İŞ GÜCÜ İÇİN DÜNYA EKONOMİK FORUMUNDAN İŞ BİRLİĞİ - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

İŞ GÜCÜ İÇİN DÜNYA EKONOMİK FORUMUNDAN İŞ BİRLİĞİ

İŞ GÜCÜ İÇİN DÜNYA EKONOMİK FORUMUNDAN İŞ BİRLİĞİ
Yayınlama: 1 Temmuz 2021 Perşembe
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) öncülüğünde, İstanbul Kalkınma Ajansı koordinasyonunda yürütülen “Beceri Farklarının Kapatılması Hızlandırma Programı”nın açılış toplantısına katıldı.

Bakan Varank, buradaki konuşmasında, “dijital” kavramının çağın ve yaşanılan dönüşüm sürecinin merkezine oturduğunu belirterek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının da etkisiyle çalışma biçimi, iş ortamı ve kullanılan teknolojilerde büyük değişimler yaşandığını söyledi. Varank, yeni iş alanlarının da ortaya çıkmasıyla mevcuttaki beceri ve yetenek setlerinin gelecek dönemin ihtiyaçlarına karşılık veremeyeceğine işaret ederek, “Bu dönüşüm çağının içine doğmuş ve 'Z kuşağı' olarak tabir edilen gençlerimizin de iş hayatına dahil olma süreçleri yaklaşıyor. Bu durum karşısında, iş gücümüzü, doğru beceri ve yeteneklere yani geleceğin işlerine, mesleklerine yönlendirmeliyiz. Çevik yaklaşım gibi alanlara, farklı çalışma ve öğrenme modellerine daha fazla yoğunlaşmalıyız.” diye konuştu.

TECRÜBE VE BİRİKİM

Bu kapsamda, WEF’in başlattığı “Beceri Açığının Azaltılması Hızlandırma Programı” girişimine Türkiye olarak katıldıklarını vurgulayan Varank, işletmelerin ihtiyaçlarına dayalı doğru politikaları geliştirip uygulayabilmek için kamu, iş ve sivil toplum dünyası olarak bir araya geldiklerini anlattı. Varank, bu sayede dünyadaki tecrübe ve birikimlerden, ülkelerin başarılı uygulama örneklerinden en üst seviyede faydalanacaklarını belirterek, sürecin yönetimini de bakanlar, WEF ve özel sektör yöneticilerinden oluşan İş Liderleri Grubu ile gerçekleştireceklerini bildirdi.

ULUSAL KOORDİNASYON

İstanbul Kalkınma Ajansının (İSTKA) programın ulusal koordinasyonunu sağlayacağı bilgisini veren Varank, “Çalışanlarımızın mevcut becerilerini geliştirmelerinin yanı sıra yeni beceriler kazanmalarına, iş alanı olmayan bireylere yeni iş alanlarında kabiliyetler kazandırıp istihdam edilmelerine yönelik çözümler geliştireceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

İLLE DE BEŞERİ SERMAYE

Varank, Türkiye’de 28 milyondan fazla kişinin aktif olarak iş gücüne katıldığını aktararak, “Avantajımız, dünyayla karşılaştırıldığında oldukça genç ve dinamik bir nüfusa sahip olmamız. Dolayısıyla işlerin ve becerilerin geleceğiyle ilgili fırsatları iyi okursak, iyi değerlendirebilirsek Türkiye'nin yarınları bugününden çok daha aydın olacaktır. Türkiye'nin geleceğinin üretimde, bu üretimi sırtlayacak gençlerimizde ve emekçilerimizde olduğunun bilincindeyiz. Buradan hareketle 'İlle de beşeri sermaye, ille de insan kaynağı' diyoruz. Sahip olduğumuz insan kaynağı potansiyelini, yeni dünya düzeninde ihtiyaç duyulan yetkinliklere göre geliştirmeliyiz.” şeklinde konuştu.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM

İnsan kaynağını geliştirmenin yanında dijital dönüşümün getirdiği rekabetçilik atmosferinden de maksimum düzeyde faydalandıklarını anlatan Varank, “Bu kapsamda, WEF'in 4'üncü Sanayi Devrimi için Küresel Merkezler Ağına katıldık. Dünyanın en büyük dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezi MEXT ile yöneticilere, mühendislere, uzmanlara ve saha çalışanlarına özel eğitim programları tasarlıyoruz. Sanayicimizin, mühendisimizin, tüm gençlerimizin bu dijital dönüşümü gerçek üretim ortamında tecrübe etmesini sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

ODAK NOKTAMIZ İNSAN

Bakan Varank, teknolojinin gelişmesine ve iş yapış şekillerinin değişmesine rağmen odak noktalarında her zaman insanın olacağını belirterek, “Bu devrimin kazananlarından olmak istiyorsak insanı dijitalleşmeye hazırlamak, dijitalleşmeyi ise insana değer katacak şekilde konumlandırmak durumundayız. İnsana yaraşır iş fırsatları oluşturmalı, değişen koşullara uyum sağlayabilen rekabetçi bir iş gücü piyasası geliştirmeliyiz. Emekçilerimizin daha eşit, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir dünyada kendilerine yer bulmalarını sağlamalıyız. Tüm bunları imkan ve tecrübelerimizi paylaşarak, iş ve güç birliği yaparak, hep birlikte başaracağız. Eksikliklerimizi birlikte tahlil edecek, hangi becerilere yatırım yapılması gerektiğine birlikte yanıt arayacağız.” dedi.

YENİ BECERİLER KAZANMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, “Gelişmeyi insani boyutlarda tasarlamak, çalışmayı insani ve beşeri gerçekliği unutmadan insan özgürlüğünü dikkate alarak tasarlamak mecburiyeti vardır. O zaman inanıyorum ki insanlar kendi potansiyellerini daha fazla geliştireceklerdir. Yeni beceriler kazanma arzusunu, motivasyonunu daha fazla hissedeceklerdir. Daha iyi bir dünyaya adım atmanın mümkün olduğunu bilen, birikime sahip olduğumuzu bilen bir yönetim anlayışıyla bu süreçlerin daha iyi yönetilebileceğini, yeni çalışma ilişkileri içerisinde insanların teknolojiyi daha insani amaçlarda kullanabileceğini ve sadece toplumsal eşitsizlikleri değil, küresel ölçekte yaşanan ülkeler arasında eşitsizliklere de daha iyi müdahale edebileceklerini ümit ediyorum.” ifadelerini kullandı.

30 AY SÜRECEK İŞ BİRLİĞİ

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, bakanlığın geçen yıl Sanayi ve Teknoloji ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlıkları, WEF program temsilcileriyle bir araya gelerek program üzerinde mutabakat sağladığını, programın 30 ay sürecek iş birliğine dayandığını bildirdi. Programın içeriğine değinen Selçuk, sertifika programlarıyla öğrencilerin, sosyal medya, programlama, dijital tasarım gibi çağın gerektirdiği alanlarda becerilerini geliştireceğini belirtti.

WEF Genel Müdürü Saadia Zahidi de toplantıya katılarak, bir konuşma yaptı.

 

'

Gönderen: esgundem



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024