Baskı Balata Değişimi - Eskişehir Haber

Eskişehir Ekonomi

Baskı Balata Değişimi

Baskı Balata Değişimi
Yayınlama: 14 Haziran 2021 Pazartesi
A+
A-

Bir aracınız varsa “baskı balatalar bitmiş” ya da “balataların değişmesi lazım” cümlelerini mutlaka duymuş olmalısınız. Peki, baskı balata nedir, balata niye biter ve balata bitince ne olur? 

ODD verilerine göre Türkiye’de her yıl çok yüksek bir oranda baskı balata kaynaklı araç arızası meydana geliyor. Türkiye araç parkının hızla eskidiği son bir kaç yılda ise bu türden kontrollerin önemi trafik güvenliği açısından da arttı. Baskı balata hakkında merak edilenleri uzmanlara sorduk. İşte bir araçta baskı balatanın çabuk bitmesinin nedenleri ve baskı balata değişimi hakkında diğer önemli bilgiler…

Baskı Balata Nedir?

Motorlu araçlarda fren balatası ve baskı balata olmak üzere iki tip balata bulunur. Baskı balatası, debriyaj pedalından aldığı enerjiyi vites kutusuna iletir ki vites değişimi sağlansın ve değişiklik tekerleklere yansısın. Yanlış viteste araç kullanmak, çok hızlı giderken ani vites değiştirmek gibi nedenlerle baskı balatalar hızlı yıpranır. Ancak en doğru sürüş tekniklerini uygulasanız da baskı balata ömrü bellidir. Ömrü dolan baskı balata değiştirilmelidir. Aksi halde vites geçişleri zorlaşır ve debriyaj da işlevini yapamaz hale gelir. Bunlar da sürüş güvenliği açısından çok önemli parçalar olduğu için baskı balata kaynaklı sorunların çözümü önemlidir. 

Baskı Balata Değişimi Nerede Yapılır?

Vakti gelince baskı balata değişiminin oto serviste uzman ellerde yapılması gerekir. Daha önce baskı balata değiştirmemiş biri, bu işi yapamaz. Deneyim ve teknik bilgi gerektiren bir iştir. Ayrıca baskı balata değişimi sırasında bazı özel araç ve aletlere gereksinim duyulur. Bu nedenle kendi başınıza baskı balata değişimi yapmanız önerilmez. 

Baskı Balatanın Ömrünü Kısaltan Sürücü Hataları

  • Aracın ani olarak hareket ettirilmesi 
  • Sürekli olarak yanlış vites kullanımı
  • Sıklıkla rampada yarım debriyaj yapmak
  • Uzun süre ağır yük taşımak 
  • Yanlış baskı balata montajı
  • Sürekli olarak yokuş yukarı araç kullanmak
  • Doğru vitesi seçememek ve sıklıkla yanlış viteste aracı kullanmak

 

 

'

Gönderen: esgundem



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024