TÜRKİYE GİRİŞİM EKOSİSTEMİ 2021 2. ÇEYREK KONFERANSI - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

TÜRKİYE GİRİŞİM EKOSİSTEMİ 2021 2. ÇEYREK KONFERANSI

TÜRKİYE GİRİŞİM EKOSİSTEMİ 2021 2. ÇEYREK KONFERANSI
Yayınlama: 14 Temmuz 2021 Çarşamba
A+
A-

Sanayi ve Teknoloj Bakanı Mustafa Varank, yılın ikinci çeyreğinde Türkiye'den 63 girişimin 746 milyon dolarlık yatırım aldığını belirterek, "Bu performansla ülkemiz, Finlandiya, Norveç, Avusturya, Danimarka, İrlanda, İtalya, Belçika gibi birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı." dedi.

Bakan Varank, çevrim içi olarak gerçekleştirilen "Türkiye Girişim Ekosistemi 2021 2. Çeyrek Konferansı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geçen yıl Peak Games ile ilk "unicorn"unu Türkiye'deki deyimiyle "Turcorn"unu çıkardığını ve sahip olduğu potansiyeli tüm dünyaya gösterdiğini anımsattı. Bu başarının bir tesadüf olmadığının bu yıl başında Getir ve Dream Games'in yeni "Turcorn"lar olarak ortaya çıkmasıyla ispatlandığını dile getiren Varank, "2023'e kadar en az 10 Turcorn çıkarma hedefi" doğrultusunda daha gidilecek yol olduğunu söyledi.

GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ

Girişimcilik ekosisteminin 2021'in 2'nci çeyreğinde gösterdiği performansın bunu doğruladığına dikkati çekerek, "2021 yılı ikinci çeyreğinde, sadece son 3 aylık dönemde, Türkiye'den 63 girişimimiz 746 milyon dolarlık yatırım aldı. Bu performansla ülkemiz, Finlandiya, Norveç, Avusturya, Danimarka, İrlanda, İtalya, Belçika gibi birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı. Yılın ilk 6 ayına baktığımızda ise ülkemizden 129 girişimin 1,3 milyar dolarlık bir yatırım hacmine ulaştığını görüyoruz." şeklinde konuştu.

KRİTİK TEKNOLOJİLERİN ÜRETİCİSİ

Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'nde de girişimcilik için ayrı bir başlık oluşturduklarını hatırlatan Varank, Türkiye'yi kritik teknolojilerin pazarı değil üreticisi konumuna getirecek kapsamlı politikaları bu stratejinin çatısı altında uyguladıklarını anlattı.

TGB SAYISINI 88’E ÇIKARDIK

Varank, girişimcilik sürecinin her aşamasını hızlandıracak altyapıları ve ihtiyaç duyulan destekleri sağladıklarını belirtti. Varank, kurdukları teknoloji geliştirme bölgeleri (TGB) ve kuluçka merkezleri gibi yapıların yenilikçi iş fikirlerinin hayata geçirilmesinde etkinlikleriyle göz doldurduğunu vurguladı. 2002'de sadece 5 olan teknoloji geliştirme bölgesi sayısını 88'e çıkardıklarını bildiren Varank, teknoparkların sayısız başarı hikayelerine ev sahipliği yaptığını anlattı.

GİRİŞİM SERMAYESİ FONLARI

Bakan Varank, girişim sermayesi fonlarının girişimcilik ekosistemi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, "Oluşturduğumuz fonların da başında TechInvesTR geliyor. TÜBİTAK ile Hazine ve Maliye Bakanlığı iş birliğinde geliştirdiğimiz programda, bir 'fonların fonu 'mekanizması oluşturduk. Bu fon aracılığıyla Türkiye’de yatırım yapacak 5 girişim sermayesi fonuna katkıda bulunacağız. Bu sayede yaklaşık 1,7 milyar lira fon büyüklüğüne ulaşılmasını ve yaklaşık 150 teknoloji tabanlı erken aşama girişime yatırım yapılmasını öngörüyoruz." diye konuştu.

300 MİLYON LİRAYA YAKIN DESTEK

Kalkınma Ajansları, TÜBİTAK ve KOSGEB üzerinden de girişimcilere destek verdiklerini dile getiren Varank, "TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimci Programı (BİGG) programı kapsamında bugüne kadar 12 çağrı açtık ve 35 binin üzerinde iş fikri başvurusu aldık. 4 bin 500 iş fikrini iş planına dönüşerek ikinci aşama panellerinde değerlendirdik. Bunlardan 1500 tanesi destek almaya hak kazanarak teknogirişim firmalarını kurdular. Bu firmalara sağladığımız destek miktarı 300 milyon liraya yaklaştı." ifadelerini kullandı.

Varank, girişimcilere sağladıkları destekler için "http://www.yatirimadestek.gov.tr/" adresi üzerinden bilgi alınabileceğini belirtti.

ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERECEĞİZ

Girişimciliğe yönelik regülasyonların önemine işaret eden Varank, "Mevzuat anlamında, sektörle de sıkça görüştüm, Türkiye'deki mevzuatın yeterince liberal ve yatırımcıyı koruyan bir mevzuatımız olduğunu söylüyorlar ama biz şu anlamda da açık çek veriyoruz. Eğer Türkiye'de regülasyon, mevzuat anlamında bir sıkıntı olduğunu görüyorsanız lütfen bize söyleyin. Biz Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nda STK ve özel sektörle beraber çalışıyoruz. Biz bütün konuları masaya yatırıp Türkiye'yi diğer ülkelerin önüne geçirebilecek mevzuatları hazırlamaya ve Türkiye'de bu ortamı oluşturmaya hazırız. Biz elimizden gelen desteği vereceğiz." diye konuştu.

GETİR’İN KURUCUSU SALUR’A “GİRİŞİM SERMAYESİ FONU” SORUSU

Bakan Varank, etkinliğe katılan Getir Kurucusu Nazım Salur'a da yeni girişimcilere destek olmak için neler yaptığını ve girişim sermayesi fonu kurmayı düşünüp düşünmediğini sordu.

Salur da Bakan Varank'a "Bu bizim Türk toplumuna, bu topraklara borcumuz. Sadece zamanlamasını doğru yapmamız lazım. Getir'in işleri ile alakalı Start up'lara yatırım yapmaya başladık. Önümüzdeki yıllarda bir miktar fon oluşturarak öncülük edersek birçok eşimiz dostumuz da 'Biz de fona yatırım yaparız' diyor. Burada birkaç yüz milyon dolarlık fon oluşturabileceğimizi düşünüyorum. Bunu doğru zamanda yapmamız lazım. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde benim de böyle bir niyetim var. " yanıtını verdi.

 

'

Gönderen: esgundem



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024