Konkordato Nedir? - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

Konkordato Nedir?

Konkordato Nedir?
Yayınlama: 24 Ağustos 2021 Salı
A+
A-

Borçlunun, mahkeme denetimi altında alacaklı kişiler ya da şirket ile anlaşabilme durumudur. İki ya da daha fazla taraf arasında bir tür anlaşma şeklidir.  Konkordato, İcra ve İflas Kanunu’nda düzenlenmiştir. Hem mali durumu kötü olan borçluyu hem de alacaklı tarafı korumayı amaçlar. Borçlu ve alacaklı taraf konkordato konusunda anlaşma sağlarlarsa, borçlu konkordatoda öngörülen sözleşmeye uyarak borcunu ödeyip, borçlarını temize çeker. Bu nedenle konkordato, borçlu ve alacaklı kişiler arasında borçları yeniden yapılandırma anlaşması olarak da tanımlanabilir.

Konkordato, bazı alacaklıların konkordatoya katılmayı kabul etmeseler bile onları da bağlayıcı bir anlaşma şeklidir. Bu nedenden dolayı konkordato olabilmesi için iki farklı alacaklı ve borç miktarı üzerinden anlaşma sağlanması gerekir.

Olağan Konkordato

Borcunu vade tarihinde ödeyemeyen ya da ödeme tehlikesi olan borçlu, vade istemek veya borçlarını indirimli ödemek için konkordato isteyebilir. Olası bir iflas durumunda alacaklı taraf haklı gösterecek bir dilekçe ile borçlu konkordato talebinde bulunabilir. Tutulması gereken defterlerin durumunu gösteren bir liste çıkarılarak mahkemeye sunulur. 

Konkordato Talebine Eklenecek Belgeler Nelerdir?

Borçlu taraf, konkordatoya aşağıdaki belgeleri eklemelidir:

●     Borçlu tarafın borcunu hangi oranda ve hangi vadede ödeyebileceği, borçlunun mevcutta olan malını satıp satmayacağını gösteren ön proje sunması gerekmektedir.

●     Borçlunun mal varlığını gösterebilmek için ihtiyacı olan belgeler şunlardır: Borçlunun defter tutma sorumluluğu varsa Türk Ticaret Kanunu’na göre hazırlanmış bilanço, gelir tablosu, nakit para akışını gösteren tablo ve güncel satış fiyatlarının listesi.

Gerekli olan bu belgeler, başvuru tarihinden en geç 45 gün öncesine ait olmalıdır. Borçlu, konkordato sürecinde mahkeme tarafından istenecek diğer belgeleri de sunmalıdır.

Kimler Konkordatoya Başvurabilir?

İcra ve İflas Kanunu’na göre ilgili hükümde bulunan herhangi bir borçlu, konkordatoya başvurabilir.

İhtiyaç anınızda yanınızda olacak ceza avukatı danışmanlığı için https://acasoy.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

'

Gönderen: esgundem



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024