Bilge Ramazanda beslenme konusunda da uyarılarda bulundu - Eskişehir Haber

Eskişehir Sağlık

Bilge Ramazanda beslenme konusunda da uyarılarda bulundu

Bilge Ramazanda beslenme konusunda da uyarılarda bulundu
Yayınlama: 26 Mart 2023 Pazar
A+
A-

Prof. Dr. Uğur Bilge Ramazanda beslenme konusunda da uyarılarda bulundu.

Eskişehir İl  Sağlık Müdürü. Prof. Dr. Uğur Bilge, Yardımlaşma ve dayanışmanın sembolü olan, rahmet ve bereket ayı, on bir ayın sultanı olan bir Ramazan ayına daha girdik. Öncelikle tüm Müslümanların Ramazan ayını  tebrik ediyorum dedi .

Bilge; “Ramazan ayının, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir ay olduğunu ifade ederek, "Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerektiğini” belirti.

Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğunu belirten Bilge, Bu beslenme tarzı yaklaşık 15 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalıdır. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durulması uygun olacaktır” dedi.

Bilge; Sonuç olarak sahurda; bol sıvı alın, önünüzdeki gün için yeterince su içtiğinizden emin olmak için sıvı açısından zengin yiyecekler seçin ve enerji için nişastalı yiyecekleri tercih edin, mümkünse yüksek lifli veya tam tahıllı çeşitleri seçin, çünkü bunlar kendinizi daha tok hissetmenize, sindirime ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.

İftarda beslenme önerileri; İçecekler - su, süt, taze sıkılmış meyve suları gibi fazladan kalori veya ilave şeker olmayan sıvı eksikliğini gideren içecekler tüketilmelidir. Süt ve meyve bazlı içecekler bazı doğal şekerleri ve besinleri sağlar ancak çok fazla şeker ve kalori sağlayabileceğinden, orucu açtıktan sonra çok fazla şeker eklenmiş içecek içmekten kaçının.

Hurma – Peygamberimiz Hz. Muhammed'in zamanından beri geleneksel olarak orucu bozmak için tüketilir. Hurma, enerji için doğal şekerler, potasyum, bakır ve manganez gibi mineraller sağladığı ve bir lif kaynağı olduğu için orucu bozmanın uygun bir yoludur. Lif ve besin sağlayan kayısı, incir, kuru üzüm veya kuru erik gibi diğer kuru meyveler de denenebilir. Meyve - Enerji, sıvı ve bazı vitamin ve mineraller için doğal şekerler sağlar.

Çorba- İftarlarda geleneksel olarak tüketilen çorba, orucu açmanın hafif bir yoludur ve sıvı desteği de sağlar. Genellikle çorbaların içinde et suyu bulunur ve genellikle mercimek ve fasulye gibi bakliyatlar ve besin ve enerji sağlayan makarna veya tahıllar gibi nişastalı yiyecekler içerir.

İftarda yediğiniz gıdalar, mümkün olduğunca tam tahıllar, meyve ve sebzeler, süt ürünleri ve et, balık, yumurta ve fasulye gibi protein açısından zengin gıdalar dahil olmak üzere protein ve nişastalı gıdalar arasında bir denge sağlamalıdır. Örneğin balık, et, sebze ve baklagiller dahil olmak üzere pilav ve yoğurt tüm temel gıda gruplarını içermektedir.

İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğduğunu anlatan Bilge, Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir şeklinde konuştu.

Bilge; “Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir” dedi.

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024