Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Programı Düzenlendi - Eskişehir Haber

Eskişehir Kültür-Sanat

Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Programı Düzenlendi

Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Programı Düzenlendi
Yayınlama: 13 Mart 2021 Cumartesi
A+
A-

İstiklal Marşı'nın Kabulünün 100. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Programı Düzenlendi

İstiklal ve İstikbal Şairi Mehmet Akif Ersoy'u Anma ve İstiklal Marşı'nın Kabulünün 100. yıldönümü nedeniyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bir program düzenledi.  

Program, Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu kursiyerlerinin günün önemine binaen  hazırladıkları ürün ve eserlerin yer aldığı serginin açılışı ile başladı.

Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Salon 2016'da gerçekleştirilen programa; Vali Yardımcısı Kürşat Güleryüz, Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukçuoğlu, 1'nci Hava Bakım Fabrika Müdürü Hv.Tuğg. Gürhan Ergürhan, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Tepebaşı Kaymakamı Ahmet Önal, İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, rektör yardımcıları, kamu kurum müdürleri, il milli eğitim müdür yardımcıları ve şube müdürleri katıldı. 

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. "Dünya coğrafyasında yer alan her devletin bir tarihi, bir kültürü, sınırı belli olan toprağı, yönetim biçimi, dini, dili ve Milli Marşı gibi kendine has değerleri vardır." diye konuşan İl Milli Eğitim Müdürümüz Hakan Cırıt, "Bu değerler vatandaşları tarafından benimsenen, kabul edilen gerektiğinde uğrunda canını feda edebileceği özelliğe sahiptir." dedi. İl Milli Eğitim Müdürümüz Cırıt konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Milletimize armağan edilen İstiklal Marşımız 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarafından İstiklal marşımızın kabulünün ve yazılımının 100. Yılı münasebetiyle 2021 yılı "Mehmet Akif Ve İstiklal Marşı Yılı" olarak Cumhurbaşkanlığımız tarafından ilan edilmiştir. Vatanımızın dört bir yanının işgal edildiği yıllarda Milletimizin bir manifestosu olmuştur İstiklal Marşı. İstiklal Marşı bizim onurumuzun mücadelemizin belgesidir. İstiklal Marşı Bizim kıyama kalkışımızdır. İstiklal Marşı bizim Tüm dünyaya bağımsızlığımızı haykırışımızdır ve Mehmet Akif Ersoy İstiklal marşını yazarak milletimize istiklal mücadelesinde bir çığlık olmuştur."Korkma sönmez Bu şafaklar da yüzen Al sancak" diye başlayan "Hakkıdır Hakk'a tapan milletimin İstiklal" diye biten İstiklal Marşımız bizim milli andımızdır. İstiklal Marşı millet olarak aidiyetimizin, değerler manzumemizin istiklal ve istikbal anlayışımızın remzidir, sembolüdür. Yedi düvele karşı yürütülen Kurtuluş savaşı sırasında her bir mısrası gözyaşları ile kabul edilen bir başka marş yoktur. İstiklal Marşı milletimizle birlikte tüm mazlumların özgürlük mücadelesine ilham kaynağı olmuştur."

"Akif, emperyalizme başkaldıran, esareti asla kabullenmeyen, haksızlığa boyun eğmeyen bir anlayışın en güçlü sesidir. Bu nitelikte bir nesil hayal edenlerin yolu mutlaka Akif ile kesişir. Onun " Çanakkale Şehitlerine" şiiri ve "İstiklal Marşı" emperyalizme, haksızlığa karşı onurlu duruşu öğreten bir destandır. Genç nesil, Akif'i bu yönüyle mutlaka tanımalı, ondan ilham almalıdır.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşları olmak üzere, istikbal ve istiklal Mücadelesinde hayatını kaybeden Tüm şehitlerimizin, 15 Temmuz, Afrin, Gara, İdlip'deki şehitlerimizin, Viyana'dan Moğolistan'a, Kırımdan Yemene kadar vatan için bayrak için Nizam-ı Âlem için mücadele eden şehit düşen şühedaya Rabbimden rahmet, hayatta olan tüm gazilerimize ve ülkemize hizmet için çalışan devlet büyüklerimize uzun ömürler dilerim. Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırtmasın." dedi.          

Törende konuşan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal: "Kurtuluş Savaşımıza güç vererek, tarihimizi, milli karakterimizi ve onur mücadelemizi içinde barındıran İstiklal Marşımız, 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tekrar tekrar okunduktan sonra, ayakta alkışlanarak kabul edilmiştir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları olmak üzere Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ile tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz" ifadelerinde bulundu.

Vali Yardımcısı Kürşat Güleryüz; "İstiklal Marşı'nın Millî Marş olarak kabul edilişinin 100. Yıl Dönümü'nü kutluyor; bu vesileyle Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü, birlik ruhumuzun manevi cephesini İstiklal Marşı ile taçlandıran Millî Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy'u ve bu toprakları bizlere vatan kılmak için canlarını feda etmiş tüm ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyorum. "Allah bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın!" dedi.

Konuşmaların ardından Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okullar arasında "İstiklal Marşı'nın Kabulünün 100. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy"u Anma Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen çevrim içi slogan yarışmasında İl birincisi olan Tepebaşı ilçesi Ali Güven Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Yusuf Yaşa'ya ödülü ve hediyeleri Vali Yardımcısı Kürşat Güleryüz tarafından verildi. "Ey imanı şanlı şüheda, korkma cennet haktır sana." sloganı ile derece elde eden Yusuf Yaşa, seyircilerden büyük alkış aldı.

Programın son bölümünde ise İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz bünyesinde etkinlikler düzenlemek amacıyla kurulan Milli Eğitim Tiyatrosu Değerleri Anma Hareketi (METDAH) Eskişehir tarafından yazılıp yönetilen oyun sahnelendi. İzleyicilerin, Akif'in hayatına, dönemin Anadolu'suna, müzikler ve şiirler eşliğinde unutulmayacak bir seyahat imkânı buldukları oyun duyguları anların yaşanmasına neden oldu.

METDAH Eskişehir'in koordinatörlüğünü yapan İngilizce öğretmeni Özer Bilgiç tarafında kaleme alınan ve yönetilen tiyatral anlatımda milli mücadele döneminde istiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un hayatından birtakım çarpıcı kesitler sunuldu.

'

Gönderen: haberler



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024