TDV’den dev eser: Ebussuud tefsiri yayımlandı - Eskişehir Haber

Eskişehir Kültür-Sanat

TDV’den dev eser: Ebussuud tefsiri yayımlandı

TDV’den dev eser: Ebussuud tefsiri yayımlandı
Yayınlama: 19 Ekim 2021 Salı
A+
A-

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi, Şeyhülislam Ebussuud Efendi’nin tefsir tarihinde iz bırakan "İrşâdü’l-akli’s- selîm ilâ mezâya’l-Kitâbi’l-Kerîm" adlı eserini yayımladı.

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi (TDV-İSAM), Şeyhülislam Ebussuud Efendi’nin tefsir tarihinde iz bırakan "İrşâdü’l-akli’s- selîm ilâ mezâya’l-Kitâbi’l-Kerîm" adlı eserini yayımladı.

Şeyhülislâm Ebussuûd Efendi’nin (ö. 982/1574), tefsir tarihinde iz bırakan İrşâdü’l-akli’s- selîm ilâ mezâya’l-Kitâbi’l-Kerîm adlı eseri, Mehmet Taha Boyalık, Ahmet Aytep, Ziyaüddin el-Kaliş ve Muhammed İmâd el-Nabulsî tarafından ilk kez müellif nüshasından tahkik edilerek neşre hazırlandı ve "İkinci Klasik Dönem Projesi" kapsamında yayımlandı.

İç sayfa:

İrşâdü’l-akli’s-selîm ilâ mezâya’l-Kitâbi’l-Kerîm

Şeyhülislâm Ebussuûd Efendi (ö. 982/1574)

thk. Mehmet Taha Boyalık, Ahmet Aytep, Ziyaüddin el-Kaliş, Muhammed İmâd el-Nabulsî

TDV İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM), İslam medeniyetinin müteahhirîn dönemini ilmî ve fikrî boyutlarıyla incelemek üzere 2012 yılında başlattığı "İkinci Klasik Dönem Projesi" çerçevesinde İrşâdü’l-akli’s-selîm ilâ mezâya’l-Kitâbi’l-Kerîm adlı eserin tahkikli neşrini gerçekleştirdi.

Toplam 9 cilt, (5636 sayfa) olarak neşredilen eserin bir cildi müellife ve esere dair kapsamlı bir inceleme (dirase) ve fihristlerden oluşuyor.

Kanûnî Sultan Süleyman döneminde ve sonrasında 30 yıla yakın şeyhülislamlık yapan Ebussuûd Efendi’nin tefsiri, önde gelen dirayet tefsirleri arasında yer alıyor.

Eserin geçmişte yapılmış çeşitli baskıları ve neşirleri bulunmakla birlikte, ilk kez müellif nüshasından müellifin bini aşkın notuyla (minhüvât) birlikte, müellifin bütün kayıtları ve harekeleri korunarak İSAM tarafından gerçekleştirilen bu neşir, diğer neşirlerin eksikliklerini tamamlama ve hataları düzeltme yönüyle dikkat çekiyor.

Eser sert kapak ve prestij olmak üzere iki versiyon şeklinde İSAM yayınları ve TDV yayınları ortak yayını olarak okurun istifadesine sunuldu.

Türkçe jenerik, içindekiler, takdim ve önsöz için TIKLAYINIZ >>>

Daha Fazla >>>

 

Kaynak: Diyanet Haber
'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024