Gıda kaynaklı hastalıklar ve salgın risklerine karşı gıda güvenliği şart - Eskişehir Haber

Eskişehir Sağlık

Gıda kaynaklı hastalıklar ve salgın risklerine karşı gıda güvenliği şart

Gıda kaynaklı hastalıklar ve salgın risklerine karşı gıda güvenliği şart
Yayınlama: 1 Mart 2023 Çarşamba
A+
A-

Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, deprem bölgesinde gıdaların güvenliğinin önemi konusunda uyarıyor:

Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından bölgeye birçok ilden yardım ve destekler sürüyor. BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Gıda Mühendisi Ebru Akdağ deprem bölgesinde gıdaların güvenliği konusunda uyarılarda bulunuyor: “Avrupa Hastalık Koruma ve Kontrol Merkezi (ECDC) afet bölgesinde önümüzdeki haftalarda gıda kaynaklı hastalıklar ve salgınlar olabileceğini açıkladı. Depremin yaralarının sarıldığı bölgelerde, daha fazla sağlık riski oluşmaması için gıda güvenliğine azami önem verilmeli.”

Doğal afetler sonrası şebeke suyunun patlayan kanalizasyon, kurşun vb. gibi kimyasallar, ölü hayvanlardan kaynaklanan patojenik bakteriler gibi bulaşanlarla kirlenebileceğine dikkat çeken Gıda Mühendisi Ebru Akdağ,  bu suların tüketilmesinin hastalıklara sebebiyet verebileceğini söyleyerek konuşmasında şu konuların altını çizdi: ‘‘Doğrudan tüketim ve yemek hazırlamak için mümkün olduğunca ambalajlı su kullanılmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda şebeke suyu kaynatılmalı ve eğer 24 saat içerisinde kullanılmazsa bu su yeniden kaynatılarak kullanılmalı.”

Son tüketim ve tavsiye edilen tüketim tarihleri kontrol edilmeli

Son tüketim tarihi geçmiş gıdaların risk taşıdığını ve tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Ebru Akdağ, “Bölgeye yardım gönderenlerin gıda güvenliği açısından dikkat etmesi gereken önemli noktalardan biri de son tüketim ve tavsiye edilen tüketim tarihlerinin kontrolüdür. Yardım eden vatandaşlarımız tarihi geçmiş veya yaklaşmakta olan gıdaları göndermemeli. Ambalajı tahrip olmuş, sızıntı yapmış, saklama koşullarına uygun muhafaza edilmemiş ürünler son tüketim tarihi geçmese de risklidir. Çoğu hayvansal ürünler gibi soğukta tutulması gereken gıdalar için soğuk zincirin kırılmadığından emin olunmalıdır” ifadelerini kullandı.  

Gıda yardımı yapanlar bunlara dikkat etmeli

Gıda yardımı yapanların oda koşullarında uzun süre saklanabilen, konserveler, tahin helvası kuru meyveler ve bakliyatlar, protein barlar, UHT süt gibi gıdaları göndermesi gerektiğini belirten Akdağ, Gıdaların, oda koşullarında muhafaza edilebilecek olmasının yanı sıra kolayca saklanabilmesi ve ambalajının sudan etkilenmemesi gereklidir. Açılan gıdanın bir gün içerisinde tüketilmesi gerektiğinden küçük porsiyonlar tercih edilmelidir. Ev tipi konserveler riskli olduğu için tercih edilmemelidir. Evde hazırlanan sandviç gibi ürünlerde hayvansal içerik bulunması durumunda soğuk zincirde iletilmelidir. Gıdalar hazırlandıktan sonra hava  almayacak şekilde ambalajlanıp üzerine etiket yapıştırılmalıdır. Etiket bilgilerine son kullanma tarihi, içindekiler ve alerjen uyarısı yazılmalıdır. Özel ihtiyacı olan insanlara yönelik ürün grupları da yardımlar arasında yer almalıdır.’’ şeklinde konuştu.

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024