“Akıllı tarım sektörü 5 yılda iki kat büyüyecek” - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

“Akıllı tarım sektörü 5 yılda iki kat büyüyecek”

“Akıllı tarım sektörü 5 yılda iki kat büyüyecek”
Yayınlama: 31 Ekim 2021 Pazar
A+
A-



Dünya nüfusu hızla artarken gıda tedariğine ihtiyaç da artıyor. Aynı zamanda tarımsal üretimi tetikleyecek bu döngü, tarımsal üretimde su gibi doğal kaynakların verimli kullanımı ile mümkün. Sektördeki değişimi değerlendiren Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, “Dünya akıllı tarım pazarının değerinin önümüzdeki 5 yıl içerisinde iki kat büyümesi bekleniyor” dedi.

Dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 10 milyara ulaşacağı beklentisinin aynı zamanda tarım ve gıda tedariği krizine de yol açabileceği belirtiliyor.

Günümüzde 8 milyara yaklaşan dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyara ulaşması bekleniyor. Nüfus artışına bağlı olarak tarım ve gıda ürünlerine talebin artacağı ve bunun karşılanabilmesi için aynı zamanda üretimin de artacağı ifade ediliyor.

Uzmanlara göre, günümüzde hissedilen küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkileri göz önüne alındığında üretim araç ve teknolojilerinin daha verimli kullanılabilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından hazırlanan ‘Tarımda Teknoloji Dönemi’ başlıklı rapora göre iklim değişikliği su varlıklarının üzerindeki etkisini artıracak ve tarımsal alanda su kullanım verimliliğinin acil bir şekilde artırılması gerekiyor. Resmi kaynaklara göre toplam tarımsal arazinin yaklaşık 6.5 milyon hektarında sulama yapılmaktadır. Bu alanın ancak yüzde 20 seviyesi modern basınçlı sulama yöntemleri ile sulanabiliyor. Bunun sonucunda da kısıtlı olan su kaynakları verimsiz kullanılıyor ve bu da ekonomik ve ekolojik sonuçlar doğuruyor.

“Akıllı basınçlı sulama yöntemlerine geçilmeli”
Tarımsal sulamada modern ve basınçlı sulama yöntemlerine geçilmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekilen raporda “Tarımsal sulamada 2030’a kadar sulanan arazinin tamamında modern ve akıllı basınçlı sulama yöntemlerine geçilmeli, açık kanal cazibeli (yerçekimli) sulama sonlandırılmalı ve yeni açılacak tüm sulama alanlarının akıllı ve verimli yöntemlerle sulanması sağlanmalıdır” denildi.

5 yılda iki kat artacak
Tarım ve gıda sektörlerindeki büyümeye ilişkin görüş bildiren Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, “Dünya bir an önce akıllı tarıma geçmeli. Hem iklim değişikliği hem de nüfusa paralel artan talep tarımsal üretimde modern yöntemlerin kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Tarım için en önemli şey kıt su kaynaklarının en verimli şekilde kullanılabilmesidir. Bu da ancak teknolojiyle yapılabilir. Akıllı tarım için gerekli teknoloji ise bugünün ve önümüzdeki yılların önemli sektörü haline gelebilir. Akıllı Tarım Piyasa Araştırması’na göre, 2020 yılında, 25 milyar doları geçen dünya akıllı tarım pazarının değerinin önümüzdeki 5 yıl içerisinde iki kat değerlenmesi beklenmektedir” diye konuştu.

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024