ESTÜ’DE “CUMHURİYETİN YARATICI NESİLLERİ” SERGİSİ - Eskişehir Haber

Eskişehir Kültür-Sanat

ESTÜ’DE “CUMHURİYETİN YARATICI NESİLLERİ” SERGİSİ

ESTÜ’DE “CUMHURİYETİN YARATICI NESİLLERİ” SERGİSİ
Yayınlama: 25 Nisan 2021 Pazar
A+
A-

ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NDE “CUMHURİYETİN YARATICI NESİLLERİ” SERGİSİ İLE 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLANDI

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından “Cumhuriyet’in Yaratıcı Nesilleri” sergisi düzenlendi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle çevrimiçi olarak düzenlenen sergiye Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Rektör Danışmanı ve Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abidin Kılıç, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Çabuk, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Kaytakoğlu’nun yanı sıra öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Rektör Danışmanı Prof. Dr. Abidin Kılıç, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1927 yılında seslendirdiği Nutuk’dan alıntı ile konuşmasına başladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük bir devlet adamı ve asker olduğunu belirterek sözlerine devam eden Prof. Dr. Kılıç, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışıyla başlayan ve seslendirdiği güne kadar uzanan 7 yılı değerlendirdiği Nutuk’da, Gazi Meclis’in bütün ülkenin geleceğine sağladığı katkıları belirterek böyle kutlu bir günü sadece Türk çocuklarına değil, tüm dünya çocuklarına emanet etmiştir. Ulu Önder’in Gençliğe Hitabı’nda Cumhuriyeti Gençliğe emanet etmesi, Gazi Meclisin açıldığı günü de çocuklara armağan etmesi geleceğe olan inancı ve güveni göstermesi açısından önemli. Bu bakışı bizden sonraki nesillere aktarmak, gençliğe benimsetmek de bizlerin görevi” dedi.

Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Çabuk, “Pandemi nedeniyle, on binlerce yılda oluşturduğumuz medeniyetimizin derinden etkilendiği bir dönemden geçiyoruz. Bu zor durumdan çıkmak ve medeniyetimizi daha sağlam temellere oturtmak için geleceğin yetişkinleri olan çocuklarımız ve gençlerimize çok büyük görev ve sorumluluklar düşüyor” dedi. 1920 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Bursa’da söylediği “Sizler hepiniz, geleceğin bir gülü, yıldızı, geleceğin ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli ve değerli olduğunu düşünerek, ona göre çalışınız” sözü ile konuşmasına devam eden Prof. Dr. Çabuk, “Bu sözler ışığında siz Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencilerimiz, Cumhuriyetin yaratıcı nesillerisiniz. Daha çağdaş bir ülkenin inşasında en ön sıralarda yer alacaksınız. Zaman zaman hedefe giden yolda güçlüklerle karşılaşacaksınız. Böyle zamanlarda Mustafa Kemal Atatürk’ü hatırlayın. O’nun zor zamanlarda tüm imkansızlıklara rağmen umutsuzluğa düşmeden neleri başardığını düşünün. O’nun en zor durumlarla bile nasıl mücadele ettiği güç kaynağınız olsun. Unutmayın; muhtaç olduğunuz kudret damarlarınızdaki asil kanda mevcuttur” dedi.

Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gibi anlamlı bir günde Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından “Cumhuriyet’in Yaratıcı Nesilleri” sergisinin düzenlenmesinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi. “Cumhuriyet’in Yaratıcı Nesilleri” nin birlikte başarılmış ve ortaya çıkarılmış bir eser olduğunu da sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu, “Bugüne kadar sürecin her aşamasına katkı sağlayan hocalarımıza ve öğrencilerimize teşekkürlerimi iletiyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bizlere bu anlamlı ve özel günü armağan eden, bu toprakları vatan kılan herkese şükran ve minnetlerimi iletmek istiyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Mimarlık Bölümü birinci sınıf öğrencileri tarafından hazırlanan ve Mimarlık Bölümü öğretim elemanları Doç. Dr. Mehmet İnceoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Elif Tatar, Öğr. Gör. Dr. Mimar Gülşah Doğan, Arş. Gör. Dr. Fatma Kolsal ve Öğr. Gör. Dr. Javad Eiraji küratörlüğünde değerlendirilen eserlerden oluşan seçki, Arş. Gör. Merve Artkan ve Doç. Dr. Mehmet İnceoğlu tarafından katılımcılara takdim edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dönemin önemli olaylarının fotoğraflarından kolaj, illüstrasyon tekniği ile oluşturulan eserler, ilgiyle karşılandı.

Öğr. Gör. Fatma Nur Demir’in moderatörlüğünde düzenlenen sergi videosunun tamamına ESTÜ YouTube kanalı üzerinden buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

'

Gönderen: haberler



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024