlu, Türkiye'den Rusya'nın başkenti Moskova'ya giden beyaz eşya yüklü ilk ihracat blok konteyner treninin 29 Ocak'ta Ankara'da düzenlenen törenle uğurlandığını anımsattı.

"Çin-Türkiye Hattındaki Seyir Süresinin 10 Güne Düşürülmesi Bekleniyor"

Asrın Projesi Marmaray'ın yalnızca yolcu taşımacılığının değil, yük taşımacılığının da önemli ayaklarından biri olduğunu belirten Karaismailoğlu, şunları kaydetti: "BTK Demiryolu Hattı'nı Orta Koridor üzerinden destekleyen Marmaray ile 2020 yılı başından itibaren (tehlikeli madde taşımaları hariç) yük trenlerinin, Asya ve Avrupa arasındaki geçişi gerçekleştiriliyor. Marmaray'dan yük treni geçmeye başladığı 17 Nisan 2020'den bugüne kadar Avrupa yönüne 688, Asya yönüne 613 olmak üzere toplam 1301 yük treni geçiş yaptı. Büyük çoğunluğu uluslararası olan yaklaşık 1,1 milyon ton yük Marmaray'dan geçerek taşındı. Orta Koridor ve BTK Demir İpek Yolu üzerinden Çin-Türkiye-Avrupa güzergahında başlatılan düzenli blok konteyner tren taşımaları, hız kesmeden devam ediyor. Türkiye-Çin hattında blok tren konteyner taşımaları ülkemizin farklı noktalarından sürüyor."

Çin-Türkiye hattında Orta Koridor ve BTK Demiryolu Hattı üzerinden düzenli seferleri devam eden blok konteyner trenlerinde hedefin kısa vadede yıllık 100 blok tren, orta vadede yıllık 200 blok tren işletmek olduğu bilgisini veren Karaismailoğlu, uzun vadede ise Orta Koridor ve BTK güzergâhından yılda 1500 blok tren işletilmesi ve Çin ile Türkiye arasındaki toplam seyir süresinin 10 güne düşürülmesinin beklendiğini bildirdi.

Karaismailoğlu, uluslararası alanda lojistik güce güç katmak için BTK Demiryolu ve Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Güzergâhı üzerinden Çin-Türkiye-Avrupa hattında demiryolu yük taşımacılığının düzenli hale getirilerek karşılıklı daha da artırılması ve Türkiye'den Çin'e yapılan ihracat taşımalarında da bu yolun kullanılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024