TÜRKİYE’DE KOAH FARKINDALIĞI! - Eskişehir Haber

Eskişehir Sağlık

TÜRKİYE’DE KOAH FARKINDALIĞI!

TÜRKİYE’DE KOAH FARKINDALIĞI!
Yayınlama: 19 Kasım 2021 Cuma
A+
A-

“Haftada 2 günden fazla spor yapanlar (%93) ve
45+ yaş üzeri kişiler (%94)
KOAH’ın doğru tanımını biliyor.”
 

Dünyada ölüm nedeni olarak dördüncü sırada yer alan, Türkiye’de de ölümlerin ilk üç sebebi olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hakkında farkındalık giderek artıyor. Özellikle Covid-19 nedeniyle son senelerde daha fazla gündeme gelirken, toplum tarafından da farkındalığı fazlasıyla yükseliyor. Araştırma şirketi Twentify, Kasım ayı içerisinde bulunan “Dünya KOAH Günü” kapsamında gerçekleştirdiği araştırma ile Türkiye’deki KOAH farkındalığını ölçümleyerek bu önemli sağlık sorununa dikkat çekmeyi hedefliyor.

Twentify’ın Türkiye temsili 18 yaş üzeri toplam 1.000 katılımcı ile Bounty mobil uygulaması üzerinden gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına bakıldığında toplumun geniş kesiminin ciddi bir sağlık sorunu olan KOAH hastalığı ve içeriği hakkında bilgi sahibi olduğu görülüyor. Sigara içmek veya dumanına maruz kalmak KOAH sebepleri arasında en önemli risk faktörü olarak yerini korurken, hava kirliliği, ev tozu/polen ve düzenli spor yapmamak potansiyel diğer risk faktörleri olarak dikkat çekiyor.

KOAH, araştırma katılımcılarının %88’i tarafından zihninde solunum, öksürük ve nefes darlığına sebep olan akciğer hastalığı olarak özdeşleşiyor. Haftada 2’den fazla spor yapanlar (%93) ve 45+ yaş üzeri kişiler (%94) KOAH’ın doğru tanımını biliyor.

SİGARA İÇME Alışkanlığı

KOAH’ın birincil nedeni olarak sigara içmek görülüyor (%88). Diğer yandan nargile içmek (%92) ve alkol tüketiminin KOAH’a yol açabileceği ifade ediliyor (%59). Ayrıca KOAH’ın genetik bir hastalık olmadığı (%65), sakat bırakan (%72) ve bulaşıcı bir hastalık olmadığı (%93) düşünülüyor.

KOAH hastalarının yarısı teşhis öncesi günde 1 paket sigara içerken teşhis sonrası bu kişilerin sigara içme alışkanlığının değiştiği görülüyor. Hastaların %69’u teşhis sonrası sigara içmeyi azalttığını ifade ediyor. Sigarayı bırakanların oranı ise %23. Aynı sıklıkta sigara içenler de %8 orana sahip. 

%92 sigara içmek, %75 sigara içilen yerde bulunmak ve %74 hava kirliliği KOAH’a yol açabilecek etkenler olarak görülüyor. KOAH belirtileri arasında ise nefes darlığı (%90), kronik öksürük (%82) ve hırıltı (%68) yer alıyor. 

KOAH Sonrası

KOAH hastalarının %62’si KOAH belirtilerini azaltmak için evde tıbbi cihazlar dışında en çok hava temizleme cihazı kullanıyor. En çok uygulanan ve tercih edilen tedavinin ise %92 oranla sigarayı bırakmak veya azaltmak olduğu görülüyor.

Doktor kontrolü konusunda en bilinçli grubun her gün spor yapanlar olduğu dikkat çekiyor. %38 oranla her ay düzenli olarak doktor kontrolüne gittiklerini belirtiyorlar. Sadece kendini kötü hissettiklerinde kontrole gidenlerin oranı %8 iken, yılda birkaç gidenler %31 ile yüksek bir orana sahipler. 

KOAH Farkındalığı

Katılımcıların %60’ı Covid-19’dan önce KOAH’ı duyduğunu ve ne olduğunu bildiğini ifade ediyor. Ama hala %6 oranında KOAH’yı hiç duymadığını ifade edenler bulunuyor. 

Katılımcılar %50’si toplum tarafından hastalığın bilindiğini ancak sebep ve sonuçları hakkında bilginin yeterli olmadığını düşünüyor. Birçok insanın bunu farkında ve bilincinde olduğunu düşüneler ise %14 oranının da. %36 oranında katılımcı da kesinlikle toplumun bu hastalığın yeterince farkında olmadığını ifade ediyor.

Spor yapmayan kişilerin, çevrelerindeki insanların sigara içme alışkanlıklarına karışmaması dikkat çekiyor. Bunların dışında uyarıp insanlara sigara bıraktıran/azalttıran kişilerin oranı ise %21. 

Katılımcılar KOAH’tan kurtulmanın mümkün olduğunu (%60) aynı zamanda KOAH’ın en ölümcül ilk 3 hastalık arasında yer aldığını (%63) düşünüyor.

Raporun detaylarına https://www.twentify.com/tr/raporlar/koah-farkindalik-arastirmasi-2021 sayfasından ulaşabilirsiniz.

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024