İşte Türkiye’nin yeni süper lazer silahı! ABD bile şaşırdı - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

İşte Türkiye’nin yeni süper lazer silahı! ABD bile şaşırdı

İşte Türkiye’nin yeni süper lazer silahı! ABD bile şaşırdı
Yayınlama: 24 Ağustos 2021 Salı
A+
A-

Meteksan Savunma, düşman füzelerini lazer teknolojisiyle etkisiz hale getirecek Nazar Sistemi'ni İDEF 2021 fuarında sergiledi.

Nazar sistemi, yönlendirilmiş lazer kamaştırma ve fonksiyonel imha teknikleriyle elektro-optik ve kızılötesi arayıcı başlıklara sahip füzeleri Soft-Kill kabiliyeyi ile etkisiz hale getiriyor.

Türkiye'nin savunma sanayinde geldiği noktayı gösteren en iyi örneklerinden olan Nazar sistemi,  askeri üs ve tesisler ile Deniz Kuvvetlerinin önemli platformlarının elektro-optik ve kızılötesi arayıcı başlığa sahip füzelere karşı korunması sağlayacak.

Meteksan'ın geliştirdiği sistem dünyada sadece süper güçlerin elinde bulunan bir silah olarak dikkat çekiyor. Sadece birkaç ülkenin elinde bulunan sistemlerin adeti ise bir elin parmağını çekmeyecek adette.

Dünyada oldukça nadir olan bu sistemin 10 yıl içerisinde büyük bir değer yaratması ve dünya pazarında önemli bir ihracat kapısı olması bekleniyor.

İDEF fuarının en dikkat çeken ürünlerinden bir olan Nazar sistemi hakkında Haber7.com'a bilgi veren Meteksan Genel Müdür Yardımcısı Özgür Cankara,  “Son zamanlarda elektro optik ve kızıl ötesi arayıcı başlığa sahip füzeler hem stratejik tesislerimizi hem de platformlarımızı tehdit etmeye başladı. Bu dünyada büyük bir tehdit haline gelmeye başladı. Biz bu anlamda yepyeni bir teknoloji kullanmaya başladık. Lazer teknolojilerini karşı tedbir olarak kullanan sayılı ülkelerden birisiyiz. Proje 2016 yılında başladı. Safhalar halinde devam ediyor. Nasıl çalışıyor? Arayıcı başlığa sahip füzeleri önce tespit ediyoruz daha sonra uygun dalga boyunda bir lazer kaynağıyla bu füzeyi aydınlatıyoruz. Bu aydınlatma sırasında kedi gözü efekti dediğimiz bir parlama oluyor. Biz bunları kendimiz göremesek de Nazar Sisteminin üzerindeki kameralar ile tespit edebiliyoruz. Parlamayı takip ediyoruz bir taraftan da uygun bir modülasyonda yönlendirilmiş bir lazer kaynağıyla arayıcı başlığı kamaştırıyoruz. Arayıcı başlık hedefi göremez hale geliyor bundan sonra da tehdit olmaktan çıkıyor.” dedi.

Projenin şu an itibariyle kara kısmının tamamlandığını açıklayan Cankara “Bu mobil bir sistem. İstenilen mevkiye taşındıktan sonra kendisi otomatik olarak çalışmaya başlayabiliyor. Bir de deniz versiyonunu yapacağız. Deniz platformlarının üzerine bu sistemi koyacağız ve o platformları da bu tür füzelere karşı korumaya başlayacağız. Bu teknolojileri çok yeni kullanan ülkelerden bir tanesiyiz o yüzden çok etkin bir teknoloji. Sadece savaş zamanı değil barış zamanında da kullanılabilecek” açıklamasında bulundu.

�� NAZAR TANITILIR TANITILMAZ ABD'NİN DİKKATİNİ ÇEKTİ
Türkiye'nin son dönemde geliştirdiği ve dünyanın da üzerinde durduğu lazer sistemleri tanıtılır tanıtılmaz ABD'nin gündemindeki yerini aldı. İlk kez İEDF'te sergilenen NAZAR sistemi, Amerikan Defence Blog tarafından markaja alındı. Füzelerin korkulu rüyası diyerek Nazar sisteminden övgüyle bahseden Defence Blog, füzelerin havada imha edilmesi adına uzun mesafede etkili bir savunma silahı olduğuna dikkat çekti.


Sunum: Gamze Türk
Kurgu: Hüseyin Biçe
Grafik – Konsept: İsmail Coşkun
Metin Yazarı: Fuat Öner
Kamera: Cenk Şenoğlu

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ;
Instagram: https://www.instagram.com/haber7com/
Twitter: https://twitter.com/Haber7
Facebook: https://www.facebook.com/haber7/

#meteksan #meteksannazar #yerlilazersilahı

 

'

Gönderen: esgundem



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024